sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Tomaattikastike

Viimeaikaista ääretöntä tomaattihimoani ja sen seurauksia tomaatinkulutuskäyttäytymiseeni voisi kuvata fraasilla "parempi överit ku vajarit". Olen syönyt tomaatteja kilokaupalla tuoreena tai kuivattuna, soseena, kräkkereissä, salaatissa, keitoissa, sellaisenaan hyvän suolan kanssa, ja lukuisilla muilla tavoilla. Muutun kohta varmaan itsekin yhtä punaiseksi ja pyöreäksi.

Raakaruoan osuus lautasella on ollut vahvassa noususuhteessa sitä mukaa, kun ilmat ovat lämmenneet. Vaikka en varsinaisesti ole koskaan ollut riisin ystävä, tuli nyt kuitenkin tarve saada jotain saman tapaista syötävää. Tiedättehän, jotain vaikeasti haarukoitavaa lisuketta kastikkeen kera. Idätetty tattari on toinen suosiotaan kasvattanut aines, joten tuntui loogisesti vetää kaksi lankaa yhteen. Tattaria tomaattikastikkeella, oh my. Kastike muistuttaa hieman tätä aiemmin tekemääni chili sin carnea, ja edelleen vannon kaakaonibsien nimeen tuollaisissa soosseissa. Ne tuovat todella mukavaa rouheutta ja maku sopii tomaattipohjaan kuin nenä päähän.

Tomaattikastike (yhdelle)

1 isohko tomaatti
3 aurinkokuivattua tomaattia
1 taateli
1 valkosipulin kynsi
musta- ja valkopippuria
ripaus chiliä
reilusti kuivattua oreganoa ja tuoretta basilikaa
2 rkl kaakaonibsejä

Liota aurinkokuivattuja tomaatteja ja taatelia muutama tunti pienessä määrässä vettä, niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Soseuta sitten tasaiseksi kaikki ainekset, paitsi kaakaonibsit. Lisää lopuksi kaakaorouhe ja tarjoa kastike heti mieluisen lisukkeen kanssa, olipa se sitten riisiä, makaronia tai idätettyä tattaria, kuten minulla.

6 kommenttia:

  1. Minäkin olen tomaattien suurkuluttaja,ja just nyt vielä enemmän,kun kirsikkatomaatit ovat edullisia ja ihania! Tuollainen tomaattikastike on ihanaa;olen tehnyt usein vähän samalla tavalla mutta nibsejä en ole koskaan siihen laittanut.Mukavaa kesää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsikkatomaatit ovat täälläkin just nyt parhaimmillaan, oikein makeita ja edullisia! Tomaattikastikkeet on siitä hyviä, että ne sopii moneen paikkaan: sellaisenaan kastikkeeksi, ketsupin korvikkeeksi, pitsaan, ja niin edelleen. Nibsit ovat mielestäni kiva lisä tällaiseen sellaisenaan syötävään kastikkeeseen, sillä niistä saa hyvää suutuntumaa ja ruokaisuuttakin.
      Ihanaa kesää sinullekin! :)

      Poista
  2. Haa! Tosiaankin noita tattarin ituja voisi popsia näinkin, siis kastikkeen kera. Pitääpä taas alkaa idättelemään. Olen vähän laiskistunut (tosin myös kiireistynyt) ja vain liotellut tattaria.
    Idätystä lukuunottamatta tämähän on mukavan pikainen ruokalaji ja uskon, että maistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, idätetty tattari lisukkeena tuli minullekin jotenkin ihan uutena ideana :D Totta, kastikkeeseen ei kyllä aktiivista tekoaikaa mene kuin hetki. Idätys- ja liotusajat täytyy tietysti huomioida, mutta se on enemmän muistamisesta kiinni :)

      Poista
  3. Siis kaakaonibsejä kastikkeeseen? Oikeesti?? :) Pakko kokeilla! Toinen tyhmä kysymys: miten idätän tattaria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, kyllä vain! :D Kaakao ruoassahan on itse asiassa hyvinkin vanha idea, etenkin Väli- ja Etelä-Amerikassa, ja se sopii todella hyvin tomaattipohjaisiin ruokiin. Monesti näkee myös esimerkiksi chili con/sin carneen lisättävän suklaata.

      Tattarin idätys on tooodella helppoa! Se itää melkein itsestään ;) Mutta tässäpä ohjeet:

      Huuhtele tattarit huolellisesti siivilässä. Liota noin 10 minuuttia, valuta, huuhtele kertaalleen ja siirrä idätysastiaan (lasipurkki tai ihan vaikka keraaminen vuoka, jonka voi peittää vaikka talouspaperilla). Siirrä pimeään ja idätä reilu vuorokausi. Sekoittele välillä.

      Poista