torstai 19. heinäkuuta 2012

Tomaattikräkkerit ♥

Kun kerran on kräkkereiden tekemisen makuun päässyt, alkaakin ideoita pulppuamaan sitten ihan urakalla. Idätetty tattari on alkanut pitää pintansa yhtenä pääraaka-aineena, sillä se tuo kräkkereihin leipämäisyyttä ja ruokaisuutta, olematta kuitenkaan kovin raskas sulateltava. Sen maku on myös omaan suuhuni miellyttävä, mutta tietysti tilalla voi käyttää vaikkapa manteleita. Nämä kräkkerit syntyivät, jälleen, siitä mielettömästä tomaatinhimosta, jota olen alkukesästä alkaen potenut. Siksi maussa onkin sellaista vienoa pitsamaisuutta. Erityisen hyviä nämä kräkkerit ovat peston kanssa!

Tomaattiset kräkkerit  
(noin 12 suorakaiteen muotoista keksiä)

1 dl kuivia tattarin jyviä => idätä*
6 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyyn säilöttyjä)
2 taatelia
1 dl vettä
½ dl chian siemeniä
1 iso tai 2 pientä tomaattia

Laita taatelit ja ak-tomaatit likoamaan desiin vettä muutamaksi tunniksi. Soseuta ne sitten tomaatin kanssa ja lisää soseeseen chian siemenet. Hyydytä noin tunti. Laita sitten tattarin idut ja tomaatti-chia -seos leivontakulhoon ja lisää seuraavat ainekset:

½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
1 valkosipulin kynsi murskattuna
½ tl suolaa
oreganoa, basilikaa, paprikajauhetta, pippureita, chiliä

Surauta seosta sauvasekoittimella muutamia kertoja, että saat taikinamaisen, mutta rouhean koostumuksen.  Maistele ja lisää mausteita, jos tarvii. Levitä taikina uunipellille noin sentin (tai vähän alle) paksuiseksi levyksi ja vedä taikinapyörällä suorakaiteiksi. Kuivata 40-asteisessa uunissa luukku raollaan tai kuivurissa noin 8 tuntia.

* Huuhtele tattarit huolellisesti siivilässä. Liota noin 10 minuuttia, valuta, huuhtele kertaalleen ja siirrä idätysastiaan (lasipurkki tai ihan vaikka keraaminen vuoka, jonka voi peittää vaikka talouspaperilla). Siirrä pimeään ja idätä reilu vuorokausi. Sekoittele välillä.

8 kommenttia:

  1. Kiitos tästä, kuulostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoisilta! Varsinkin kun ovat vielä pähkinättömiä. Ostin joskus Ruohonjuuresta jotain italialaishenkisiä raakakräkkereitä ja ne oli kyllä tosi hyviä, mutta säästöpossu voisi tykätä kotitekoisista enemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan :) Tattari toimii todella hyvin pääraaka-aineena pähkinöiden sijaan, pidän myös sen mausta. Nuo kaupan kräkkerit on kyllä aika hintavia, sillä en niitä ole raaskinutkaan ostaa, kun kotitekoisena ne tulee kuitenkin halvemmaksi ja loppujen lopuksi helpostikin.

      Poista
  2. Herrrkullinen ohje :) Tattari on omakin suosikkin kräkkereissä - ja vähän missä tahansa muussakin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi! :) Tattaria tulee kyllä käytettyä milloin missäkin - se on hyvää, helppoa, nopeaa ja ravitsevaa. Sopii lähestulkoon kaikkialle :)

      Poista
  3. Uijui, nämähän on ihan megahyviä! Kiitos vielä :D

    VastaaPoista
  4. Nämä vaikuttaa niiiin herkullisilta! Pakko kokeilla. Onko sillä väliä, liottaako ja kuivattaako siemeniä vai laittaako suoraan kuivina? Aiemmassa tattarikräkkeriohjeessa olit ohjeistanut liottelemaan. Vaikuttaako se jotenkin rakenteeseen vai liittyykö se vain ravintoaineiden imeytymiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      tässä ne siemenet on lisätty ihan kuivina vaan ilman liotuksia. Kuten aavistelitkin, liottaminen liittyy juuri siihen ravinteiden imeytymiseen. Toisinaan liottelen ja kuivattelen kräkkereitä pidemmän aikaa, toisinaan laitan vain kuivana. :)

      Poista