lauantai 25. elokuuta 2012

Elokuu, elon kuu

Ilmassa tuoksuu syksy ja jopa puiden lehdet ovat alkaneet menettää kirkasta vihreyttään. Elokuu on vielä loppukesää, mutta tänä vuonna lämpö taisi loppua lyhyeen. Kesän viimeinen kuukausi on vierähtänyt mökillä, kahviloissa, kotikotona ja kävimpä juoksemassa Likkojen Lenkinkin. Samalla olen tehnyt hiljaista valmistautumista edessä olevaan muuttoon ja muutokseen: vieras kaupunki ja uusi koulu kutsuvat. Syntymäpäivänikin sijoittuvat loppukuuhun, joten kakkuakin on syöty. Toistamiseen.
 

Tämä raakakakku on sanalla sanoen perfecto. Brownie-pohja on salainen bravuurini kaikessa ihanassa tahmaisuudessaan. Ainesosalista vaikuttaa pitkältä ja vaikealta, mutta loppujen lopuksi tekeminen on äärimmäisen helppoa ja lopputulos aineksien arvoinen. Jos irish mossia ei ole saatavilla, voisi kokeilla laittaa sen sijaan hunajaa, kookosöljyä ja hunajaa - tällaista versiota en kuitenkaan itse ole kokeillut, mutta sisäinen ideakokki tuumailisi sen toimivaksi. Useimmiten kuorrutan kakun minttusuklaalla tai marjaisella chia-hillolla, mutta nyt säädin hieman uudenlaista. Browniena kakku kyllä menee ilman kuorrutteitakin. Ja tämä on sitten erittäin tuhtia tavaraa.


Kinuski- ja suklaahunnutettu marjainen brownie
(halkaisijaltaan 20 cm:n vuokaan)

3 dl saksanpähkinöitä (liotettuna ja kuivattuna)
1 dl manteleita (liotettuna ja kuivattuna)
1 dl mantelijauhoa (tai esim. tattarista jauhettua)
2 dl taateleita pilkottuna
1,5 dl rusinoita
1 dl kaakao- ja carob-jauhetta
1/2 dl kookosjauhoa
2 rkl lucumaa
ripaus suolaa ja kanelia
3 dl irish moss geeliä*

*Valmista irish moss huuhtelemalla kourallinen levää kylmässä vedessä. Laita se vedellä täytettyyn kulhoon jääkaappiin yön ajaksi. Blendaa noin 4 desissä kylmää vettä sileäksi geeliksi.

Jauha kuivat pähkinät rouheaksi jauhoksi. Lisää pienissä erissä taatelit ja rusinat sekä loput kuivat ainekset. Tee loppuosa taikinasta pienissä erissä, eli ota osa seoksesta eri kulhoon, lisää irish moss -geeliä ja blendaa tai soseuta sauvasekoittimella. Minä teen taikinan kahdessa erässä. Laita tahnamainen taikina vuokaan ja heitä kakku jääkaappiin. 

Pinnalle:
mustaherukoita ja mustikoita (painele hieman kakun pintaan)

Kinuski:
1 dl kookosöljyä
1 dl vettä
1 dl agavea tai hunajaa
1,5 dl lucumaa
1 tl vaniljaa

Sulata kookosöljy, lisää lucuma, makeutus ja vanilja, sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vesi (pienissä erissä) ja sekoita hyvin. Kaada kakun sekä marjojen päälle ja laita pakastimeen jähmettymään suklaan teon ajaksi. Halutessasi voit ottaa osan erilleen koristeluja varten.

Suklaakuorrute:
1 dl kookosöljyä
2 rkl kaakaovoita
1/2 dl lucumaa
1/2 dl kaakaojauhetta
2 rkl agavea tai hunajaa
ripaus steviaa ja vaniljaa

Sulata rasvat vesihauteessa ja sekoittele kaikki ainekset keskenään tasaiseksi. Ota kakku pakkasesta ja levitä suklaa päällimmäiseksi. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Ota kakku lämpeämään ainakin vartti ennen tarjoilua.


Ja vielä kuva molemmista tarjolla olleista kakuista, joista toinen on rakkaan pikkusiskoni leipaisema maustekakku, nam!

9 kommenttia:

  1. Ihanan herkullisen näköinen kakku Anni Minerva! Toivotan sinulle hyvää loppukesää,alkusyksyä,syntymäpäivää ja menestystä uudessa asuinkaupungissasi!

    VastaaPoista
  2. Oih! Sä taidat olla kyllä melkoinen raakaleivontaguru. Mun täytyy nyt kyllä ottaa itseäni niskasta kiinni ja hankkia tehosekoittimeen se alkukesästä hajalle mennyt osa, tekee niin mieli kokeilla tuotakin kakkua!

    VastaaPoista
  3. oo, onpas vain erityisen houkutteleva herkkukakku :b
    Mukavaa elokuuta ja onnea!

    VastaaPoista
  4. Onnea synkkäreiden johdosta, minäkin juhlin tänään synkkäreitäni:) Ihanan kakun olet leipassut!

    VastaaPoista
  5. Mehevä kakku, jolla kelpaa varmasti muuttua taas vuoden verran kypsemmäksi :) Onnea uuteen kaupunkiin!

    VastaaPoista
  6. Ommmmnommmm ja myöhäiset synttärionnittelut! :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos kaikille ihanista kommenteistanne ja onnitteluista! Nautitaan kesän viimeisistä hetkistä ja alkavasta syksystä! :)

    VastaaPoista
  8. Vihdoin törmäsin irish mossiin ja ekaksi reseptiksi sen kanssa valikoitui tämä. Olipahan poikkeuksellisen syntinen kakku! Varsinkin tuo kinuskiosuus. Huhhuh. Kiitos kun jaoit tämänkin herkkureseptin. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että resepti on toiminut! :)

      Poista