keskiviikko 8. elokuuta 2012

Kermamutakakku

Siipallani oli syntymäpäivät ja kysellessäni, millaista kakkua hän toivoisi, vastaus oli kutakuinkin tällainen: "Sellainen mutakakku, joka on kuitenki kermakakku ja ja jossa on vähintään kilo voita ja kaks sokeria." Mielikuvituksellisuus herkkujen suhteen kertonee kai henkisestä iästä? Viime vuonna herkuttelimme pätkiskakulla, mutta tämän toiveen kohdalla ajattelin pysyä raakaleivonnan sijaan perinteisellä linjalla. Lisäksi halusin kokeilla uutta ohjetta vanhan, parhaaksi tituleeraamani vegaanisen mutakakun sijaan ja sainkin tilaisuuden testata Herkku ja Koukku -blogista löytyvää kesäkakkua. Prikulleen en ohjetta noudattanut, alla siis resepti siten kuin sen itse tein. Ehkä kilojen sijaan riittää, että rasvaa on desi, sokeria kaksi. Suhdehan pysyy ainakin samana!

Vegaanisissa mutakakkuohjeissa se perusongelma on aina sen mutaisuuden puuttuminen. Vaikka lyhensinkin alkuperäisen ohjeen sanelemaa paistoaikaa lähes puoleen, ei tämäkään kakku ollut kaivatulla tavalla juuri ja juuri kasassa pysyvän kostea, vaan kauniisti leikkautuvan tiiviin pehmeä. Oikeastaan tämä kakku muistutti hyvin paljon mokkakakkua, vaikka ohjeet aivan erilaisia olivatkin! Toistaiseksi tuollaisen mutaisen lopputuloksen olen saanut vain jo mainitsemallani parhaan mutakakun ohjeella. Hyvää tämäkin kaakku kuitenkin oli, ja toimisi aivan ilman kermahunnutusta tai hillopintaa! Hillon sijaan voi toki tehdä vaikka suklaa- tai kinuskikuorrutuksen, mutta mustaherukkahillo antoi ihanan säväyksen muuten aika tuhdin suklaiseen kakkuun.


Mutakakku (maidoton, munaton)

3 dl hienoja spelttijauhoja
2 dl kookospalmusokeria
1 dl kaakaojauhetta (makeuttamatonta, korvasin osan carobilla)
1 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljaa
(tummaa suklaata tai kaakaomassaa rouhittuna)
1,25 dl öljyä
2,25 dl kahvia (tai ihan vaan vettä)
2 rkl omenaviinietikkaa

Laita uuni lämpenemään 190-asteeseen. Sekoita leivontakulhossa kuivat aineet sekä rouhittu suklaa. Sekoita erillisessä kupissa öljy ja kahvi. Lisää nesteet kuiviin aineisiin ja sekoita tasaiseksi, lisää lopuksi omenaviinietikka ja sekoita hyvin. Tässä vaiheessa taikina alkaa kuplia.
Kaada taikina öljyttyyn, halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Paista noin 20 minuuttia.

Kuorruta täysin jäähtynyt kakku haluamallasi tavalla ja pursota reunoille vatkattua soija- tai kauravispiä. (Jos omistat tyllan, tee kauniit pursotukset. Minä en omista, joten leivinpaperitötsällä mennään.)

4 kommenttia:

  1. Namnamnam! Vois joskus itekkin kokeilla (;
    T.Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan, tää on helppo tehdä ja maistuu ihan varmasti! Voit vaikka joku päivä yllättää äidin uunituoreella kakulla ;)

      Poista
  2. Mä keksin että tämä on juuri se mitä voisin isänpäivänä tehdä!!

    VastaaPoista