perjantai 14. syyskuuta 2012

Paremmat sipsit

Löysin kesällä vihdoin kaupasta pussillisen lehtikaalta, ajatuksenani tehdä jo monessa blogissa esiintyneitä lehtikaalisipsejä. Selailin useita variaatioita, joista miellyttävimmältä vaikuttivat Yaelianin lastut. Muuntelin ohjetta hieman ja maistelin marinointikastiketta välillä siltä varalta, kaipaisiko se jotain lisäyksiä, mutta miten hyvältä se sellaisenaankin maistui! Kastike toimisi oikein hyvin salaatissakin tai vaikkapa muhennetun parsakaalin seassa. Tahinina käytin Urtekramin luomutahinia, joka on ehdoton suosikkini, vaikkei olekaan raakaa. Muuta tahinia en nykyisin käytäkään. Se on koostumukseltaan aika tymäkkää, joten laitoin hieman vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa ja tarvitsin myös vettä enemmän. Niin ja ne sipsit. Ne olivat mielettömän hyviä! Jopa siippa, tuo perussipsien ylin ystävä, kehui niitä! Tässäpä paremmat leffaeväät sellaiselle, jolle leffassakäynti ei tule kuuloonkaan ilman naposteltavia ;)

Lehtikaalisipsit

1 pussi (300g) lehtikaalta
6 rkl luomutahinia
2 rkl soijakastiketta
2 rkl omenasiiderietikkaa
5 rkl vettä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oluthiivahiutaleita
rouhittua mustapippuria, hieman juustokuminaa
(ripaus suolaa)

Sekoita kaikki kastikkeen aineet tasaiseksi sauvasekoittimella. Leikkaa lehtikaali palasiksi, mutta revi lehden osat irti lehtiruodin ympäriltä: keskiruoti on paksu ja kova. Möyhennä kastike kunnolla lehtikaalipaloihin taikinakipossa ja marinoi lehtikaalin palasia marinointikastikkeessa jonkun aikaa, huolehdi, että se on hyvin levittäytynyt palasten päälle.
Asettele palaset uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivattele matalalla lämmöllä, kunnes ne ovat rapeita (noin viitisen tuntia). Lastut on hyvä kääntää puolivälissä, jotta ne kuivuvat hyvin molemmilta puolilta.

Miten te herkuttelette leffailtana, vai katseletteko aivan tyhjin suin? Hyvää viikonloppua!

10 kommenttia:

  1. En olekaan vähään aikaan tehnyt noita sipsejä,pitäisi taas tehdä joku päivä.Kiva kun tykkäsit ohjeesta:) Hmmm,en oikeastaan herkuttele millään leffaa katsoessani mutta ainakin näin kuumana aikana täällä juon leffan aikana paljon vettä!

    VastaaPoista
  2. Hmmm... kasvimaalla olisikin vielä kovasti lehtikaalia...
    Elokuvanamut tulee yleensä ahmaistua juuri ennen elokuvaa ja sitten voikin tapittaa hievahtamatta :)

    VastaaPoista
  3. Yaelian, ohjeesi oli aivan loistava! Kovin kuumalla ilmalla ei kyllä varmaan herkkuja tee edes pahemmin mieli. Vesi on aivan hyvä leffaeväs! ;)

    Paula, oi ihanaa, jos voit käyttää omaa lehtikaalta! Onko se vaikea kasvatettava? Heh, et taida olla ainoa, jolla leffanamut tuleekin syötyä jo trailereiden aikana! :)

    VastaaPoista
  4. Lehtikaali on ihan helppo kasvattaa paitsi, että täällä pohjoisempana se kannattaa esikasvattaa. Ja siinä esikasvatuksessa minulla on aina vaikeuksia. Tänä vuonna jouduinkin ostamaan taimet puutarhalta. Tämän vuoden vitsauksena on ollut myös hurja määrä öttiäisiä ja ne ovat poikkeuksellisesti rouskuttaneet myös lehtikaaleja. Hyvän lannoituksen kaipaavat muiden kaalien tapaan. Lehtikaalit ovat kasvina tosi komeita, ei niitä meinaa edes raskia syödä!

    VastaaPoista
  5. Perjantaisin on herkkupäivä - ja lehtikaalisipsit olisikin kivaa vaihtelua! Nuo oluthiivahiutaleet on aivan uutta, mutta varmaan löydän niitä luontaistuotekaupasta. Tänään ihastelin kaupassa syvänvihreää lehtikaalia, joka oli juuri 300 g pussissa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehtikaalisipsit on ehdottomasti kokeilemisen arvoisia! Oluthiivahiutaleita (tai ravintohiivahiutaleita) pitäisi olla useimmissa luontaistuotekaupoissa, mutta jos huono tuuri käy, etkä niidä löydä, voi tilalta laittaa reilun ropsauksen vaikkapa juustokuminaa. Niissä on hieman samankaltainen "juustomainen" makumaailma. Voi kyllä, viimeksi eilen ostin samanmoisen pussukan ihania lehtikaalin lehtiä!

      Poista
  6. Voi kun me tunnettais ja asuttaisiin naapureina niin kävisin aina sun luona kaikenmaailman herkkuja syömässä :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta! :D:D Siitä olisi mullekin etua, että saisi sitten hyvän syyn kokkailla kahta kauheammin!

      Poista
  7. Veikee idea, en oo koskaan tehnyt sipsuja kuin porkkanoista ym perusjutuista. Tosi namin näköstä ooi että :)

    Minä herkuttelen itse leikkamalla noin 2 sentin paksuisia siivuja kesäkurpitsasta, päälle vähän maustamatonta tuorejuustoa ja aurinkokuivattu tomaatti tm. sekin on ihanaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi minunkin kokeilla noita porkkanoita ja muita juureksia tehdä sipseiksi. Nämä oli tosi hyviä, siitä kertoo mm. se, että poikaystävällekin maistui ja hyvin!

      Oooi, tuo sinun herkkusi kuulostaa ihanalta! Aurinkokuivatut tomaatitkin ovat jo sellaisenaan melko addiktoivia :D

      Poista