tiistai 4. syyskuuta 2012

Raw vegan protein bars

Koulut alkoivat ja se tarkoittaa paluuta välipalavaihtoehtojen mietintään. Ennen selvisin aivan hyvin pitkistäkin koulupäivistä ilman välipaloja, mutta nykyisin nälkä alkaa huudella kesken päivän. Kuluneen vuoden aikana olen metsästänyt erilaisia vegaanisia, mielellään raakojakin välipalapatukoita, joissa olisi ravintoarvot kohdallaan. Toisin sanoen mahdollisimman vähän ylimääräistä makeutusta ja riittävästi proteiinia - ainakin omalla kohdallani proteiini tuntuu pitävän nälkää pidempään poissa. Lisäksi hyvin aktiivisena liikkujana elimistö tarvitsee lisäenergiaa kaikkien makroravinteiden luokista sopivassa suhteessa. 

Vaatimusteni mukaisia valmiita patukoita on aika harvassa. Iherbistä olen tilannut joitain testiin, mutta aika monen kohdalla on lopulta käynyt niin, että sen suosikkini valmistus onkin yllättäen kokonaan lopetettu, plääh. Kuten aika monessa asiassa, tässäkin on helpoin, edullisin ja varmin tapa tehdä patukat itse. Seuraava ohje on simppeli, toimiva ja ekstranopea: aktiivista työskentelyaikaa siihen meni tasan vartti. Halutessaan patukat voi kuorruttaa (raaka)suklaalla - yksinkertaisimmillaan sulattamalla kaakaomassaa ja sekoittamalla siihen ripauksen steviaa. 


Proteiinipatukat (6 patukkaa)

2 rkl goji-marjoja
2 rkl pellavansiemeniä (laitoin toisen rkl:n chiaa)
1 rkl hampunsiemeniä
2 rkl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
1 dl hamppuproteiinia TAI Sun Warrior Blendiä *
1/2 dl mantelijauhoa
5 isoa, mehevää taatelia
2 dl kuivattuja, meheviä aprikooseja
ripaus suolaa
(yhden luomuappelsiinin raastettu kuori)

extroina voit lisätä jotain näistä: 1 rkl carobia tai kaakaojauhetta, 1 tl/rkl viherjauhetta tai spirulinaa, tujaus kanelia tai kardemummaa, jne. 

Jauha gojit ja siemenet jauheeksi blenderissä. Lisää sitten pienissä erissä proteiini ja kuivatut hedelmät (sekä appelsiinin kuori, carob, ym. mikäli käytät niitä) sekä suola. Blendaa hetki ja lisää tarvittaessa pari ruokalusikallista vettä tai appelsiinimehua. Painele seos tiiviisti noin 15x15 cm neliskanttiseen vuokaan tai esimerkiksi suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan (vuoraa vuoka tällöin kelmulla, jotta saat patukat helposti irti). Laita vuoka jääkaappiin yön yli ja leikkaa seuraavana päivänä patukoiksi. Halutessasi kuorruta suklaalla.

* Ravintoarvot yhdessä patukassa hamppuproteiinilla / Sun Warriorilla (suurinpiirtein ja ilman suklaakuorrutusta):
kcal: 177 / 159
prode: 10g / 10,7g
hiilari: 13,8g / 13,7 g
rasva: 8,3g / 6,5g.

23 kommenttia:

  1. Vau, herkullisen näköisiä! Jotain tämmöisiä on mullakin ollut aikomus tehdä, kun valmiissa patukoissa on tosiaan usein kaikkea ylimääräistä mökää. Muutamia fiksuja raakapatukoita olen löytänyt, mutta niissä ainesosat tuntuvat olevan sen verran yksinkertaisia, että yhden pötkön hinnalla tekisi taas itse vaikka miten monta... Ehkä nyt uskallan tässäkin asiassa ryhtyä tuumasta toimeen, kun jollakulla homma on todistettavasti onnistunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä siinä on, monien fiksumpien patukoiden hinta on ihan hurjaa luokkaa, vaikka ainekset sinänsä simppeleitä onkin! Siipan mielestä nämä olisivat saaneet olla makeampia, mutta makeuttahan voi säätää tekovaiheessa lisäämällä vaikkapa hunajaa. Minusta nämä olivat oikein hyviä, ihan kauppatavaran veroisia ja rakennekin mukavan pehmeä.

      Poista
  2. Namskis! Houkuttelevan näköisiä. Itselläni tuli kovasti harrastettua erilaisia itse tehtyjä energiapatukoita silloin, kun Vekara oli vielä vauva ja piti ihan hulluna vaunulenkkeillä. Kun tuntui, että itsen ruokkimiseen ei ollut liiemmin aikaa, olivat tämän tyyliset patukat minun pelastukseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patukat ovat kyllä oiva keino saada lisäenergiaa kiireisinä päivinä! Sekaan vain mieleisiä ja omaan tarpeeseen sopivia aineksia, variaatioita voi tehdä kyllä näissäkin loputtomiin!

      Poista
  3. Kyllä näillä luulisi virtaa riittävän pidempäänkin päivään. Ja se on totta, että itse joutuu tekemään, jos oikeasti haluaa hyviä raw patukoita. Ylipäätään kaikki vegaaniset protsupötköt on todella makeita omaan suuhuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Energiaa kyllä riittää! :) Näiden etuna on vielä hyvä säilyvyys, voi tehdä siis hyvissä ajoin satsin jääkaappiin odottamaan ja napata sitten tarpeen tullen. Eikä vaadi vaivaa sen enempää kuin hakea kaupasta mukaan reilusti kalliimpi (ja ehkä maultaan köyhempi) välipala.

      Poista
  4. Onpa ihanan näköiset ja varmaankin hyvät noilla aineksilla.en ole itse koskaan ostanut valmiita (paitsi kerran ,,) ja teen aina itse omat patukkani.Niitä on sitten kätevä ottaa mukaan vaikka kuntosaliin,treenien jälkeiseksi energiapalaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yaelian! Itse tekemällä säästää kyllä pitkän pennin. Patukat kulkevat kätevästi mukana laukussa ja ovat kyllä erinomaisia vaikka treenin jälkeen haukattavaksi.

      Poista
  5. Namm! Miten pitkään nuo sulla säilyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat aika säilyväisiä, parikin viikkoa pysyy jääkaapissa hyvänä ilmatiiviissä rasiassa :) Sitä paria viikkoa pidempään ei ole sitten tarvinnut säilyttääkään, kun on tullut ne syötyä.

      Poista
  6. Minkälainen blenderi sulla on? Oon koittanut joskus tehdä tällaisia mut ei mun blenderi ainakaan suostu sekoittamaan, ainekset vaan kerääntyy kulhon seinämiin.

    VastaaPoista
  7. laita yleiskoneeseen, kun olet jauhanut siemenet ja pähkinät.

    VastaaPoista
  8. Miten ne siis jauhetaan?

    VastaaPoista
  9. Anonyymeille: Minulla on käytössäni Vitamix, jolla jauhaminen ja työstäminen onnistuu. Mikäli näin järeää blenderiä ei ole käytössä, onnistuu homma yleiskoneessa, kuten Anonyymi sanoikin. Luulisin, että sekoittaminen voisi onnistua ihan käsinkin sen jälkeen, kun ainekset on jauhettu. En tosin ole kokeillut.

    Jauhaminen tehdään siten, että gojit ja siemenet laitetaan (kuivaan!) blenderiin ja surautetaan niin, että ainekset hienontuvat. Blendereissä on hieman eroja siinä, miten jauhaminen onnistuu helpoiten - esimerkiksi Kitchen Aidilla paras lopputulos saadaan ripottelemalla ainekset pikkuhiljaa kannen luukusta koneen ollessa päällä.

    Toivottavasti vastauksestani oli apua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja yksi vinkki vielä heille, jotka blenderillä tekevät. Monesti taikina onnistuu tehdä pienemmissä erissä, jonka sitten lopuksi sekoittaa käsin kulhossa tasaisemmaksi.

      Poista
  10. Pystyykö mantelijauheen korvaamaan jollain? Olen allerginen käsittelemättömille manteleille ja pähkinöille. Kuulostaa muuten todella herkulliselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kommentistasi! Mantelijauheen voi korvata hyvin esimerkiksi jauhetulla idätetyllä tattarilla tai siemenillä, mikäli ne sopivat ruokavalioosi. :)

      Poista
  11. Oih nämä menevät testiin. Mulla vaan ongelmana kaikki ohjeet johon tulee taatelia yms jämäkkää tavaraa sillä ei ole tarpeeksi tehokasta blenderiä. Pitäisi vissiin vaan hankkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuisikohan yhtään helpommin, jos taatelit hienontaisi ensin veitsellä? Tehokas blenderi on kyllä hyvä hankinta, kovassa käytössä se maksaa itsensä ennen pitkää takaisin.

      Poista
  12. Kiitos, testataan heti pian :-)

    VastaaPoista
  13. Om nom, noita voisi kyllä kokeilla nyt kun hamppuproteiiniakin löytyy kaapista. :) Pitkinä koulupäivinä kaipaa kyllä jotain tuhdimpaa välipalaa kuin pelkän omenan eikä rahkaa aina ehdi käydä kaupasta. Voiko aprikoosien tilalla käyttää myös taateleita tms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä sellainen hyvä perusohje, aina on onnistunut ja patukat kulkevat näppärästi mukana. :) Aprikoosit voi korvata mieluisilla kuivahedelmillä ja taateli on ehkä se luotettavin vaihtoehto. Olen käyttänyt niin taateleita kuin viikunoitakin patukoihin.

      Poista