sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Syysklassikko

Omenapiirakka kuuluu syksyyn yhtä olennaisesti kuin uiminen ja mummun mökki kesään. Viime syksynä ylistin omenaa paistoksella ja piiraalla, jotka molemmat kävivät mutkan uunissa. Tänä syksynä ylistän omenaa ainakin piiraalla, joka käy mutkan jääkaapissa, jolloin kaikki hyvää tekevät ainekset pitävät ravinteikkuutensa. Voi kuulkaa, tämä on herkkua! Aivan kuten nuo uunitetutkin sisaruksensa. 


Ohje on inspiroitu Jutan meditatiivisesta herkusta, ja voin luvata, että nimi ei harhauta. 

Raw omenapiiras

Pohja:
2 dl rusinoita
1 dl taateleita pilkottuna
3,5 dl mantelijauhetta (korvasin puolet idätetyllä tattarilla, myös kaurahiutaleet käyvät)
1 rkl lucumaa
ripaus suolaa

(Jos käytät tattaria/kauraa, jauha ne ensin blenderissä.) Jauha kaikki ainekset muruiseksi seokseksi ja painele kevyesti 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte:
3 isoa tai 4 pientä omenaa (kotimaisia tai luomuja)
1/3 sitruunan mehu
2 dl saksanpähkinöitä (liotettu & kuivattu)
1 dl taatelia
1 dl rusinoita
1 dl kookosöljyä
0,5 dl kaakaovoita
3 rkl lucumaa
2 tl vaniljaa
1 rkl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 dl vettä

Pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja sekoita suuressa kulhossa niihin sitruunamehu. Sulata rasvat vesihauteessa. Rouhaise muutamalla sykäyksellä blenderissä saksanpähkinät, rusinat ja taatelit karkeaksi, sekoita omenoiden joukkoon. Lisää lucuma ja mausteet, sekoita. Lisää vesi ja sulaneet rasvat, pyöräytä sekaisin (, maista ja lisää hunajaa tai agavea jos kaipaat lisää makeutta) ja levitä vuokaan pohjan päälle.

Kuorrute:
1 dl kookosöljyä
0,5 dl lucumaa
1/2 sitruunan mehu
1-2 rkl agavea/hunajaa
pikkuripaus suolaa

Sulata kookosöljy ja sekoita siihen loput ainekset. Levitä omenatäytteen päälle. Rouhi kakun pinnalle saksanpähkinöitä ja tupsauttele reilusti kanelia pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti, mielellään seuraavaan päivään, jolloin maut vain voimistuvat.

9 kommenttia:

  1. Ihanan herkullisen näköinen piirakka!Omppupiirakat ovat kyllä rawkakkujen parhaimmistoa:)

    VastaaPoista
  2. Kotimaisia omppuja on tullut kovasti ostettua markkinoilta. Paistettujen kakkujen lisäksi täytyy kokeilla myös raakalaista. Tämä on kyllä luksusversio!

    VastaaPoista
  3. Yaelian, omppupiirakat ovat parhaimmistoa missä muodossa tahansa, niin raakana kuin kypsennettynäkin! :D Se on eräitä lempiherkkujani ja omena vakiohedelmä keittiössäni muutenkin.

    Paula, ihana tämä satokausi ja että sitä voi hyödyntää toreilla tai markkinoilla, jos ei omia puita ole tuottamassa satoa :) Kakku oli todella hyvää, mutta mitä voi olettaa, kun omenatkin ovat...

    VastaaPoista
  4. hei oikeesti, en enää kestä perässä, kun siulta tulee kokeilun arvoisia reseptejä liian tiuhaan tahtiin. :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, voi ei! :D Eipä ainakaan tule tekemisen puutetta, jos jonossa on useampia reseptejä kokeiltavaksi ;) Jospa tää tahti hieman rauhoittuis nyt, kun opinnot alkavat kunnolla.

      Poista
  5. Omppu on kunkku, ihan missä vaan, mutta raw-herkuissa erityisesti. Jo resepti vei kielen mennessään... :)

    VastaaPoista
  6. hmmm omppupiirakka on nyt jähmettymässä huomista varten ! :P

    VastaaPoista