torstai 25. lokakuuta 2012

DIY tahini ja To do -haaste

Joku viisas sanoi joskus, että tahini on hankittu makutottumus. Allekirjoitan. Ensimmäinen kosketukseni tahiniin ei nostattanut riemunkiljahduksia tai saanut innolla maistamaan lisää. Nykyisin tilanne on aivan toinen, ja syön tahinia välillä lusikalla suoraan purkistakin. Käytän sitä levitteenä, erilaisissa kastikkeissa, erityisesti hedelmien kanssa. Olen addiktoitunut. 

Tahini on siis seesaminsiemenistä valmistettua tahnaa, jota löytää nykyisin vähän pienemmistäkin kaupoista. Se on täyttä tavaraa ja siinä on seesaminsiementen ravinteet tiiviissä paketissa. Kuorellisissa seesaminsiemenissä on huomattava määrä kalsiumia, ja ainakin itse suosin aina mielummin kuorellisista siemenistä tehtyä tahinia. Kaupan valikoimista Urtekramin tahini on mielestäni ylivoimaista, mutta näillä kulutusmäärillä sekin käy pidemmän päälle kukkarolle. Kun Pipsa sitten postasi tehneensä tahinia itse, tunsin uuden maailman aukeavan edessäni - miksen ollut hoksinut tehdä tahinia itse aiemmin? Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, nyt olisi korkea aika laittaa blenderi tahinintekohommiin. 

Tahinin tekeminen itse on lasten leikkiä. Ja halpaa, sillä luomuseesaminsiemeniä saa esimerkiksi täältä erittäin opiskelijaystävälliseen hintaan. Ja minä kun olen tietyissä asioissa ehdoton luomun suhteen. Sen verran vielä pitänee sanoa, että siemenet kannattaa liottaa ennen käyttöä, sillä se tekee niistä helpommin sulavia ja neutraloi entsyyminestäjiä, joten ravinteetkin ovat paremmin käytössä. Liotuksen jälkeen siemenet tulee kuivata, siihen voi käyttää uunin matalaa lämpötilaa. Jos tahinista haluaa löysempää voi sekaan laittaa jotain miedon makuista öljyä (esim. seesamiöljyä). Näin tahini säilyy tiiviissä purkissa jääkaapissa useita viikkoja. Vedellä sitä ei kannata ohentaa, ellei käytä satsia parin päivän sisään.



Tahini

haluamasi määrä seesaminsiemeniä liotettuna ja kuivattuna (laitoin 2-3 dl)
maun mukaan suolaa (minulla ylläolevaan määrään noin ½ tl)
tarvittaessa jotain miedon makuista öljyä

Laita siemenet ja suola blenderiin ja anna koneen käydä, kunnes rasva alkaa erottua, eli siemenistä alkaa tulla tahnamaista. Joudut todennäköisesti kaapimaan seosta blenderin reunoilta useammankin kerran. Blendaa, kunnes saat haluamasi koostumuksen. Lisää öljyä, mikäli haluat löysempää (joidenkin öljyjen kohdalla ei kannata käyttää blenderiä vaan sekoittaa öljy käsin sekaan). Lado lopputulos purkkiin (tai lautaselle :b~~). Säilytä jääkaapissa.

Appelsiineja ja hunajaa -blogin Yaelian antoi minulle haasteen, jossa tulee kertoa kahdeksan keittiöön liittyvää suunnitelmaa. Kiitoksia! Säännöt menevät näin:

1. Kiitä haasteen antajaa
2. Jaa haaste eteenpäin, vaikka 4:lle
3. Ilmoita näille haasteesta
4. Kerro oma kahdeksan kohdan to do -listasi

Tässäpä to do -listani:
1. Pulla. 
Pullat (sis. korvapuustit, laskiaispullat, kaikki variaatiot) on olleet suunnitelmissani jo pitkään. En oikein koskaan ole ollut menestyksekäs hiivataikinoiden kanssa, joten pullan leipominenkin on jäänyt vähäiseksi. Tuore pulla on kuitenkin ihanaa, joten koen tarpeelliseksi tämän jalon taikinan pyörittelyn opettelun! Myös raakapullat on suunnitelmissa, mutta toteutusaikataulu on aina mysteeri.
2. Karjalanpiirakat.
Näitä osaan jopa tehdä, mutta onhan niissä hommansa. Viime aikoina kuitenkin rypytyssormia on kutkuttanut, ja tekisi mieli pitkästä aikaa tehdä. Ehkäpä perinteisesti jouluna teemme äitteen kanssa.
3. Eurooppalaiset perinnekakut.
Heh, siipan käydessä täällä kävimme Houkutus-kahvilassa, jossa vietettiin juuri eurooppalaisten kakkujen viikkoa. Siinä vitriiniä ihastellessamme (kuolan valuessa suupieltä pitkin) tuli aivan hillitön kakunleipomistarve. Miten olisi belgialainen suklaatryffelikakku tai schwartzswaldin kakku? Hell yeah, meikähän pistää jonain päivänä tuulemaan ja veganisoin ne. Kunhan innokkaita syöjiä on riittävästi ympärillä. 

4. Kaalilaatikko.
Ei kaipaa perusteluja. Hyvää, halpaa ja suhteellisen helppoakin tehdä, vie vain aikaa. Odotan hetkeä, kun saan itseäni niskasta kiinni. 

5. Vaihtelua perussalaatteihin.
Jep, elän hieman jumitusvaihetta, joten jotain uutta olisi kehiteltävä. 

6. Erilaiset (vuoka)leivät.
Tuore leipä on yksi heikkouksiani, mutta teen sitä aivan liian harvoin. (Ehkä hyväkin niin, sillä vatsa ei meinaa sulattaa suosiolla puolikasta vuokaleipää, eikä sille kelpaa perusteluksi "kun se oli niin hyvää!") Itse tehden säästäisi rahaa ja saisi toki terveellisempääkin. 

7. Kymmenet erilaiset raakaherkut!
Ideoita on paljon, mutta toteutusinto jää aina puolitiehen (onko blogin nimi syy vai seuraus?)! 

Ja haasteen jaan:
Veikeän Verson Paulalle,
Keittiökameleontin Outille,
Onneksi-Tiialle sekä
Kamomillan Konditorialle.

7 kommenttia:

  1. Kiitos haasteesta, katsotaanpa mitä saan aikaiseksi.
    Nauratti tuo 7. kohdan perustelu :D

    VastaaPoista
  2. Sulla onkin hyviä ruokasuunnitelmia:)Karjalanpiirakoita olen tehnyt vain kerran (täällä) mutta rypytystekniikkani oli kyllä aika surkea;D Tahini on mun herkkua ja sellainen aines,jota on pakko aina olla kaapissa.Se ensimmäinen tahinisi ei näköjään ollut hyvää...
    Suomessa asuessa tein usein tahinia itse siemenistä,mutta täällä en oikeastaan vaivaudu,sillä joka kaupassa on niin suuri valikoima tahineja:kuorettomista tehtyä,kuorellisista tehtyä,luomua ja maustettuakin.Yleensä valitsen sen kuorellisista tehdyn luomuversion.

    VastaaPoista
  3. Paula, olisi mukava kuulla millaisia taikoja sinun keittiössäsi on suunnitteilla toteuttaa :) Puolitiessä-ilmaus taitaa olla osa syvintä olemustani, aina ja kaikkialla ;)

    Yaelian, kunpa vain saisi aikaiseksi toteuttaa kaiken haluamansa! Kaikki ajallaan, toivottavasti. Minullakin on oltava tahinia aina kaapissa :) En muista enää ensitahinin merkkiä, mutta ei se kummoista ollut, tai en ollut vain tottunut makuun. Minäkin valitsen aina kuorellisista tehdyn luomuversion!

    VastaaPoista
  4. Itse tehty tahini on tosiaankin vaivan arvoista. Tosin edelleen ostan sitä kaupastakin, kun välillä aina laiskottaa. Taitaapa taas päästä omalle to do -listalleni. Kiitos haasteesta. Vastailen siihen pikapuoliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama homma, tulee sitä välillä kaupastakin ostettua. Mukava kuulla to do -listastasi! :)

      Poista
  5. Onko tämä tuttu saitti:
    http://saladpride.blogspot.fi/
    Tuli vaan mieleen, kun kaipasit vaihtelua perussalaatteihin. Itse olen löytänyt tuolta aivan uudenlaista inspiraatiota, ja vegaanisalaatitkin on kivasti lajiteltu oman lokeronsa alle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      En ole törmännyt tuohon blogiin, kiitos vinkistä! Näyttää äkkivilkaisulla ihanalta, täytyykin tutustua tarkemmin :)

      Poista