torstai 4. lokakuuta 2012

Eläinten viikon gluteenittomat suklaakeksit

Kuva ESY:n sivuilta.
Tänään, 4. lokakuuta alkoi 63. eläinten viikko teemalla "Missä sinun kanasi on?". Munijakanoja ja lihakanoja (a.k.a. broilereita) on Suomessa yli 10 miljoonaa, mutta käytännössä kanojen olemassaolon voi todeta vain kaupan kylmähyllyllä (jos sinne sattuu eksymään). Ja silloinkaan tuskin voi puhua enää olemassaolosta... Maassamme kasvatetaan kanoja enemmän kuin muissa Pohjoismaissa ja sen kulutus kasvaa jatkuvasti, vaikka samalla tuotanto-olosuhteista ollaan huolissaan.

Tiesitkö, että kana oppii tuntemaan helposti eri ihmisten kasvot, oman nimensä ja paljon vaativampiakin asioita, kuten painamaan lämpölampun pois päältä, jos sille tulee liian kuuma tai tekemään piruetteja ohjaajan toiveesta? Kana oppii myös tarkkailemalla muita kanoja ja ne ovat luonnostaan uteliaita. Kanoilla on myös hyvä muisti. Lisää mielenkiintoista tietoa kanojen älystä, aisteista tai elämästä ylipäätään löydät kanatieto-sivustolta. Käy tykkäämässä myös Eläinten viikon Fabo-sivua!

Viime vuonna juhlistin eläinten viikkoa suklaisten keksien muodossa. Tänä vuonna tein jälleen keksejä, mutta hieman toisenlaisia. Pavut ja herneet eivät ole enää yllätyksiä leivonnaistaikinoissa, joten niinpä nämäkin keksit koostuvat pääosin pavuista. Lisäksi keksit ovat gluteenittomia, itse asiassa täysin jauhottomia, joten nämä sopivat monenlaiseen ruokavalioon. Täydellinen pikkuherkku päiväkahville, kello viiden teelle, välipalaksi tai jälkiruuaksi :)

Tehdäänkö tässä hulluuden historiaa kun papuja on kaikkialla?
Mustapapu-suklaacookiet (noin 9 keksiä)

2,5 dl keitettyjä mustapapuja
2 rkl kookosöljyä
2 rkl tahinia
3 rkl kasvimaitoa
1 dl kookospalmusokeria (korvasin ½ dl sokeria ½ tl:lla steviajauhetta)
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl suolaa
(suklaarouhetta)
(koristeeksi mustapapuja)

Lämmitä uuni 175-asteeseen. Huuhtele keitetyt pavut huolellisesti ja valuta. Blendaa pavut sekä kosteat ainekset tasaiseksi massaksi. Yhdistä kuivat ainekset ja sekoita sitten paputahnaan tasaisesti. 
Laita leivinpaperille ruokalusikalla taikinakökkäreitä ja levitä (kostutetuin sormin) haluamasi muotoiseksi. Keksit eivät juurikaan leviä, joten tee muotoilut tässä vaiheessa. Uunita noin 20 minuuttia.



Myös herra A näkisi mielellään kanoja pihamailla.

6 kommenttia:

  1. Superihanat keksit. Kyllä pavut ovat parhautta ja nämäkin pääsevät oitis kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, pavut ovat yllättävän monikäyttöisiä! Puhumattakaan edullisuudesta ja täyttävyydestään. Helppo valinta niin opiskelijalle kuin muillekin!

      Poista
  2. Muhevan näkösiä pikkuleipiä! Surettaa kanojen osalta myös se, että ne broilerijalosteyksilöt ei ees näytä kanoilta vaan on niitä ihme Rosseja, jotka ei pysty rintalihaksiltaan kunnolla edes kävelemään. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta, ne kuvat on aika karmivaa katsottavaa :/ Kaikkea sitä ihminen saakin aikaan kaiken maailman tuotantotehokkuuden ja rahan nimissä...

      Poista
  3. Miksi pavut on tosiaan niin mainioita? :D Se on kyllä ihan uskomatonta mitä niistä voi tehdä, ja tulos on maukas. Lisäksi kuten mainitsit, sekä hinta että ravintoarvot on kuosissa - olenkin vannoutunut papufani! Näitä pitää ehdottomasti kokeilla, kunhan vatsa on vähän vajunut tänä viikonloppuna tuhotuista mustapapubrowniesta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kyllä pavuissa on potentiaalia! Opiskelijan pelastus! Oijoi, täytyypä kurkata tontillesi noita brownieita ihastelemaan :)

      Poista