keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Smashing pumpkins

Syksy etenee vinhaa vauhtia ja sen huomaa etenkin koko ajan aiemmin hämärtyvistä illoista. Kaamosaikaan kannattaa herkutella väreillä, sillä ainakin omalla kohdallani voimakkaat värit miellyttävät silmien ja makuhermojen lisäksi myös mieltä. Erinomaista väriterapiaa saa muun muassa punajuuresta. Tavanomaisempien juuresten lisäksi olen tänä syksynä tutustunut myös johonkin aivan uuteen. Nimittäin:

En ole koskaan aiemmin tehnyt saatikka syönyt mitään kurpitsaista (paitsi jotain pikkelsiä, josta en pitänyt, eikä sitä muutenkaan lasketa!), vaikka jotain kiehtovaa siinä olen aina nähnyt. Kuka nyt voi vastustaa noin upean väristä ja kauniin muotoistakin asiaa? Ja olenko ainoa, jolle on vaikkapa Muumeista jäänyt mieleen Muumimamman ihanan herkullisen näköinen kurpitsakeitto? Tällainen 2,5 kilon komistus sitten lähti kaupasta mukaani pähkäilemään, että mihin sitä sitten ryhdyttäisiin.

Kurpitsan kesytys oli aika haasteellista puuhaa, sillä en omista hyviä veitsiä tai edes kovin isoa sellaista. Sain kuitenkin yksilön paloiksi ja kuorittua. Puhdistin ja huuhtelin siemenet kuivattaen ne uunissa, kurpitsan lihasta suurimman osan höyrytin kypsäksi ja soseutin, osan raastoin ja loput kuutioin pakastimeen. Voitte olla varmoja, että kurpitsareseptit ovat tässä blogissa parin seuraavan viikon teema... Maailmankaikkeuden ensimmäinen kurpitsareseptini oli sitten keitto, mutta ei kuitenkaan se Muumimamman keitto. Hieman pähkäilin maustamisen kanssa, sillä en tiennyt millä muulla kuin piparkakkumausteella kurpitsaa yleensä maustetaan ja toisaalta halusin, ettei sen ominaismaku pääsisi liiaksi peittymään. Mutta silti halusin jotain perus musta- ja valkopippuri & suola -yhdistelmästä poikkeavaa. Keitosta tuli sitten vienosti itämainen, pehmeä ja lämmittävä. 





Kurpitsakeitto (2-3 annosta)
1/4 noin 2½ kilon kurpitsasta (eli ehkä jotain 600 g kurpitsan lihaa)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä 
2 dl kookoskermaa
½ tl kurkumaa, garam masalaa ja korianteria
tujaus chiliä tai cayennea
mustapippuria, suolaa
1 rkl kookosöljyä

Paloittele kurpitsa ja silppua sipulit. Sulata kookosöljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetken aikaa. Lisää sitten kurkuma, garam masala ja korianteri, kääntele sipuleiden sekaan (varo polttamasta mausteita). Laita sekaan kurpitsapalat ja kuullota vielä hetki. Lisää parisen desiä vettä niin, että kasviksista kuitenkin noin puolet jää pinnan yläpuolelle ja keittele hiljalleen kypsiksi. Kun kasvikset ovat kypsiä soseuta keitto, lisää kookoskerma ja loput mausteet. Ripottele annosten pinnalle kuivatettuja kurpitsansiemeniä (toisin kuin minulla, käytin auringonkukkaa, kun kurpitsansiemenet olivat vielä kuivumassa...).

6 kommenttia:

  1. Minulla on kouluajoilta traumat säilötystä ihan kamalan makuisesta kurpitsasta. Lisäksi onnistuivat aina huijaamaan minua ja luulin niitä salaatin seassa olevia kauniinkeltaisia paloja persikoiksi. Pettymys oli joka kerta karvas kun maistaessa paljastuivatkin kurpitsaksi. Hyh!
    Nyt kyllä kiinnostaisi kokeilla, miltä se kurpitsa oikeasti maistuu. Yhtään pyörylää ei vain ole kaupassa vastaan tullut. Kunpa tulisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just se säilötty kurpitsa, jota koulun salaateissa aina oli! Taitaa olla samaa kamaa sen pikkelsin kanssa, yyyh. Vaikka noin muuten olenkin aika kaikkiruokainen ja saa oikeasti hakemalla hakea sellaista ruokaa, josta en todella pitäisi, mutta tuo säilötty kamaluus menee sille inhokkilistalle kevyesti.
      Viime vuonna bongailin Oulustakin kyllä kurppia, ainakin isommissa kaupoissa luulisi olevan!

      Poista
  2. Ihana keitto! Minä käytän kurpitsaa paljonkin ;etenkin Butter nut-kurpitsaa ,tavallista ja sitten vähän muita erikoisia.Täällä niitä saakin helposti ja ovat vielä edullisiakin(kurpitsa tällä hetkellä halvempaa kuin kaali!)Herkullisen keiton olet laittanut:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ohoh, kaalin hintaan täällä ei sentään kurpitsaa saa, mutta kohtalaisen edullisesti kuitenkin! Muita kurpitsoja en sitten edes tiedäkään kuin tuon tavallisen ja kesäkurpitsan. Tuosta butter nut -kurpasta olen kuullut ja nähnyt ihania ohjeita, mutten koskaan ole nähnyt kaupassa.

      Poista
  3. Kurpitsoita on ihanan paljon ollut tarjolla tänä syksynä ja niillä on tullut herkuteltua jo moneen kertaan, viimeksi tänään :) Herkullinen keitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harkitsinkin jo uuden yksilön ostamista, että saisi kunnon satsin pakastaa talvipäiviä odottamaan :) Yhdestäkin kurpitsasta kyllä riittää vaikka mihin!

      Poista