sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Nostalgiaa mantelimaidosta: kuutamokiisseli

Kasvimaitojen valikoima kaupoissa on kasvanut mukavasti jo muutaman vuoden aikana, joista enimmäkseen käytän kahvimaitona luomulaatuista soijajuomaa ja sellaisenaan ruokajuomaksi kaurajuomaa. Minua pyydettiin kehittelemään resepti Alpron uudesta mantelimaidosta pientä sponssia vastaan, ja yksi mahdollinen käyttökohde olisi esimerkiksi leipävanukas. Leipävanukas on minulle aivan vieras syötävä, joten päätin tehdä jotain tutumpaa. Mieleeni tuli jostain alitajuntani syövereistä herkku, jota äiti tapasi lapsuudessani tehdä aina silloin tällöin iltapalaksi minulle ja veljilleni. Kuutamokiisseli on maitopohjainen ja vaniljainen, makea nostalgiaruoka, joka onnistuu näemmä loistavasti myös mantelimaidosta. Se on helppotekoinen ja maistuu niin lämpimänä kuin jäähdytettynäkin. 


Kuutamokiisseli (2-3:lle)

4 dl mantelimaitoa
1/2 dl sokeria (käytin 2 rkl xylitolia ja ripauksen steviaa)
1/2 tl vaniljaa

Suuruste:
1 dl mantelimaitoa
2 reilua rkl perunajauhoja

Lisäksi: 1 rkl sokeria/xylitolia kuortumisen estämiseksi, tarjoiluun marjoja, hedelmiä, jne.

Kuumenna kattilassa maito, lisää siihen makeutus ja vanilja. Sekoita suuruste ja kaada se ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes seos alkaa saeta. Kun pintaan pulpahtaa pari kuplaa nosta kattila levyltä. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi (mikäli et tarjoa tätä kuumana saman tien).

Lisäys 27.11. Aivan kuten muistini koitti huudellakin, tämä ei nyt ole se perinteinen ohje, jolla äitini kiisseliä teki! Äiti käyttää suurusteena vehnäjauhoa. Ehkä kokeilen senkin version vielä :)  


Lämmintä kiisseliä voi käyttää myös piiraan kaverina vaniljakastikkeena, alla kuvassa banaani-brownieta Outin ohjetta sovellellen. :)


6 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kyllä kokeilla :) Pehmoisen näköinen kiisseli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kuin samettia! Kaiken lisäksi todella helppotekoista :)

      Poista
  2. Ihana kiisseliohje. Olen jotenkin taas viime aikoina lämmennyt kiisseleille. Ja ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi! Sama täällä, välissä ehtikin olla piiitkän pitkä tauko kaikenlaisista kiisseleistä, lieneekö smoothiet paikanneet sitä roolia :)

      Poista
  3. Saako tuota puhdasta ksylitolia ihan marketeista vai pittääkö tilata jostakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oulussa ainakin Linnanmaan Prismasta olen sitä löytänyt, myydään nimellä koivusokeri :) Siellä sokeri-/makeutushyllyssä!

      Poista