tiistai 13. marraskuuta 2012

Persimon, kertaalleen

Blogiini päädytään aivan megalomaalisen paljon hakusanalla persimon, mistä olen ollut hieman yllättynyt. Se johtuu tietysti tästä reilun vuoden takaisesta postauksesta, mutta myönnän, etteivät nuo käyttövinkit aivan anna sijaa hedelmälle itselleen. Tai siis, hyviä puurot ja smoothiet ovat, mutta persimonista yksistäänkin saa aikaan jo kaikenlaista! Toisaalta se on upea lisä salaattiin, esimerkiksi tähän eväskattaukseen.

Nyt kuitenkin ajattelin antaa niin helpon käyttövinkin persimonille, ettei tätä voi kutsua edes reseptiksi. Jos hedelmä kiinnostaa, muttet keksi mihin sitä käyttää, soseuta se. Ja sillä selvä. Syö sose maustamattoman jugurtin kanssa tai hieman hienostuneemmin kermavaahdolla hunnutettuna. Persimon on niin makea, ettei se kaipaa mitään muuta, lähinnä vain jonkin tasapainottavan elementin, kuten hapatetun jugurtin tai kermavaahdon. Hurjimmat tujauttaa sekaan vaniljaa tai kanelia, mielikuvitus vain rajaksi. Kokoa hedelmäsose ja mieleinen lisä kauniiksi kerrosmaljaksi, ja arki näyttää taas piirun verran aurinkoisemmalta. Minulla ei tietenkään minkäänlaisia jälkiruokakippoja ole olemassakaan, joten pienellä juomalasilla mennään...

Persimonherkku

1 kypsä persimon
soija- tai kauravispiä
(soija- tai kaurajugurttia)

Poista persimonin kanta ja kuori hedelmä. Pilko se sauvasekoittimen kippoon ja soseuta tasaiseksi. Sosetta voi jatkaa hieman sitruunamehu- tai vesitilkalla, jos se on kovin paksua. Vaahdota vispi. Asettele kerroksittain jälkiruoka-astialle tai vaikkapa juomalasiin. Keitä kahvit/teet, ja nautiskele.

Terveisin minilomalta palannut ja akkunsa ladannut herkkusuu. Raporttia yksistä syömingeistä tulossa :)

6 kommenttia:

  1. Minun blogini ehdottomasti ja aivan ylivoimaisesti suosituin hakusana taas on 'itsetehty saippua'. Se suorastaan vähän kenkuttaa, kun ruoka-aiheet ovat kuitenkin se pääasia.
    Mukava, yksinkertainen ja varmasti toimiva persimonin käyttövinkki. Persimonsoseen värikin on pimeiden vuodenaikojen piristys.

    VastaaPoista
  2. Mikäköhän minun blogini suosituin hakusana onkaan,pitää katsella...Persiomon on ihanaa,meillä just on alkamassa sen sesonki,ja vielä en ole ostanut vaikka olenkin torilla niitä nähnyt.Täällä on myös sellainen lajike ,jota ei tarvitse kuoria,onkohan sitä Suomessa?

    VastaaPoista
  3. Nam! Persimon on ihanaa, mutta kyllä alkoi kuola valua suupielestä tuosta kuvasta.... aaah, kauravispiä ja persimonia... pakko saada :P

    VastaaPoista
  4. Paula: Jep, niin käy joskus. Hieman harmillista se on, mutta varmasti monet ovat ilahtuneet saippuaohjeistasi!
    Oikeassa olet, persimonin väri on ihanan kirkas! Näin pimeinä aikoina ruokien väriterapia on ensiarvoisen tärkeää :)

    Yaelian: Oi vitsit, te saatte siellä ihan paikallista persimonia! Tätä Suomesta saatavaa persimonia ei tarvitsisi kuoria oikeasti, mutta minä olen aina hieman epäileväinen eksoottisten hedelmien kuorien kanssa, kun niihin laitetaan kaikenmaailman kiillokkeita ja homeenestoaineita. Siksi yleensä kuorin persimonitkin.

    Katja: Voi kyllä! Se on niin herkkua sellaisenaankin, mutta asteen verran hienompaa vispihunnulla :)

    VastaaPoista
  5. J-P sano että persimon kuulostaa joltai perussuomalaiselta pokemonilta. Minä sanoin että eiku se ois Persumon! :D Äsken ostin nuita, tänään kokeiluun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persumon! :D:DD Voi apua :D Mmmm, voisin itsekin seuraavalla kauppareissulla ostaa taas muutaman :)

      Poista