maanantai 5. marraskuuta 2012

Pikaruokaa: kikhernekäs

Maija laittoi pystyyn marraskuun ruokahaasteen aiheella pikaruoka. Minulla on muutamia vakioruokia, joita teen silloin kun kellotaulu ei anna periksi (tai kun mielikuvitus ei riitä mihinkään kummempaan). Tällaisia turvaruokia on muun muassa ruokaisat, avokado- tai pähkinäpohjaiset suolaiset tai makeat smoothiet proteiinilisällä, salaatit, curryinen kaali-papu-wokki sekä kikhernekäs. Osallistun haasteeseen listan viimeisellä, sillä se on ehkä ruoka, johon monella olisi ainekset, mutta sitä ei vain ole tullut tehtyä. 

Kikhernekäs on nimitykseni kikherne- tai gramjauhomunakkaalle. Vierastan sanaa "munakas" tässä yhteydessä, koska munaahan se ei sisällä, vaikka etäisesti munakasta muistuttaakin. Kikhernekäs on siis kikherne- eli gramjauhoista valmistettu paistettu lätty, joka valmistuu äärimmäisen nopeasti ja pitää nälkääkin hyvin loitolla. Sen voi paistaa joko lettupannulla pienemmiksi letuiksi tai isommalla paistinpannulla, jolloin kääntäminen menee hankalammaksi. Jos teen isommalla pannulla, taitan hyytyneen letun yleensä puolikuuksi ja käännän vasta sitten. Samalla syntyneeseen "taskuun" voi sisällyttää erilaisia täytteitä, kuten aurinkokuivattuja tomaatteja, asettelemalla ne ennen taittamista lätylle. Mausteita voi toki säätää oman maun mukaan, alle olen laittanut mieleiseni. Lätyn paistuessa ehtii pilkkoa lautaselle salaattivuoren.


Kikhernekäs (yhdelle)

1 dl kikhernejauhoa
hieman reilu 1 dl vettä
½ tl currya
ripaus juustokuminaa
mustapippuria, suolaa

paistamiseen (kookos)öljyä
ekstroiksi vaikka jotain näistä: ½ sipuli, pari valkosipulin kynttä, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, ravintohiivahiutaleita...

Sekoita jauhot, vesi ja mausteet keskenään tasaiseksi. Kuumenna lettu- tai paistinpannulla öljy. (Jos käytät sipulia, kuullota niitä pilkottuna hetki tässä vaiheessa). Kaada taikina pannulle ja anna paistua keskilämmöllä, kunnes pinta on hyytynyt (jos käytät ak-tomaatteja tms, voit ripotella ne letulle ennen hyytymistäkin). Käännä lettu tai taita se puolikuuksi, jolloin ison letun kääntäminen helpottuu. Paista toiseltakin puolelta. Syö vaikkapa salaatin tai mieleisten lisukkeiden kera.

Tämä Joensuun kopla starttaa huomenna (ansaitun!) minilomansa ja suuntaa bussilla kohti kotikotia! <3 Luvassa brunssi valmiista pöydästä, ihania ihmisiä ja ennen kaikkea rentoutumista. :)

7 kommenttia:

  1. Hauskan nimen olet tuolle keksinyt;itse olen sitä kutsunut farinataksi.Munakas onkin tuolle vähän outo nimi.
    Mukavaa lomaa Anni Minerva:)

    VastaaPoista
  2. Tämä on tosiaankin hyvä pikaruoka. Itselläni tuli tuosta haasteesta ensimmäisenä mieleen juuri nuo sinunkin mainitsemasi smoothiet ja salaatit.
    Pidä hauskaa lomalla!

    VastaaPoista
  3. Yaelian, jännä kuulla muidenkin nimityksiä! Farinata kuulostaa hyvältä sekin :) Kiitos, kyllä loma tuleekin tarpeeseen!

    Paula, kyllä - valmistuu alta aikayksikön, ja on osoitus siitä, ettei pikaruuan tarvitse olla ravintoköyhää! Smoothiet ja salaatit on kyllä kans huippuja, niitäkin kun voi varioida ihan miten milloinkin tuntuu.
    Voi kyllä pidän, kiitos! :)

    VastaaPoista
  4. Nam mitä herkkua! Jännittävää miten munakasmainen koostumus/väri ainakin näin kuvan välityksellä. Tällaiset yksinkertaiset arjen pikaruokareseptit otan kyllä aina antaumuksella vastaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehellisyyden nimissä en enää kyllä muista, miltä oikea munakas maistuu tai tuntuu, mutta tämä vegeversio uppoaa enemmän kuin hyvin :) Arjen pikaruokareseptit ovat kyllä oivia, sillä opiskelijan arki ei aina anna tilaa pidemmän kaavan kokkailuille, puhumattakaan monimutkaisista työvaiheista!

      Poista
  5. Kikhernekäs on loistavaa :)! Tai tofusta tehty tofukas ;)! Naurattaa nämä nimet :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Tofusta en ole koittanut tehdäkään, mutta muistan sinun postanneen hyvän oloisen ohjeen :) Kikhernekäs on minulla sellaista "ääk kaapissa ei ole mitään syötävää"-ruokaa, kun gramjauhoja nyt on aina oltava!

      Poista