tiistai 18. joulukuuta 2012

Mantelikuorrutettu tofu

Hieman harmikseni en aiempina vuosina ole päässyt esittelemään joulupöydän kasvisruokia, vaikka joka joulu sellaistakin tarjotaan (perheessä minun lisäkseni myös kaksi isoveljeä on kasvissyöjiä). Viime vuonna oli tofumureketta, sitä edellisenä linssimureketta. Tänä vuonna tulee olemaan mantelitofua. 

Tein mantelitofua itsenäisyyspäivänä, ajatuksenani varioida sitä kouluruokailuajoilta tuttua mantelikalaa. Sehän on oikeastaan aika arkinen ruoka, jonka joku saattaa napata kaupan pakastealtaasta, kun on saatava jotain helppoa. Ei tarvinne sanoa, että itse tehden siitäkin tulee heti kaksinverroin parempaa ja sopivaa muuallekin kuin arkipöytään. Silti kokkausprosessi säilyttää helppoutensa. Aktiivista tekoaikaa on ehkä vartti, uuni hoitaa loput. Sen lisäksi, että säästää rahaa, samalla jättää myös ne turhat hötöt elimistönsä ulkopuolelle. Ohje on gluteenitonkin. Mikäli syöjiä on enemmän kuin kaksi, kannattaa tuplata annos.

Tiedän, se näyttää leivältä ainakin tuossa leipävuoassa ollessaan.


Mantelitofu (gluteeniton, noin kahdelle)

1 pkt (270g) tofua (käytin sitä hamppuista, mutta mikä vain kelpaa)
1 rkl sitruunamehua
2 rkl soijakastiketta

Leikkaa tofu haluamasi paksuisiksi viipaleiksi (minä leikkasin viiteen osaan), ja painele niitä talouspaperin välissä, jotta ylimääräistä nestettä poistuu. Tämä parantaa marinointia. Sekoita sitten sitruunamehu ja soijakastike, kääntele tofupalat seoksessa ympäriinsä ja jätä marinoitumaan vähintään tunniksi. Voit välillä käännellä viipaleita varmistaaksesi, että marinadia on kaikkialla.

Kuorrute:
1 rkl kookosöljyä (pehmeänä)
1 dl kaura- tai soijakermaa
½ dl mantelijauhoa
2 rkl kikhernejauhoa
½ dl vettä
1 rkl sitruunamehua
½ tl laatusuolaa
mustapippuria, valkopippuria (, ripaus kurkumaa)

Päälle: mantelirouhetta tai -lastuja

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset keskenään. Mikäli seos on liian löysää, lisää manteli- tai kikhernejauhoa, kunnes saat sopivan koostumuksen. Asettele tofupalat leivinpaperin päälle uunipellille tai leipävuokaan. (Halutessasi voit tässä vaiheessa paahtaa tofuja sellaisenaan uunissa noin 10 minuuttia.) Kaada kuorrute tofun päälle ja levitä tasaisesti kaikkialle. Ripottele pinnalle mantelilastuja tai -rouhetta ja uunita keskitasolla 30-40 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja syö vihersalaatin ja/tai perunamuusin kera.

2 kommenttia:

  1. nami, tää näyttää niin hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvää se olikin ja maistui joulupöydässäkin kaikille :)

      Poista