perjantai 14. joulukuuta 2012

Vaalea glögimalja

Tiedättekö miltä tuntuu, kun kohtalaisen raskaan syksyn jälkeen on viimeinen tentti kirjoitettu, seminaari selätetty, reilu 40 opintopistettä kahmittu, rullaharrastuksen tasotestitkin rimaa hipoen ohitse ja kalenterissa pelkkää tyhjää? Sen verran osaan sanoa, ettei sille ole sanoja. Vihdoin on aika asettaa joulu- ja lomamoodit päälle, heittäytyä x-asennossa sängylle vetämään lonkkaa hyvän kirjan kanssa odotellen, että joku tarjoaa siihen kuumaa kaakaota ja piparkakkuja. Paitsi kuka niitä täällä tarjoaisi, kun Aikiakaan en vielä ole keittöhommiin opettanut. Vielä. Onneksi siippa saapuu illaksi ja voin laittaa tämän vastaamaan hätähuutooni.

Joulupukkikin kertoi minun olleen erityisen kiltti tänä vuonna ja laittoi postipojan tuomaan ennenaikaisen lahjan. Sain nimittäin neuvoteltua pienen diilin Cocovin kanssa, joten tästä lähtien kirjoittelen reseptejä myös heidän keittölleen. Ehkä joskus tulevaisuudessa ne reseptit julkaistaan toisaalla, mutta jonkin aikaa nyt näin. Kaikkea tätä - joulunalusta, lomaa, diiliä, rakkautta, elämää, mitä vain - voi juhlistaa itse tehdyllä vaalealla glögillä. Höyryävän kuumana. Huomaa, että valmistelut tulee aloittaa jo edellisenä päivänä, sillä tämä liemi maustuu yön yli! Teemaan sopivaa viimevuotista pakuriglögiäni voisi myös päivittää tämän tyyppiseksi.


Goji-omenaglögi (noin litra)

½ l luomuomenamehua
½ dl goji-marjoja
1 kanelitanko
1 tähtianis
1 tl kokonaisia neilikoita
1 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
1 cm tuoretta inkivääriä

Leikkaa inkivääristä viipale, kuori ja pilko se kattilaan. Murskaa kardemumman siementen rakenne morttelissa (tai käytä valmista rouhetta noin ½ tl verran). Laita kaikki ainekset kattilaan, kiehauta ja keitä hiljalleen noin tunti. Jäähdytä ja siirrä yön ajaksi jääkaappiin.

Seuraavana päivänä:
yllä mainittu glögipohja
½ l luomuomenamehua
tarpeen ja maun mukaan steviaa, agavea, hunajaa tai inkkarisokeria
(vettä)

Tarjoiluun manteleita ja goji-marjoja/mulpereita/rusinoita

Siivilöi edellisenä päivänä valmistettu glögipohja ja laita se kattilaan. Älä heitä goji-mausteseosta hukkaan, sen voi käyttää vaikkapa leivontaan! Lisää kattilaan loput omenamehut ja tarvittaessa makeutus. Mikäli glögi on liian tujua, lisää vettä. Kuumenna, kaada laseihin ja tarjoile manteleiden sekä kuivattujen marjojen kera. Nauti huumaavasta tuoksusta, mausta ja lämmöstä!


Kohtapuoliin tämä likka suoristautuu siitä meritähtiasennosta ja ottaa suunnan Oulua kohti, palaten vuoden vaihteen jälkeen entistä enemmän mustetta ihossaan. Kuulemisiin!

2 kommenttia:

  1. Varmaankin ihana tunne,kun on kaikki tuo takana ja voi vaihtaa vapaalle kaiken uurastamisen jälkeen:) Ja kiva juttu tuo että alat kirjoittaa Cocoville:)
    Kiva glögi;täällä ovat illat sen verran jo kylmät että kyllä ensi viikolla on pakko hankkia glögiainekset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on todellakin! Vaikka kaiken uurastamisen on mielellään tehnytkin, on silti rentouttavaa nyt hetken aikaa vain olla :)
      Kunnon mausteinen glögi kyllä lämmittää tehokkaasti ja se on niin helppo tehdä itse!

      Poista