lauantai 8. joulukuuta 2012

Vegaanin luumumousse

Joulupöydän jälkiruuista luumurahka on iänkaikkinen suosikkini. Se on helppo- ja nopeatekoinen, melko täyttäväkin herkku, jota on silti aina santsattava. Ja tehtävä lisää vielä uutenavuotenakin. Rahkaa se ei tosin tässä keittiössä sisällä, mutta maku on autenttinen ilmankin. Kai muuten tiesit, että luumuhillo on maailman helpoin itse tehtävä? Vuosiin en ole käyttänyt kauppojen sokerikyllästettyjä hilloja, kun parempaa saa itse tekemällä, enkä ainakaan kaipaa yhtään lisättyä sokeria.


Luumumousse

1 pkt (300 g) pehmeää tofua
1 prk vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermaa (käytin Alpron)
200 g kuivattuja luomuluumuja
1 dl vettä (tai esim. omenamehua)
ripaus ceylon-kanelia, neilikkaa ja vaniljaa

Laita luumut likoamaan veteen useammaksi tunniksi tai yön yli. Sekoittele välillä, jotta vettä on kaikkialla. Soseuta pehmenneet luumut (= itse tehty luumuhillo), lisää sekaan pehmeä tofu ja mausteet, soseuta tasaiseksi. Vaahdota kerma ja sekoita luumu-tofu -seokseen. Maistele ja lisää makeutusta, mikäli kaipaat. Sopii tarjottavaksi heti, mutta paranee hetken aikaa jääkaapissa maustuessaan. Tarjoa tumman espresson tai vaikkapa glögin seuralaisena.

10 kommenttia:

  1. Oi miten herkulliselta kuulostava mousse!

    VastaaPoista
  2. Ihanan jouluinen herkku. Luumut ovat käsittämättömän hyviä ja en ole myöskään koskaan ymmärtänyt valmiita luumuhilloja.

    VastaaPoista
  3. Tätä on kyllä pakko tehdä :) Luumut ja mausteet kuuluvat ehdottomasti joulun jälkiruokiin!

    VastaaPoista
  4. Yaelian, kiitos! Jos pitää kuivatuista luumuista, luulisi pitävän tästäkin :)

    Outi, kiitos. Niin ovatkin! Ja niin makeita, että ne makeuttavat itsessään ihan riittävästi monia jälkkäreitä. Siksi ihmetyttääkin valmiiden luumuhillojen sokerimäärä..

    Merryhey, teehän :) Tätäkin jälkkäriä olisi voinut maustaa vielä paljon runsaammalla kädellä joulumausteilla, mutta halusin tehdä kunniaa luumun omalle maulle, joten laitoin vain hieman kanelia ja neilikkaa korostamaan makua :)

    VastaaPoista
  5. Oijoi, näyttääpä hyvältä. Tajusin itse vasta pari päivää sitten, ettei "luumurahkan" valmistukseen välttämättä tarvitsekaan rahkaa :D Kiitos reseptistä, tätä tulee varmasti nautittua pitkin joulua ja vielä sen jälkeekin..

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa ihanalta. Täytyypä tilata pitkästä aikaa luomuluumuja :b Tällaisia rahkamaisia juttuja olen minäkin tehnyt, mutta tofun sijasta käyttänyt soijajugurttia.

    VastaaPoista
  7. Elma, eikä vain näytä - myös maistuu ;) Eipä sitä välttämättä heti hoksaakaan, että "rahkaakin" voi tehdä ilman rahkaa :D

    Paula, ihanaa olikin :) Minä taas en ole ikinä käyttänyt näihin soijajugea - olen aina epäillyt sen olevan liian löysää, mutta ei se taida sitten olla, vai valutatko sen?

    VastaaPoista
  8. Näyttääpä herkulliselta! Tätä täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  9. Kyllähän se valuttaminen jämäköittää. Laiskimuksena olen joskus jättänyt senkin väliin jos sattumiksi on tullut kuivahedelmiä ja pähkinöitä, jotka imaisevat seoksesta nestettä. Tästä ei sitten olekaan pitkä matka pashaan, joka syntyy valuttamalla se valmis rahka (appelsiinillä maustettu). Mutta eipä puhuta siitä sen enempää, kun on vielä joulukin kokematta ;)

    VastaaPoista
  10. Kiitos Varpu! :)

    Paula, kiitos neuvoista :) Pashaakaan en muuten ole koskaan tehnyt, voisihan sitä vaikka joulupashan pyöräyttää :D

    VastaaPoista