perjantai 23. maaliskuuta 2012

Once more with feeling: papaija

Papaija on ilmeisesti tämän kevään hittiaineksiani, sillä se hiipii lautaselle ja smoothielasiin kyselemättä, mutta tulkoon, sillä kuten todettua, se on kauneusruokaa parhaimmillaan. Erityisesti papaijan siemenet sisältävät runsaasti papaiini-entsyymiä, joka tehostaa proteiinien hajoamista ja ruuansulatusta. Kuten radiossakin Terveyden tukipilarit -ohjelmasta tuttu Paula Heinonen jaksaa muistuttaa: kauneus ja hyvinvointi lähtee suolistosta. Suoliston terveys puolestaan riippuu aika paljon sen käsittelemästä ravinnosta (näistä aiheista tarinoin varmasti lisää, kunhan saan kirjailtua ylös kevätsiivoustalkoiden antia), joten papaijaa vain popsimahan!

Salaatit ovat hävyttömän nopeita ruokia ja loputtomiin saakka varioitavissa, joten kyllästymistä ei ainakaan ihan hetkessä pitäisi tapahtua. Ne ovat myös kevyttä syötävää, mutta on kateellisten saivartelua narista, ettei sillä nälkä lähtisi. Todellakin lähtee, kunhan rehuja on kunnolla eikä rakennuspalikoita säästellä - siispä avokadoa, hyvää öljyä, ituja, oliiveja ja muita kavereita säästelemättä sekaan. Vihdoin itse asiaan, eli ripeään ja simppeliin salaattiin, jossa pääosaa näyttelee papaija, sivuroolit voit itse valikoida mieleisiksi.


½ papaija siemenineen
½ lollo rosso ja kourallinen persiljaa (tai makusi mukaan salaatteja)
avokado
yrttimaustettua tofua, ituja tai papuja
kurkkua, paprikaa
oliiviöljyä
sitruunamehua
chilirouhetta, laatusuolaa

Huuhtele ja revi vihreät lautaselle. Kuori ja halkaise papaija. Varistele siemenet salaattipedille (jätin osan kiinni hedelmälihaan), tai jos haluat, ota ne erilleen ja murskaa vaikkapa morttelilla pienemmäksi. Leikkaa papaija siivuiksi ja asettele lautaselle, heitä loput ainekset päälle. Rouhi pinnalle hyvää suolaa ja chilirouhetta, purista päälle noin 1/3 sitruunan mehu ja lorota perään oliiviöljyä. Nauti värikirjosta ja pistele poskeen.

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Kevätsalaatti aurinkokastikkeella

Kevään merkit näkyvät muuallakin kuin ulko-oven toisella puolen, enkä nyt puhu niistä likaisista ikkunalaseista tai pölyttyneistä kirjahyllyistä, jotka lisääntyvä auringonvalo paljastaa. Ennen kaikkea kevät näkyy lautasella, sillä toinen toistaan herkullisemmat salaatit kutkuttelevat nyt, vaikka vielä saadaan odotella hetki, ennen kuin tuoreet kasvikset pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. Itse salaatinkaan ei tarvitse olla kummoinen kasa rehuja, jos kastike on toimiva, ja sellainenhan syntyy tuossa tuokiossa, kuten vaikka tämä appelsiininen aurinkokastike, jonka raikasta makua viilasi salaatin seassa piilevät aurinkokuivatut tomaatit.


Salaattipohja:
½ romaine ja kourallinen punaista salanovaa (tai makusi mukaan salaatteja)
parsakaalta (raakana)
ituja (käytin quinoaa)
kurkkua, paprikaa
oliiviöljyä
mustapippuria

Huuhtele salaatit ja revi lautaselle. Pilko isommat komponentit suunmyötäisiksi ja lado kaikki loput ainekset salaattien sekaan. Rouhi päälle mustapippuria ja lorauta sekaan oliiviöljyä.


Appelsiinikastike:
1 dl auringonkukansiemeniä (vähintään 4h lionneina)
1 appelsiini
1 valkosipulin kynsi
parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sitruunamehua
2 tl agavea
1 tl omenaviinietikkaa
1/4 tl kurkumaa
chilirouhetta

Valuta ja huuhtele siemenet. Kuori appelsiini, valkosipuli ja inkivääri. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kippoon tai blenderiin ja surauta tasaiseksi. Lisää vettä tarpeen mukaan. Kippaa salaatin päälle ja nautiskele!

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Kaupungin kaunein siivouspalvelu Oulussa!

No nyt tapahtuu täällä Oulussakin! Ihastuttavat hyvinvoinnin lähettiläät Jutta ja Katja tulevat pistämään paikat kuntoon valmistaen kehoa kesälaitumille:

"Kevätkausi lähestyy ja biitsikunto kutkuttaisi. Turvotusta sen sijaan on jaettavaksi asti ja ruuansulatuskin tökkii. Mitä jos tänä keväänä tekisitkin kertaheitolla sellaisen kehonsiivouksen, että nurkat ja röörit pysyisivät vastedes puhtaina kesät talvet?

Jos olet valmis
luopumaan ylimääräisestä nestepöhötyksestä ja mielesi haikailee freesimmän kevätolemuksen perään, tule mukaan siivoustalkoisiin! Tarjoamme helpot kotikonstit, pomminvarmat metodit, ennennäkemättömän siivousinspiraation ja herkullisen menun. Ei siis turhia tinktuuroita, hifistelyä saati kalorien kyttäystä vaan Oikeaa Ruokaa, joka keventää kehosi luonnollisesti.

Alkudrinkkinä toimii alkalisoiva savi-sitruscocktail ja aperiitiiviksi tarjoamme puhdistavilla yrteillä terästetyn vanilja-veriappelsiinismoo
thien. Kaunistavan papaija-mango-carpaccion saattelemana siirrytään elinvoimaiseen avokado-verso-itu-retiisisalaattiin, jonka piristeenä toimii appelsiinikastike. Jälkiruoan virkaa toimittaa makuaisteja kutkuttava minttusuklaamousse. Kotipakettiin pakataan reseptit, jotka toimivat kurssin jälkeen siivousvälineinäsi myös kotikeittiössä. Jotta faktat eivät unohtuisi, varustamme sinut myös kepeällä kirjallisella kurssimateriaalilla!

Kurssin hinta on 75e (sis. alv., menu ja kurssimateriaali)


Mukaan mahtuu rajallinen määrä, varaa siis paikkasi sähköpostilla Jutalta (jutta.ruonansuu@gmail.com
). Paluuviestinä saat maksuohjeet."
 
Siis mitä? 
Kehon kevätsiivous puhtaan, Oikean Ruoan, hyödyllisen tietopaketin sekä parhaan seuran merkeissä. 

Niin missä?
Kofeiinikomppanian tiloissa, osoitteessa Pakkahuoneenkatu 5, 90100 Oulu.
 
Ja milloin?
Nyt tulevana sunnuntaina, 18. maaliskuuta 2012, klo 13:00 - 17:00.
 
Kuka voi enää kieltäytyä tällaisesta tilaisuudesta?

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Vihreä kauneudesta


Kauneuslinjalla jatketaan, mutta kosmetiikan ja ulkoisesti käytettävien asioiden sijaan sisäisesti käytettävillä nautintoaineilla. Smoothie-ohjeiden postaileminen on aina hieman riskialtista, sillä toisen gourmee saattaakin olla toiselle kuravettä. Omaan suuhun sopivan linjan oppii kuitenkin aika nopeasti kokeilemalla, ja vaikka ohjeessa oleva smoothie ei ensinäkemältä houkuttaisi voi siitä kuitenkin pienesti muokkaamalla saada itselleen käyvän - näin on käynyt minulle monia kertoja. Tällä kertaa avokadoiset syvän vihreät smuutit ovat maistuneet, kaverinaan päärynää ja papaijaa. Jälkimmäisestä hedelmästä olen kokkaillut ennenkin, suosittelen kokeilemaan, sillä papaija on melkoinen kauneuspommi!
 
Tämä smoothie sisältää elimistöä hellivää avokadoa, puhdistavaa vihreää sitruunalla terästettynä sekä ruuansulatusta tukevia entsyymejä papaijan muodossa, jotka yhdessä silottavat kehoa pintapuoleltakin :)

Kermainen papaijaviettelys

½ papaija (+ osa siemenistä)
½ avocado
1 pieni luomupäärynä
½ sitruunan mehu
pala tuoretta inkivääriä
kourallinen tummanvihreää salaattia
sellerinvarsi (jos tykkää)
½ tl vaniljaa
(1 tl spirulinajauhetta, non-GMO lesitiiniä ja tocoa)
(koristeluun esim. siitepölyrakeita)

Poista avokadosta kivi ja kuoret. Kuori papaija ja heitä kaikki ainekset blenderiin, ole maltillinen siementen kanssa, sillä tottumattomalle ne ovat aika tujua tavaraa. Blendaa kaikki ainekset sileäksi ja kaada lasiin, ripottele pinnalle siitepölyrakeita tai vaikkapa hampunsiemeniä (jotka tietysti kuvausvaiheessa unohdin!). Nauti!

torstai 8. maaliskuuta 2012

Uusi suosikki hennarintamalta ja tunnustus


Naistenpäivänä lienee sopivaa taas kirjoittaa kosmetiikka-asiaa. Aiemmassa hiusväripostauksessani liputin Mac Urthin hennan puolesta, mutta olin aikeissa testata Light Mountainin sympaattisessa kettupaketissa olevaa punaista. En tuolloin vielä ollut huomannut, että samalta merkiltä on voimakkaankin punainen sävy, yhtä ihanassa susipaketissa (kyllä, mielikuvilla ja kauniilla paketeilla on merkitystä!). Lastasin iHerbin ostoskoriin siis molemmat punaiset, joista ensimmäiseksi testiin päätyi susipaketti, eli sävy Bright Red.


Mitä siitä voisi sanoa? No vaikka, että täydellistä! Vihdoin punainen sävy, kyllä, punainen! Ei oranssi eikä kuparinen, vaan rehellinen punainen, ihanaa! Ja minä kun epätoivoissani luulin, että oikeasti punaista sävyä saisi vain järkyttävällä kemikaalikuormalla. Onneksi erehdyin. Testausta odottaa vielä se sympaattinen kettupunainen, mutta sen aika ei ole ihan heti.


Tämän punaisen rakkaudentunnustuksen jälkeen toisenlaisiin tunnustuksiin, nimittäin Veikeä verso -blogin Paula jakoi minulle tunnustuksen, johon kuuluu paljastaa seitsemän faktaa itsestään sekä jakaa haastetta eteenpäin viidelle blogille, joilla on alle 200 lukijaa. Kiitos tästä Paula! Jaan haasteen nyt vain kahteen huomionarvoiseen blogiin Jutalle ja Annikalle, vaikka toki monet ja edelleen monet ihanat blogit ansaitsisivat tunnustusta.
Koitetaanpa keksiä sitten niitä faktoja, apuva.

1. Olen aivan järkyttävän ujo. Olen muistaakseni ihan lapsesta saakka ollut sosiaalivammainen, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Ristiriitaisinta tässä on se, että lukiossa olin kuitenkin luokan kivenkova argumenttitykki, joka ei epäillyt pitää aamunavausta aseistakieltäytymisestä, naisten asemasta tai vaikkapa eläinten oikeuksista, mutta noin muutoin olin ja olen aika avuton räpiköijä ihmisten ilmoilla, joskin jonkun vuoden takainen kuntosaliohjaajaura ja opiskeluajan tutkimushaastattelut ovat tsempanneet aika paljon sosiaalisia taitoja.
2. Minulla on kolme tatuointia, ja lisää on tulossa! Kaikki tatuoinnit ovat suunnittelemiani ja kertovat itselle tärkeistä aatteista ja arvoista. Vapaus, tasa-arvo ja feminismi noin niinkuin päällimmäisinä arvoina.
3. En tiedä, mikä minusta tulee isona. Kun kaikki tiet veisivät ja kiinnostaisivat, voisin olla tutkija, tatuoija, runoilija, psykologi, taiteilija, leipuri, u name it.
4. Liikunta, mikä ihana syy herätä! Juokseminen on ensirakkauteni, joka edelleen jaksaa innostaa, piristää ja viedä, mutta viimeisen vuoden aikana astangajooga on kirinnyt vierelle. Niin kaunista, niin rauhoittavaa, aivan uskomattoman hienoa. Oikeastaan en pidä joogaa liikuntana sanan kilpa-assosiaatioiden merkityksessä, mutta anyways. Maininta kuitenkin myös voimaharjoittelulle, kahvakuulalle ja uinnille.
5. En koskaan myöhästy tapaamisista, päinvastoin. Hyvissä ajoin ennen lähtöä hätiköin ja luulen myöhästyväni, mutta todellisuudessa olen noin puoli tuntia etuajassa.
6. Rakastan rutiineja. Sana rutiini mielletään aivan liian usein tylsäksi ja kaavoihin kangistuneeksi liukuhihna-arjeksi, mutta ne voivat olla paljon muutakin. Esimerkiksi iltaisin rauhoittumista venytellen, aamutee ja sanomalehti, tai mikä rakkaimmista: sunnuntaiaamu, kulhollinen mysliä ja höyryävä kuppi parasta kahvia.
7. Olen aamun virkku, illan semitorkku. Aamut nyt vain ovat parhautta, mitä aiempi sen parempi. Lenkkipoluillakin on hiljaista. Toisaalta illatkin ovat kivoja, mielelläni menen nukkumaan ennen puoltayötä, mutta silloin tällöin tulee kukuttua pidempäänkin.


Aik toivottaa kaikille ihanille naisille hyvää naistenpäivää!

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Juuresmania

Viime päivinä punajuuri on ollut kovasti in, pop, hip ja hop, jos lautaselleni katsoo. Himo tuohon kauniin purppuraiseen juurekseen hiipii säännöllisin väliajoin kovakouraisen vaativana, ja silloin keholle on annettava mitä se vaatii. Tai ehkä se vaatimus tulee enemmänkin mielestä kuin kehosta, sillä voimakkaat värit etenkin ruoassa toimivat liipasimen tavoin vireystilan ja mielialan kohottajana. Sen pidemmittä puheitta astelkoon lautaselle porkkanapasta, jonka kruunaa auringonkukansiemen-punajuurikastike, huom: juureksissa kannattaa ehdottomasti suosia luomulaatua, sillä esimerkiksi punajuuri kerää maaperästä raskasmetalleja sienen lailla.

Porkkanapasta (yhdelle)
1 massiivinen porkkana tai kaksi pienempää
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl omenaviinietikkaa
rouhittua mustapippuria

Punajuurikastike
1 punajuuri
reilu ½ dl auringonkukansiemeniä
1 rkl sitruunamehua
jauhettua valkopippuria ja mustapippuria
ripaus jauhettua korianteria
hyvää suolaa
(vettä tai pähkinämaitoa jos tarvii)
Lisäksi: aurinkokuivattuja tomaatteja, ituja, oliiveja, kiinankaalta ym.

Valmista pasta vetäen kuorimaveitsellä tai juustohöylällä kuoritusta porkkanasta ohuita siivuja. Puristele porkkanasiivuja enemmän tai vähemmän, jolloin ne hieman pehmenevät (minä unohdin!). Kaada päälle öljy, sitruuna ja etikka, rouhi päälle mustapippuria. Sekoita niin, että ainekset ovat tasaisesti porkkanoissa ja jätä marinoitumaan kastikkeen teon ajaksi.

Kuori ja raasta punajuuri karkeaksi raasteeksi ja heitä blenderiin (onnistuu myös sauvasekoittimella). Lisää loput ainekset ja blendaa tasaiseksi tai halutessasi jätä rouheutta. Voit myös lisätä siemenet vasta muiden ainesten blendaamisen jälkeen, jolloin ne jäävät antamaan mukavaa suutuntumaa. Lisää nestettä niin, että saat haluamasi paksuisen kastikkeen. Kaada porkkanoiden päälle, lisää lopuksi haluamasi lisukkeet ja nauti väreistä.