lauantai 28. huhtikuuta 2012

Yksi vuosi ja sanahirviökakku

Tänään, 28. huhtikuuta blogini täytti yhden vuoden. Tästä se kaikki alkoi - suuntaviivoja hahmottelevasta postauksesta keväisenä keskiyönä, jolloin ajatus blogista tuntui jännittävältä, typerältä, hyvältä, huonolta, mutta joka tapauksessa toteuttamisen arvoiselta. Vaikka lähtökohtaisesti tarkoitukseni oli kirjoitella enemmän pohtivaa ja asiasisällöltään informatiivisempaa settiä, taitaa ruoka ja reseptit kuitenkin kohota etusijalle. Saa nähdä, mitä seuraava vuosi tuo tullessaan - ehkä kantaaottavaa tekstiä alkaakin syntyä reseptejä tiuhempaan, ehkä puolitiehen jäänyt ulkoasu uusiutuu, ehkä sama linja pysyy. Kiitos teille kertyneille lukijoille, en ikinä ajatellut rikkovani kymmenen lukijan rajaa, saatikka sitten viisinkertaistaneeni sitä!

Tottahan blogisynttäreiden kunniaksi oli tehtävä jotain herkkuakin. Reseptit ei tunnetustikaan kokeilemalla lopu, ja sekös uteliasta keittiöhäärääjää kiinnostaa. Yksivuotissynttäreillä tarjottiin hieman normistosta poikkeavaa kakkua, jonka pääraaka-aine on - uskokaa tai älkää - kikherne. Tuo usein hummukseen liitetty palkokasvi käy oivasti makeisiinkin leivoksiin tuoden niihin tuhtia prodelisää, mutta myös kiinteää rakennetta, joka sopii erityisesti tällaisiin brownie-tyyppisiin herkkuihin. Kakku on lisäksi gluteeniton, kunhan käyttää puhdasta kauraa. Mikään terveyskakku tämä ei kuitenkaan ole, mutta perushöttöä parempaa joka tapauksessa. Ainestensa seurauksena ristin sen mokkakikkakuksi. Ei, ei siis mokka-kikka-kuksi, vaan mokka-kik-kakuksi, tai siis perusmuodossa mokka-kik-kakku. Seurakseen se sai Soyatoo!:n soijavaahtoa (vegaanimainonnan uhrina ostin sitä alennuksesta), mutta kannattaa kokeilla myös vanilja(kaura)jäätelönkin kanssa!


Mokka-kik-kakku (maidoton, gluteeniton)
5 dl kypsiä kikherneitä
2 dl kaurahiutaleita jauhettuna
2 dl (kookospalmu)sokeria
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljaa
ripaus suolaa
0,75 dl kookosöljyä
1 reilu dl vahvaa kahvia (kuumaa)

Pingota 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja öljyä reunat. Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen.
Laita kookosöljy sulamaan kahvin joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään leivontakulhossa Soseuta kikherneet monitoimikoneella/blenderillä/varmaan sauvasekoitinkin käy ja lisää sitten öljykahvi koneen käydessä. Siirrä seos leivontakulhoon ja sekoita kuivien aineiden kanssa huolellisesti. Käytä tarvittaessa sauvasekoitinta, taikina on aika paksua. Levitä taikina vuoan pohjalle ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen vuoasta siirtämistä.

Kuorrute:
1 pkt (300g) pehmeää tofua
0,75 dl (kookospalmu)sokeria
1 tl omenaviinietikkaa
½ dl vahvaa kahvia
½ dl kookosöljyä (sulana)
½ tl vaniljaa
½ tl kanelia
(1 tp manteliöljyä)

Sulata kookosöljy kahvin sekaan. Blendaa kaikki ainekset sauvasekoittimella tai blenderillä sekaisin. Levitä kuorrute jäähtyneen (mielellään yön yli tai pari tuntia jääkaapissa olleen) kakun päälle ja vie kakku vielä hetkeksi jääkaappiin. Nosta huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

P.S. Saas nyt nähdä pitääkö tässä alkaa uuden blogin vääntämiseen, sillä sain sukset ristiin Googlen ja sähköpostini kanssa, joka ei kuulu Googlelle. @#&%! Asiasta lisää tulevana kuukautena, mikäli tarve vaatii.

perjantai 20. huhtikuuta 2012

Väliaikahuomautus (kuvaspämmi)

Jotkut ovat saattaneet ehkä huomatakin, että blogaustahtini on hieman hyytynyt. Kyse ei suinkaan ole siitä, etteikö asiaa olisi, vaan siitä, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia, joista vähintään seitsemän (usein kahdeksan) menee nukkumiseen. Jäljellä olevasta 16 tunnista käytän hyödyksi niin paljon kuin voin, mutta vähintään yksi extratunti kaivattaisiin tätä blogikirjoittelua varten. 

Kaiken uurastuksen tuloksena olen nyt viittä vaille humanististen tieteiden kandidaatti, joka lukee ahkerasti alkukesän koitoksia varten. Koska epäinformatiivisetkin kuvat kertovat enemmän kuin tuhatkolmesataakahdeksankymmentä sanaa, antaa niiden puhua puolestani, edes vähän.

Kuvan ottanut Pauli Tavasti
Kuvan ottanut Pauli Tavasti

Mitä te teette, jos kalenteri on täyteen buukattu, mutta työtä olisi joka raajalle, sormelle ja varpaalle? Oletteko ajankäytönhallinan akrobaatteja vai improbaatteja?
Rentouttavaa viikonloppua teille!

torstai 12. huhtikuuta 2012

Almond surplus

Jokainen, joka tekee säännöllisesti manteli- tai siemenmaitoja tietää, että ylijäämäkuitua kertyy aika dramaattisia määriä. Kuulun siihen koulukuntaan, joka jatkojalostaa kaiken syömäkelpoisen, sillä en vain raaski heittää mitään roskiin. Kasvimaitojen tekemisestä jäädyn massan voi säilöä kuivattamalla tai pakastamalla ja käyttää sitten vaikkapa raakakakkujen pohjiksi, kekseiksi tai kräkkereiksi. Vastikään Tiia ja Paula postasivat blogeissaan oivat kräkkeriohjeet, joiden inspiroimana oli aivan vastustamaton tarve lopultakin kokeilla itsekin - olivathan ne pyörineet mielessä jo vähintään vuodenvaihteesta. Ja kannatti kokeilla. Tämä satsi oli erittäin onnistunut, hyvänmakuinen ja äärimmäisen helppo. 


Neitsytkräkkerit 
(noin 7 kämmenen kokoista keksiä)

2-3 dl mantelimaidon valmistuksesta jäänyttä massaa (kohtalaisen kuivaa sellaista)
½ dl auringonkukansiemeniä (liotettuna ja kuivattuna)
1/4 dl chia-siemeniä ja 1/4 dl pellavansiemeniä TAI ½ dl jompaa kumpaa
1 tl agavea tai hunajaa
½–1 tl laatusuolaa
oreganoa, basilikaa
paprikajauhetta
mustapippuria

Mikäli et halua rouheutta, jauha siemenet, minä en sitä tehnyt kun halusin ne nimenomaan kokonaisena sekaan. Sekoita kulhossa kaikki ainekset keskenään. Ota lusikalla reiluja köntsiä käteen ja taputtele uunipellille leivinpaperin päälle pyöreiksi, noin sentin paksuisiksi kekseiksi. Kuivata 40-asteisessa uunissa luukku raollaan tai kuivurissa kunnes saat mieleisen koostumuksen, minä kuivattelin uunissa noin kahdeksan tuntia, puolivälissä käänsin ympäri. 

 

Tarjoa mieluisten lisukkeiden kanssa, minulla oli simppelisti suolalla ja pippurilla maustettua, soseutettua avokadoa, nam.

perjantai 6. huhtikuuta 2012

Pääsiäisherkkuja

Olin nippa nappa myöhästyä pääsiäisreseptien postauksesta, sillä en todellakaan ollut valmistautunut pyhäviikonloppuun, vaikka toki tiesin sen olevan. Tällä kertaa huutelen vain makeiden reseptien osalta, johan viime kerrasta onkin aikaa. Mämmi tunnetusti jakaa mielipiteitä joko niihin, jotka inhoavat tuota ruskeaa tahmaa sydämensä kyllyydestä ja niihin, jotka himoavat sitä jo kauan ennen kuin ensimmäiset laatikot saapuvat kaupan kylmähyllyyn. Minä kuulun jälkimmäiseen. Kymppi-Mämmin imellyttämällä makeutettu luomumämmi on niin hyvää, etten alunperin ajatellut yrittäväni raakalaisversiota, mutta miten kävikään. No hyvin kävi! Ohje on mukaeltu Outin versiosta, ja jos ruis on liian stydiä kamaa ruuansulatukselle voi mämmin hyvin tehdä ihan pelkästään tattariin.

Raw mämmi

reilu 1 dl kuivia rukiin jyviä*
1 dl tattaria kuivana*
150-200g kuivattuja luumuja (liota, jos oikein kuivia)
1 rkl sitruunamehua
1 rkl carob- tai raakakaakaojauhetta
1 tl pomeranssin kuorta
ripaus suolaa ja kanelia
(luomuapplesiinin kuorta)

Liota luumuja yön yli, jos ne ovat kovin kuivia. Huuhtele idätetyt viljat. Laita kaikki ainekset blenderiin ja soseuta tahnaksi, lisää luumujen liotusvettä vähitellen niin, että saat mieluisen koostumuksen. Joudut ehkä blendaamaan pitkään ja hartaasti, jotta jyvien rakenne rikkoutuisi kunnolla. 

Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai jos jouduit lisäämään vettä paljon blenderin pyörityksessä, voit myös kuivattaa mämmiä 40-asteisessa uunissa luukku raollaan pari tuntia. Tarjoa esimerkiksi pähkinä- tai kookoskerman kanssa.

*Siementen idätys:
Idätä ruis liottamalla sitä ensin vuorokauden puhtaassa kannellisessa lasiastiassa. Kaada liotusveden pois, huuhtele jyvät ja anna itää lävikössä kannella peitettynä samoin 1 vrk. Liota tattaria noin 10 min., jonka jälkeen laita itämään laakeassa kulhoon noin vuorokaudeksi. Sekoittele välillä.


Kakkujen väkertäminen kotikäyttöön on ollut katkolla kun viikottain tulee niitä tehtyä Kofeiinikomppaniaan. Pääsiäiseksi oli kuitenkin saatava keväinen kakku pöytään, mutta en halunnut käyttää hirveää määrää pähkinöitä, joten täytteeseen pääsi irish mossia, josta löytyy hyvä infopostaus esimerkiksi täältä. Kakusta tuli ihanan kuohkea ja raikas!

Pääsiäisen mangokakku

Pohja:
3 dl mantelijauhoja
1 dl rusinoita
3 taatelia
ripaus kanelia ja suolaa

Blendaa kaikki keskenään ja taputtele 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte:
3 dl irish moss -geeliä*
2 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään neljä tuntia)
2 dl kuivattua mangoa (liota muutama tunti, säästä vesi)
1 mango
1 sitruunan mehu
0,5-1 dl luomuhunajaa tai agavea
0,5 dl kookosöljyä
2 tl vaniljaa
2 rkl tocotrienolsia
luomuappelsiinin kuori
muutama tippa appelsiiniöljyä

Huuhtele liotetut cashewt. Kuori mango, sulata kookosöljy. Blendaa ensiksi pähkinät mangojen liotusveden ja sitruunamehun kanssa soseeksi, lisää sitten kaikki loput ainekset ja blendaa sekaisin. Kaada pohjan päälle ja vie pakastimeen jähmettymään.

Kuorrute:
1 mango
2 rkl kookosöljyä

Soseuta, ota kakku pakkasesta ja kaada täytteen päälle. Vie takaisin pakkaseen ja anna kakun olla siellä kaiken kaikkeaan muutama tunti.


*Valmista geeli huuhtelemalla noin kourallinen levää lävikössä huolellisesti. Liota yön yli jääkaapissa isossa kulhossa. Huuhtele jälleen huolellisesti ja blendaa reilun veden kera kovaa ja kauan niin, että siitä alkaa muodostua geeliä. Säilytä jääkaapissa.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Kevätsiivous 18.3.2012

Ihanaa huhtikuuta toverit! Vaikka onkin aprillipäivä, tämä ei ole pilaa, vaan totuudenmukaista, muttei totista, raporttia huipusta päivästä maaliskuun puolivälissä. Sunnuntaina 18. maaliskuuta Helsingin siivousryhmä piti Oulussa mainion luennon kehon puhdistuksesta kevätkuntoon. Kurssin kantava pointti oli, ettei kehon puhdistaminen ole ankeaa nälkäpeliä tai vaikeaa salatiedettä, vaan loppujen lopuksi kyse on kahdesta aika simppelistä asiasta: kehonkuuntelusta sekä tietysti ruuasta, sen laadusta ja puhtaudesta. Päivän aikana opimme, mitä tämä laatu ja puhtaus tarkoittavat, millaista ruokaa suosia ja pääsimme jyvälle aivan konkreettisin esimerkein, sillä Jutta ja Katja loihtivat mitä herkullisemmat eväät, jotta oppiminen olisi mahdollisimman tehokasta. ;) Tässä postauksessa kerron päivän mittaan opitusta niin muistiinpanojen kuin luentomateriaalinkin pohjalta.

Kofeiinikomppania täyttyi jokaista paikkaa myöten

Me olemme itse parhaita asiantuntijoita oman kehomme suhteen - viralliset ravitsemussuositukset, teollisuus tai ruokavaliotrendit eivät kerro yksilöllisistä tarpeistamme, ruoka-aineiden sopivuudesta juuri minulle tai mieliteoistani. Ihmiskehon luontainen selviytymisvaisto reagoi ravinnon mukana tuleviin luonnottomiin kemikaaleihin hylkimisreaktiolla, johon erityisesti maksa elimistömme kuonavastaavana antaa panoksensa. Kuitenkin kehon mahdollisuudet ovat rajalliset, joten jos kuonaa kertyy nopeammin kuin elimistö pystyy hävittämään, sen on pakko kehittää väliaikaisia sijoituspaikkoja, jotka ovat - mitäpä muutakaan - uusia rasvasoluja. Tähän liittyen luennolla paneuduttiin kehon happo-emäs -tasapainoon, sillä mitä happamampi elimistö, sitä enemmän rasvaa, tukoksia ja selluliittia löytyy, kun taas emäksisempi keho pysyy tasapainossa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Tästä se alkoi: sitrus-savi-drinkki ja ihana sellerismoothie
Mitä sitten syödä, että keho pysyisi tasapainoisena? Laatu on puhtautta, joka on tunnetusti puoli ruokaa. Luomutuotettu, lähtökohtaisesti ei-hapan ruoka on vapaata torjunta- ja lisäaineista. Puhdas ravinto esintyy mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan: mitä jalostamattomampana, prosessoimattomampana ja puhtaampana ruoka-aineen saamme, sitä vähemmän se kuormittaa kehoamme. Usein tämä tarkoittaa myös kuumentamattomuutta, sillä monet lämpöherkät vitamiinit ja antioksidantit katoavat kypsennyksessä sen sileän tien. Lisäksi raa'assa ruuassa on paljon entsyymeitä, jotka ovat erittäin tärkeitä elimistöllemme. Entsyymit ovat korvaamattomia ruuansulatukselle, ja kuten todettua ja kuten vielä edelläkin tulen toteamaan, kauneus lähtee suolistosta, sillä useimmiten keho voi hyvin, jos suolisto voi hyvin, sillä ravinteiden imeytyminen on terveydelle ensiarvoisen tärkeää. Siivouseksperttimme tiivistikin hyvin, ettet ole ainoastaan mitä syöt, vaan myös - ja erityisesti - mitä imeytät.

Mango-papaija -carpaccio yrttisellä kastikkeella
Keho laskee kaloreiden sijaan pääasiassa ravinteita. Kalorit kertovat määrästä, ravinteet laadusta. Me emme voi huijata kehoamme ja ruokkia sitä ravintoköyhällä rehulla ilman, että se muistuttaisi meitä takaisin huonosta ylläpidosta. Keho tietää, annammeko sille riittävästi ravinteita ja varmasti ilmoittaa, jos laiminlyömme sen tarpeita. Siksi sen kanssa on tehtävä yhteistyötä, ja kehoa on kuunneltava. Karkeasti yleistäen kaikki vihreät lehdet, kasvikset ja hedelmät (ilmeisesti sokeripitoisten hedelmien emäksisyydestä on hieman ristiriitaa..) ovat emäksisiä raaka-aineita, kun taas happamia ovat idättämättömät viljat, valkoinen sokeri, kovetetut kasvirasvat, maitotuotteet ja liha, mutta myös kahvi ja alkoholi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikesta happamasta olisi luovuttava, sillä tavoitteena on kuitenkin tasapaino ja hyvä olo, ei niinkään fanaattinen natsilinja, joka saa vain pinnan kireälle. Jos rakastat kahvia, juo se laadukkaana, tummapaahtoisena luomukahvina ja oikeasti nauti siitä kahvitteluhetkestä - fiilistele sen ihanaa tuoksua, keskity niihin tuntemuksiin, mitä se kehossa aiheuttaa. Tasapaino on kaiken A ja O.

Retiisi-parsakaali-vihersalaatti ja ihana appelsiini-mantelikastike

Ruuansulatus nappaa päivittäisestä energiankulutuksestamme vähintään puolet, joka on huomattavan suuri määrä. Hyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen suositeltavaa panostaa hyvään ruuansulatukseen. Kun kehoa happamoittaneesta ruokavaliosta aletaan siirtyä raaempaan, emäksiseen suuntaan, ovat maitohappobakteerit hyvä tuki. Suolisto voi reagoida yllättävään raa'an ruuan lisäämiseen aluksi hieman takkuillen, jolloin siirtymä kannattaakin aloittaa varoen ja probiooteilla helpottaen. Erityishuomio: mahanväänteet raaempaan ruokaan siirryttäessä ei välttämättä, jopa todennäköisestikään, tarkoita, ettei raakaruoka sopisi keholle, vaan muutos on voinut tulla liian yllättäen - anna siis keholle sopivasti siirtymäaikaa tottua muutokseen, pikkuhiljaa hyvä tulee :) Maitohappobakteereja voi syödä laadukkaina valmisteina, mutta esimerkiksi hapankaali on varteenotettava vaihtoehto, tai ainakin lisä. Ruuansulatuksen tärkeimpiä apureita ovat kuitenkin vatsahapot, joita kehossamme onkin jokaiseen tilanteeseen: niin happamia kuin alkaalisia. Tämän vuoksi ruoka-aineiden oikeanlainen yhdistely on tärkeää, sillä ei liiaksi pitäisi sekoittaa happamia ja alkalisoivia vatsahappoja vaativia ruokia yhdelle aterialle, koska yhtäaikaa myllertäessään ne neutralisoivat toisensa, jolloin elimistö joutuu tehostamaan sulatusuuniaan aikamoisiin volyymeihin.

Herrrrkullinen avokado-minttusuklaamousse <3
Tällaista asiaa pääpiirteissään luennolla käsiteltiin, ja vaikka alkuun asia voikin tuntua monimutkaiselta ei se sitä loppupeleissä kuitenkaan ole. Ensimmäinen askel on lisätä luomun, puhtaan raa'an ruuan osuutta lautasella, niitä vihreitä lehtiä ja kasviksia, joka on helppo, mutta varmasti hyvää tekevä muutos. Oli ihan huikean mielenkiintoinen päivä, kiitos siitä ihanalle siivousryhmälle! :)