lauantai 29. syyskuuta 2012

Vitamixin maihinnousu

Kävipä niin, että muuton ajankohtaistuessa jouduin haastavaan blenderitilanteeseen. Useamman vuoden käytössä ollut Kitchen Aid on siippani peruja, joten vaihtoehtoinani oli joko satsata Vitamixiin tai sitten ostaa siipalleni Ouluun jääväksi jokin halpa perusblenderi ja viedä Aidi sitten mukanani Joensuuhun, kun käytännössä taloudessamme minä olin se tehosekoittimella päivittäin hurjastelija. Vaikka Vitamix on opiskelijabudjetille melkoinen kaivo (noin yhden ja puolen kuukauden opintoraha), ei köyhällä kuitenkaan ole varaa halpaan. Toisaalta, koska minulla oli säästöjä jonkun verran ja äitikin totesi, että ehkä sukulaiset sponssaavat hieman kandiksi valmistumistani, ei talouteni romahtanut. Siispä V-mix lähti tilaukseen.

Suomessa Raakapuoti tarjoaa Vitamixia edulliseen hintaan. Putiikki toimii myös yhteistyössä Jolien voimanaisten kanssa, jonka alennuskoodilla sai 30 euroa hinnasta pois. Loppujen lopuksi masiina kustansi 584,50€, joka ei ole lainkaan paha! Koska muutto painoi päälle ja olin epävarma saapumisajan osoitteestani jouduin pariinkin otteeseen esittämään tyhmiä kysymyksiä Raakapuodin takana häärääville, mutta palvelu oli ystävällistä.

No entäs sitten tämä kapine? Voi kuulkaa, tämä taitaa olla ensimmäinen ja viimeinen blenderi, jonka elämäni aikana hankin. Suotta ei Vitamixia ole ylistetty, sillä tämä blendaa smoothiet todellakin smootheiksi ja samettisiksi, vaikka seassa olisi kovempiakin aineksia (kuten vaikkapa porkkanaa). Kuiva-aineiden prosessointia olen kokeillut proteiinipatukoiden verran, ja homma toimi kuin unelma. Verrattuna Kitchen Aidiin Vitamix on ehkä hieman kovaäänisempi, mutta tehoissaan se voittaa Aidin. Aidikin on hyvä vehje ja sopii monenlaiseen käyttöön, mutta Vitamix on pro. Plussaa V-mix saa vielä kannun keveydestä (etenkin kun kovan salitreenin jälkeen vapisevin käsin blendaa palkkaria - Aidilla ei aina meinannut käsi nousta kaatamaan tuotosta lasiin, kun lasinen kannu on aika raskas :D). Pakkauksessa tuli myös mielenkiintoinen reseptikirjanen, jonka ohjeita en ole vielä testannut, mutta joitain on ainakin taka-taskussa odottamassa.

Toiset eivät ole innostunut V-mixin konstailemattomasta muotoilusta, ja myönnän, että onhan laitteella kokoa, eikä se ihan siroin mahdollinen ole. Sivuseikkoja, jotka blenderi saa anteeksi mahtavuudellaan. Miellyttävää minulle oli, että masiinan väreissä oli hieman valinnanvaraa ja sain kuoren voimavärissäni: punaisena! <3 En ole katunut sijoitustani kertaakaan. Uskoakseni 7 vuoden takuu myös kattaa sen, etten tule katumaankaan.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Syksyn sesonkisalaatti

Vaikka olenkin henkeen ja vereen kesäihminen, saa syksykin meriittejä osakseen. Punakeltainen väriloisto, tuulessa lentävät lehdet, sateen ropina ikkunaan silloin, kun itse on turvallisesti lämpimän peiton alla. Ja sesonkikasvikset. Ja niitähän riittää. Choosing Raw -blogissa postattiinkin jokunen aika sitten ihanan salaatin ohje, jossa yhdistyy kaikki syksyyn oleellisesti kuuluvat maut: kaalit, juurekset, omenat ja mausteet. Eihän tuota voinut ohittaa, vaan sitä oli saatava pian, mieluiten heti. 

Salaatti on simppeli, mutta yhdistelee mukavasti sesonkiaineksia. Omena yhdistettynä kaali-porkkana-rusina -seokseen on aina toimiva, ja niitä omenoitahan tosiaan riittää. Kokonaisuutta viilataan vielä ihanan mausteisella curry-kastikkeella, joka tuo muuten keveään salaattiin ruokaisuutta ja lämmittäviä elementtejä. Tässä ohje yhdelle annokselle siten kun itse tein.


Salaattiin tarvitset:
lehti- ja keräkaalta (tai vain lehtikaalta)
porkkanaa
omenaa
rusinoita

Kermainen curry-kastike (yhdelle)

1 dl cashew-pähkinöitä
2 rkl sitruunamehua
2 taatelia
½ dl vettä
1 tl currya
suolaa 

Liota pähkinöitä runsaassa vedessä vähintään 4 tuntia. Liota taateleita puolessa desissä vettä vähintään tunti. Soseuta sitten kastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa heti.

Kaunista keskiviikkoa!

lauantai 22. syyskuuta 2012

Oh my apple smoothie

Aiempana viikonloppuna äiti, siippa, minisisko ja kaksi koiraa ahtautuivat tähän 15,5 neliön luukkuuni, ja tuliaiseksi sain laatikollisen oman pihan omppuja. Osan pilkoin lohkoiksi pakastimeen, mutta suurin osa on tullut syötyä sellaisenaan tai smoothiessa sekä puuroissa. Omena kun on yksi niistä asioista, joihin kyllästymisvaaraa ei ole olemassa. Omenaiset smoothiet ovat olleet kermaisia ja mausteisia, sillä syksy on tehnyt tehtävänsä ja ajanut kokkaajan lämmittävien elementtien ääreen.
Syksyinen omenasmoothie

1-2 kotimaista omenaa
4 taatelia
viipale luomusitruunaa kuorineen
reilu pala tuoretta inkivääriä
½-1 tl ceylon kanelia
ropsaus kardemummaa
muutama desi mantelimaitoa
(halutessasi lisäksi:
kourallinen esim. nokkosta
varsisellerin varsi)
(laitoin lisäksi kourallisen pihlajanmarjoja)

Soseuta samettiseksi. Lisää tarvittaessa makeutta hunajalla tai stevialla.
Puuroversiossa on muuten samat ainekset, mutta lisänä vain tuorepuuropohja (1 dl kauraa + 1½ dl mantelimaitoa). Ja tietysti vähemmän nestettä kuin smoothiessa. 
 
HUOM! Kun käytössä on terapeuttiset ts. runsaat annokset kanelia, huomaathan eron kassiakanelin ja ceylon kanelin välillä! Kassiakaneli sisältää maksatoksista kumariinia, ceylonissa sitä ei ole. Väittäisin myös maun olevan parempi.

tiistai 18. syyskuuta 2012

Goji-kookoskastike

Keittiökameleontti-Outi postasi Cocovin blogiin jo useampi kuukausi sitten kiehtovan goji-kurkuma-kukkakaaliohjeen. Erittäin mielenkiintoinen makumaailma, jossa yhdistyy hieman thai-tyyppisesti makeutta, kermaisuutta ja happamuutta! Olenkin tuhonnut jo aika monta kukkakaalta tuon ohjeen innoittamana, mutta kun eräänä päivänä jääkaapista löytyikin vain kesäkurpitsaa, tulin kokeilleeksi sitä kurpitsapastan kaverina. Hyvää niinkin, mutta testatkaa ehdottomasti myös kukkakaaliversiota! Laitan tähän kastikkeen ohjeen siten, miten itse olen sitä sovellellut. Tuoretta kurkumaa en ainakaan Oulusta enkä Joensuusta ole bongannut.


2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1/3 sitruunan mehu
1/2 dl gojeja + saman verran vettä
3/4 dl kookoslastuja
1/2 tl laadukasta suolaa
1/2 dl kuorittuja hampunsiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl jauhettua kurkumaa
toleranssin mukaan jauhettua chiliä

Liota gojeja niin, että ne pehmenevät, eli noin puolisen tuntia. Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi soossiksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Tarjoa haluamasi lisukkeiden kera. Kesäkurpitsaspagettiin tarvitset:

kesäkurpitsaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa
aurinkokuivattuja tomaatteja (ei öljyssä)

Tee veitsellä kesäkurpitsaan viillot pitkittäissuunnassa siten, että alaosaan jää noin sentin verran leikkaamatonta aluetta, joka pitää kurpitsan koossa. Vedä sitten pitkittäissuunnassa ohuen ohuita suikaleita vaikkapa juustohöylällä. Laita suikaleet kippoon, purista päälle sitruunamehua ja ripottele suolaa. Sekoita käsin ja jätä tekeytymään noin 10 minuutiksi. Pilko ak-tomaatit. Puristele kesäkurpitsoista ylimääräinen neste pois, laita tarjoiluastiaan ja laita ak-tomaatit sekaan.

perjantai 14. syyskuuta 2012

Paremmat sipsit

Löysin kesällä vihdoin kaupasta pussillisen lehtikaalta, ajatuksenani tehdä jo monessa blogissa esiintyneitä lehtikaalisipsejä. Selailin useita variaatioita, joista miellyttävimmältä vaikuttivat Yaelianin lastut. Muuntelin ohjetta hieman ja maistelin marinointikastiketta välillä siltä varalta, kaipaisiko se jotain lisäyksiä, mutta miten hyvältä se sellaisenaankin maistui! Kastike toimisi oikein hyvin salaatissakin tai vaikkapa muhennetun parsakaalin seassa. Tahinina käytin Urtekramin luomutahinia, joka on ehdoton suosikkini, vaikkei olekaan raakaa. Muuta tahinia en nykyisin käytäkään. Se on koostumukseltaan aika tymäkkää, joten laitoin hieman vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa ja tarvitsin myös vettä enemmän. Niin ja ne sipsit. Ne olivat mielettömän hyviä! Jopa siippa, tuo perussipsien ylin ystävä, kehui niitä! Tässäpä paremmat leffaeväät sellaiselle, jolle leffassakäynti ei tule kuuloonkaan ilman naposteltavia ;)

Lehtikaalisipsit

1 pussi (300g) lehtikaalta
6 rkl luomutahinia
2 rkl soijakastiketta
2 rkl omenasiiderietikkaa
5 rkl vettä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oluthiivahiutaleita
rouhittua mustapippuria, hieman juustokuminaa
(ripaus suolaa)

Sekoita kaikki kastikkeen aineet tasaiseksi sauvasekoittimella. Leikkaa lehtikaali palasiksi, mutta revi lehden osat irti lehtiruodin ympäriltä: keskiruoti on paksu ja kova. Möyhennä kastike kunnolla lehtikaalipaloihin taikinakipossa ja marinoi lehtikaalin palasia marinointikastikkeessa jonkun aikaa, huolehdi, että se on hyvin levittäytynyt palasten päälle.
Asettele palaset uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivattele matalalla lämmöllä, kunnes ne ovat rapeita (noin viitisen tuntia). Lastut on hyvä kääntää puolivälissä, jotta ne kuivuvat hyvin molemmilta puolilta.

Miten te herkuttelette leffailtana, vai katseletteko aivan tyhjin suin? Hyvää viikonloppua!

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Syysklassikko

Omenapiirakka kuuluu syksyyn yhtä olennaisesti kuin uiminen ja mummun mökki kesään. Viime syksynä ylistin omenaa paistoksella ja piiraalla, jotka molemmat kävivät mutkan uunissa. Tänä syksynä ylistän omenaa ainakin piiraalla, joka käy mutkan jääkaapissa, jolloin kaikki hyvää tekevät ainekset pitävät ravinteikkuutensa. Voi kuulkaa, tämä on herkkua! Aivan kuten nuo uunitetutkin sisaruksensa. 


Ohje on inspiroitu Jutan meditatiivisesta herkusta, ja voin luvata, että nimi ei harhauta. 

Raw omenapiiras

Pohja:
2 dl rusinoita
1 dl taateleita pilkottuna
3,5 dl mantelijauhetta (korvasin puolet idätetyllä tattarilla, myös kaurahiutaleet käyvät)
1 rkl lucumaa
ripaus suolaa

(Jos käytät tattaria/kauraa, jauha ne ensin blenderissä.) Jauha kaikki ainekset muruiseksi seokseksi ja painele kevyesti 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte:
3 isoa tai 4 pientä omenaa (kotimaisia tai luomuja)
1/3 sitruunan mehu
2 dl saksanpähkinöitä (liotettu & kuivattu)
1 dl taatelia
1 dl rusinoita
1 dl kookosöljyä
0,5 dl kaakaovoita
3 rkl lucumaa
2 tl vaniljaa
1 rkl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 dl vettä

Pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja sekoita suuressa kulhossa niihin sitruunamehu. Sulata rasvat vesihauteessa. Rouhaise muutamalla sykäyksellä blenderissä saksanpähkinät, rusinat ja taatelit karkeaksi, sekoita omenoiden joukkoon. Lisää lucuma ja mausteet, sekoita. Lisää vesi ja sulaneet rasvat, pyöräytä sekaisin (, maista ja lisää hunajaa tai agavea jos kaipaat lisää makeutta) ja levitä vuokaan pohjan päälle.

Kuorrute:
1 dl kookosöljyä
0,5 dl lucumaa
1/2 sitruunan mehu
1-2 rkl agavea/hunajaa
pikkuripaus suolaa

Sulata kookosöljy ja sekoita siihen loput ainekset. Levitä omenatäytteen päälle. Rouhi kakun pinnalle saksanpähkinöitä ja tupsauttele reilusti kanelia pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti, mielellään seuraavaan päivään, jolloin maut vain voimistuvat.

tiistai 4. syyskuuta 2012

Raw vegan protein bars

Koulut alkoivat ja se tarkoittaa paluuta välipalavaihtoehtojen mietintään. Ennen selvisin aivan hyvin pitkistäkin koulupäivistä ilman välipaloja, mutta nykyisin nälkä alkaa huudella kesken päivän. Kuluneen vuoden aikana olen metsästänyt erilaisia vegaanisia, mielellään raakojakin välipalapatukoita, joissa olisi ravintoarvot kohdallaan. Toisin sanoen mahdollisimman vähän ylimääräistä makeutusta ja riittävästi proteiinia - ainakin omalla kohdallani proteiini tuntuu pitävän nälkää pidempään poissa. Lisäksi hyvin aktiivisena liikkujana elimistö tarvitsee lisäenergiaa kaikkien makroravinteiden luokista sopivassa suhteessa. 

Vaatimusteni mukaisia valmiita patukoita on aika harvassa. Iherbistä olen tilannut joitain testiin, mutta aika monen kohdalla on lopulta käynyt niin, että sen suosikkini valmistus onkin yllättäen kokonaan lopetettu, plääh. Kuten aika monessa asiassa, tässäkin on helpoin, edullisin ja varmin tapa tehdä patukat itse. Seuraava ohje on simppeli, toimiva ja ekstranopea: aktiivista työskentelyaikaa siihen meni tasan vartti. Halutessaan patukat voi kuorruttaa (raaka)suklaalla - yksinkertaisimmillaan sulattamalla kaakaomassaa ja sekoittamalla siihen ripauksen steviaa. 


Proteiinipatukat (6 patukkaa)

2 rkl goji-marjoja
2 rkl pellavansiemeniä (laitoin toisen rkl:n chiaa)
1 rkl hampunsiemeniä
2 rkl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
1 dl hamppuproteiinia TAI Sun Warrior Blendiä *
1/2 dl mantelijauhoa
5 isoa, mehevää taatelia
2 dl kuivattuja, meheviä aprikooseja
ripaus suolaa
(yhden luomuappelsiinin raastettu kuori)

extroina voit lisätä jotain näistä: 1 rkl carobia tai kaakaojauhetta, 1 tl/rkl viherjauhetta tai spirulinaa, tujaus kanelia tai kardemummaa, jne. 

Jauha gojit ja siemenet jauheeksi blenderissä. Lisää sitten pienissä erissä proteiini ja kuivatut hedelmät (sekä appelsiinin kuori, carob, ym. mikäli käytät niitä) sekä suola. Blendaa hetki ja lisää tarvittaessa pari ruokalusikallista vettä tai appelsiinimehua. Painele seos tiiviisti noin 15x15 cm neliskanttiseen vuokaan tai esimerkiksi suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan (vuoraa vuoka tällöin kelmulla, jotta saat patukat helposti irti). Laita vuoka jääkaappiin yön yli ja leikkaa seuraavana päivänä patukoiksi. Halutessasi kuorruta suklaalla.

* Ravintoarvot yhdessä patukassa hamppuproteiinilla / Sun Warriorilla (suurinpiirtein ja ilman suklaakuorrutusta):
kcal: 177 / 159
prode: 10g / 10,7g
hiilari: 13,8g / 13,7 g
rasva: 8,3g / 6,5g.