perjantai 28. joulukuuta 2012

Välipäivien punajuurisalaatti

Joko rosolli tökkii? Ei se mitään, punajuuresta saa aikaan paljon muutakin. Olen aivan hullaantunut kyseisestä juureksesta ja näin sesonkiaikaan sitä tulee käytettyä ihan laittomia määriä. Sitä kuluu keitoissa, padoissa, kastikkeissa, jopa kakuissa, mutta erityisesti tässä valloittavassa hittismoothiessa. Punajuuri tuo täydellistä väriterapiaa tämän pimeän vuodenajan päiviin. Punajuuri on myös oiva lisä salaatteihin, siis muuhunkin kuin siihen rosolliin! Tätä voi tehdä vastaamaan lautasen tuorepuolesta jonkin isomman aterian rinnalle tai sitten vaikkapa kevyehköksi lounaaksi, kunhan sekaan lisää sitten vaikkapa tofua, ituja tai muuta ruokaisaa. Olin ostanut tarjouksesta vegaanista mozzarellaa testiin, ja sen perusteella mikä tahansa juustomainen asia sopii myös sekaan.

Punajuurisalaatti

1 punajuuri
1/3 rasiaa ruusukaalta
1/2 avokado
kourallinen tammenlehväsalaattia
muutama oksa basilikaa
kourallinen manteleita
1 rkl hampunsiemeniä
mustapippuria, suolaa
hyvää (oliivi)öljyä
pikkutiraus sitruunamehua

Halutessasi lisäksi tofua, idätettyä tai keitettyä quinoaa, pähkinäjuustoa, tms. 

Keitä punajuurta kuorineen noin 15-30 minuuttia, voit sammuttaa levyn tämän jälkeen ja antaa sen jäähtyä itsekseen, jolloin juures kypsyy riittävästi. Kuori se hieman jäähtyneenä. 
Huuhtaise tammenlehvä ja revi lautaselle. Kiehauta ruusukaalit ja anna hautua joitain minuutteja, jolloin ne jäävät napakan kypsiksi. Kuutioi avokado salaattipohjalle. Viipaloi punajuuri ja lisää lautaselle. Lado ruusukaalit sekaan, rouhi pinnalle mustapippuria ja lisää hyppysellinen suolaa. Riko manteleiden rakenne morttelilla tai käytä kokonaisina. Lisää mantelit ja hampunsiemenet, loraus öljyä ja pikkutiraus sitruunamehua. Halutessasi lisää mieleisiä lisukkeita tai syö sellaisenaan.


perjantai 21. joulukuuta 2012

Joulusuklaa

Kolme yötä jouluun on ja tonttukeittiössä käy kuhina. Jouluna suklaata ei koskaan ole liikaa, joten aina on paikka vielä yhdelle suklaareseptille. Onneksi suklaa valmistuu alta aikayksikön, ja tämänkin ehtii pyöräyttämään samalla, kun piparit paistuvat uunissa tai ihan vaikkapa aattoiltana! Jos minulta kysytään, on joulusuklaassa oltava reilusti sattumia, huumaavan vahvoja mausteita ja ulkonäöltään se saa olla rosoisen koristeellista. Aina ei tarvitse olla niin viimeisen päälle silikonimuotteihin siloteltua, vaan leivinpaperilla päällystetty uunivuokakin toimii oikein hyvin. Siitä on hyvä sitten joko käsin tai veitsellä lohkoa epämääräisen sattumanvaraisia paloja kunkin herkkuhampaaseen kaiverrukseen sopivaksi :)



Joulusuklaa

noin 1 dl kaakaovoita rouhittuna
3 rkl kookosöljyä
1 tl kanelia, jauhettua inkivääriä, neilikkaa ja kaardemummaa
0,5 tl luonnonvaniljajauhetta
1 tl soijalesitiiniä (ei pakollinen)
noin 3 rkl (maun mukaan) kookospalmusokeria tai agavea/hunajaa
noin 1/3 tl jauhettua steviaa
ripaus suolaa
4-5 rkl raakakaakaojauhetta
2 rkl carob-jauhetta
1/2 dl tocotrienolsia eli riisinlesejauhetta
2 tl macaa
1 tl mesquite-jauhetta

Lisäksi: noin 1 dl gojimarjoja, manteleita, kaakaonibsejä ja taateleita

Sulata rasvat vesihauteessa ja lisää mausteet. Anna maustua hetken aikaa. Blendaa gojimarjat muruksi ja riko morttelissa manteleiden rakenne. Pilko taatelit. Lisää rasvaseokseen yksi kerrallaan loput ainekset (paitsi sattumat) vispilällä sekoittaen. Maistele maut ja makeus, lisäile aineksia siten, että saat itseäsi miellyttävän makeuden. Kaada suklaaseos leivinpaperin päälle neliskanttiseen vuokaan ja ripottele pinnalle mantelit, taatelit, nibsit ja gojimuru. Jäähdytä pakasteessa tai jääkaapissa, kunnes seos on kovettunut.


Näihin mausteisentuoksuviin ja suklaisiin tunnelmiin uppoutuen toivotan ihanaa ja rauhallista joulua kaikille!

tiistai 18. joulukuuta 2012

Mantelikuorrutettu tofu

Hieman harmikseni en aiempina vuosina ole päässyt esittelemään joulupöydän kasvisruokia, vaikka joka joulu sellaistakin tarjotaan (perheessä minun lisäkseni myös kaksi isoveljeä on kasvissyöjiä). Viime vuonna oli tofumureketta, sitä edellisenä linssimureketta. Tänä vuonna tulee olemaan mantelitofua. 

Tein mantelitofua itsenäisyyspäivänä, ajatuksenani varioida sitä kouluruokailuajoilta tuttua mantelikalaa. Sehän on oikeastaan aika arkinen ruoka, jonka joku saattaa napata kaupan pakastealtaasta, kun on saatava jotain helppoa. Ei tarvinne sanoa, että itse tehden siitäkin tulee heti kaksinverroin parempaa ja sopivaa muuallekin kuin arkipöytään. Silti kokkausprosessi säilyttää helppoutensa. Aktiivista tekoaikaa on ehkä vartti, uuni hoitaa loput. Sen lisäksi, että säästää rahaa, samalla jättää myös ne turhat hötöt elimistönsä ulkopuolelle. Ohje on gluteenitonkin. Mikäli syöjiä on enemmän kuin kaksi, kannattaa tuplata annos.

Tiedän, se näyttää leivältä ainakin tuossa leipävuoassa ollessaan.


Mantelitofu (gluteeniton, noin kahdelle)

1 pkt (270g) tofua (käytin sitä hamppuista, mutta mikä vain kelpaa)
1 rkl sitruunamehua
2 rkl soijakastiketta

Leikkaa tofu haluamasi paksuisiksi viipaleiksi (minä leikkasin viiteen osaan), ja painele niitä talouspaperin välissä, jotta ylimääräistä nestettä poistuu. Tämä parantaa marinointia. Sekoita sitten sitruunamehu ja soijakastike, kääntele tofupalat seoksessa ympäriinsä ja jätä marinoitumaan vähintään tunniksi. Voit välillä käännellä viipaleita varmistaaksesi, että marinadia on kaikkialla.

Kuorrute:
1 rkl kookosöljyä (pehmeänä)
1 dl kaura- tai soijakermaa
½ dl mantelijauhoa
2 rkl kikhernejauhoa
½ dl vettä
1 rkl sitruunamehua
½ tl laatusuolaa
mustapippuria, valkopippuria (, ripaus kurkumaa)

Päälle: mantelirouhetta tai -lastuja

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset keskenään. Mikäli seos on liian löysää, lisää manteli- tai kikhernejauhoa, kunnes saat sopivan koostumuksen. Asettele tofupalat leivinpaperin päälle uunipellille tai leipävuokaan. (Halutessasi voit tässä vaiheessa paahtaa tofuja sellaisenaan uunissa noin 10 minuuttia.) Kaada kuorrute tofun päälle ja levitä tasaisesti kaikkialle. Ripottele pinnalle mantelilastuja tai -rouhetta ja uunita keskitasolla 30-40 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja syö vihersalaatin ja/tai perunamuusin kera.

perjantai 14. joulukuuta 2012

Vaalea glögimalja

Tiedättekö miltä tuntuu, kun kohtalaisen raskaan syksyn jälkeen on viimeinen tentti kirjoitettu, seminaari selätetty, reilu 40 opintopistettä kahmittu, rullaharrastuksen tasotestitkin rimaa hipoen ohitse ja kalenterissa pelkkää tyhjää? Sen verran osaan sanoa, ettei sille ole sanoja. Vihdoin on aika asettaa joulu- ja lomamoodit päälle, heittäytyä x-asennossa sängylle vetämään lonkkaa hyvän kirjan kanssa odotellen, että joku tarjoaa siihen kuumaa kaakaota ja piparkakkuja. Paitsi kuka niitä täällä tarjoaisi, kun Aikiakaan en vielä ole keittöhommiin opettanut. Vielä. Onneksi siippa saapuu illaksi ja voin laittaa tämän vastaamaan hätähuutooni.

Joulupukkikin kertoi minun olleen erityisen kiltti tänä vuonna ja laittoi postipojan tuomaan ennenaikaisen lahjan. Sain nimittäin neuvoteltua pienen diilin Cocovin kanssa, joten tästä lähtien kirjoittelen reseptejä myös heidän keittölleen. Ehkä joskus tulevaisuudessa ne reseptit julkaistaan toisaalla, mutta jonkin aikaa nyt näin. Kaikkea tätä - joulunalusta, lomaa, diiliä, rakkautta, elämää, mitä vain - voi juhlistaa itse tehdyllä vaalealla glögillä. Höyryävän kuumana. Huomaa, että valmistelut tulee aloittaa jo edellisenä päivänä, sillä tämä liemi maustuu yön yli! Teemaan sopivaa viimevuotista pakuriglögiäni voisi myös päivittää tämän tyyppiseksi.


Goji-omenaglögi (noin litra)

½ l luomuomenamehua
½ dl goji-marjoja
1 kanelitanko
1 tähtianis
1 tl kokonaisia neilikoita
1 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
1 cm tuoretta inkivääriä

Leikkaa inkivääristä viipale, kuori ja pilko se kattilaan. Murskaa kardemumman siementen rakenne morttelissa (tai käytä valmista rouhetta noin ½ tl verran). Laita kaikki ainekset kattilaan, kiehauta ja keitä hiljalleen noin tunti. Jäähdytä ja siirrä yön ajaksi jääkaappiin.

Seuraavana päivänä:
yllä mainittu glögipohja
½ l luomuomenamehua
tarpeen ja maun mukaan steviaa, agavea, hunajaa tai inkkarisokeria
(vettä)

Tarjoiluun manteleita ja goji-marjoja/mulpereita/rusinoita

Siivilöi edellisenä päivänä valmistettu glögipohja ja laita se kattilaan. Älä heitä goji-mausteseosta hukkaan, sen voi käyttää vaikkapa leivontaan! Lisää kattilaan loput omenamehut ja tarvittaessa makeutus. Mikäli glögi on liian tujua, lisää vettä. Kuumenna, kaada laseihin ja tarjoile manteleiden sekä kuivattujen marjojen kera. Nauti huumaavasta tuoksusta, mausta ja lämmöstä!


Kohtapuoliin tämä likka suoristautuu siitä meritähtiasennosta ja ottaa suunnan Oulua kohti, palaten vuoden vaihteen jälkeen entistä enemmän mustetta ihossaan. Kuulemisiin!

maanantai 10. joulukuuta 2012

Mittens gone foxy (ja idea pukinkonttiin)

Joku saattaa muistaakin, kun reilu vuosi sitten omistin postauksen voimaeläimelleni. Tästä on kai tulossa kovaa tahtia jonkinlainen syysrutiini, sillä tämänkin syksyn ensimmäinen neulos liittyi kettuihin. Syntyi siis lapaset mukaillen lovikkasia. Ja hyvät lapaset tulikin, vaikka yrityksen ja erehdyksen kautta mentiinkin. Jos viime vuonna päädyin suosittelemaan iki-ihanaa Pikku Prinssiä, voisin tänä vuonna suositella Fantastic Mr. Foxia. En valitettavasti kirjaa ole lukenut, mutta animaatioelokuva on loistava!
 That was pure wild animal craziness.
Meinasin näyttää habaa, mutta se ei ois mahtunu kuvaan..

Kettulapaset ovat oiva käsityö joululahjaksi. Ainakin nämä lapaset ovat saaneet valtavasti ihailuja aikaan, ja kohtalaisen ylpeä käden jäljestäni olenkin. Ja sitten pieni vinkki vinkkinen! Pakettiin voi mahduttaa myös vaikkapa tällaisen. Suut suppuun, nyt seuraa salaisuus: lähipiirissäni jotkut saattavat saada lämmikettä käsille, mutta myös lämmikettä mielelle!

lauantai 8. joulukuuta 2012

Vegaanin luumumousse

Joulupöydän jälkiruuista luumurahka on iänkaikkinen suosikkini. Se on helppo- ja nopeatekoinen, melko täyttäväkin herkku, jota on silti aina santsattava. Ja tehtävä lisää vielä uutenavuotenakin. Rahkaa se ei tosin tässä keittiössä sisällä, mutta maku on autenttinen ilmankin. Kai muuten tiesit, että luumuhillo on maailman helpoin itse tehtävä? Vuosiin en ole käyttänyt kauppojen sokerikyllästettyjä hilloja, kun parempaa saa itse tekemällä, enkä ainakaan kaipaa yhtään lisättyä sokeria.


Luumumousse

1 pkt (300 g) pehmeää tofua
1 prk vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermaa (käytin Alpron)
200 g kuivattuja luomuluumuja
1 dl vettä (tai esim. omenamehua)
ripaus ceylon-kanelia, neilikkaa ja vaniljaa

Laita luumut likoamaan veteen useammaksi tunniksi tai yön yli. Sekoittele välillä, jotta vettä on kaikkialla. Soseuta pehmenneet luumut (= itse tehty luumuhillo), lisää sekaan pehmeä tofu ja mausteet, soseuta tasaiseksi. Vaahdota kerma ja sekoita luumu-tofu -seokseen. Maistele ja lisää makeutusta, mikäli kaipaat. Sopii tarjottavaksi heti, mutta paranee hetken aikaa jääkaapissa maustuessaan. Tarjoa tumman espresson tai vaikkapa glögin seuralaisena.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Haastaja Fazerinalle

Se on kuulkaas nyt joulun aika käsillä! Mihin ihmeeseen marraskuu oikein katosi? Viikot vilahtavat ennätyksellistä tahtia. Pakkanenkin alkoi paukkua koko Suomessa, ei kai sitä auta kuin todeta, että kyllä se talvi taisi nyt alkaa. Mikäpä olisikaan luontevampi tapa aloittaa joulukuun reseptiarkisto kuin suklaa?

Fazerilla on kai iät ajat ollut valikoimissaan Fazerina-patukka, tiedättehän tuon appelsiinitryffelitäytteisen "suklaa"patukan? Aikoihin en toki riistolla tuotettuja, kauniisiin kääreisiin kiedottuja sokeripaloja ole ostanut, mutta muistelen, että Fazerina oli aikoinaan suosikkimakuja kyseisen lafkan tuotteista.
No ei tarvitse enää ikävöidä tuollaisia feikkisuklaita, joissa sokeria on enemmän kuin mitään muuta raaka-ainetta, sillä oikeista, laadukkaista aineksista saa pirusti parempaa. Täysin ilman valkaistua sokeria, kovetettuja rasvoja ja synteettisiä aromeja - korvattuna tietysti aidoilla mauilla: luomusti, raa'asti ja ravinteikkaasti. Vapise Fazer!

 Appelsiininen herkkusuklaa (n. 15 konvehtia)

1 dl kaakaovoita raastettuna
2 rkl kookosöljyä
1 tl soijalesitiiniä (ei pakollinen)
pikkuripaus suolaa
3 rkl agavea/hunajaa (tai maun mukaan)
1/4 tl steviaa (jauhetta)
½ tl vaniljaa ja kanelia
2 rkl lucumaa
½ dl kaakaojauhetta
½ dl carob-jauhetta (voi korvata kaakaolla)
1-2 tl macaa
2 rkl tocotrienolsia
1 luomuappelsiinin kuori
noin 5-7 tippaa appelsiiniöljyä

Pese appelsiini ja kuivaa pinta. Raasta kuori raastinraudalla. Sulata rasvat vesihauteessa, lisää sitten kaikki ainekset luetellussa järjestyksessä, sekoittaen huolellisesti kunkin aineksen lisäämisen jälkeen. Maistele välissä ja lisää aineksia maun mukaan. Jaa muotteihin ja vie pakastimeen jähmettymään.

P.S. Mikäli kaipaat jouluisempia makuja, kokeilehan tätä viimevuotista ohjettani!