perjantai 11. tammikuuta 2013

Gluteenittomat herkkusämpylät

Alkuun ihan vain pari sanaa suhtautumisestani gluteeniin. Ymmärrän hyvin ja uskon, että monille gluteeniviljat aiheuttavat oireita, ihan jopa heidän tietämättäänkin. En noudata gluteenitonta ruokavaliota, enkä ole huomannut kohtuullisen gluteenin käytön aiheuttavan minkäänlaisia oireita kehossani. Olen ollut muutamilla kokeilujaksoilla, jolloin en ole syönyt perusviljoja, eikä jaksojen jälkeen taas niihin palaaminen ole ollut ongelmallista. Olen kuitenkin gluteenitietoinen syöjä. En syö pastaa, vaaleita vehnäjauhoja, mitä tahansa leipää (vaan lähinnä luomuruisleipää, -rieskaa, tms.), enkä syö gluteenia sisältäviä asioita päivittäin, mutta ehkä kerran tai muutaman viikossa. Lisäksi pohjaton kiinnostus ruuanlaittoon vie silloin tällöin kokeilemaan jotain vahingossa tai tarkoituksella gluteenittomia ruokia.

Hihkuin aiemmassa postauksessani ihanista sämpylöistä, joita yksi päivä päätin pirttihirmukohtauksissani pyöräyttää. Olen joskus tainnut mainitakin, ettei hiivataikinat ole oikein ylimpiä ystäviäni, ne kun tahtovat aina jäädä kohoamatta, sisältä raaoiksi, milloin mitäkin. Noh, ilmeisesti sitä muutosta on ilmassa. Olen monesti kuullut, miten gluteeniton leivonta on vaikea pala. Raakajutuissa gluteenia ei useinkaan ole ja ne nyt ovat helpoimpia hommia, mitä keittiössä voi tehdä, mutta ainakin keliaakikkoystäväni on usein valitellut kypsennettyjen gluteenittomien leipomusten kuivakkuutta, murenevuutta, kovuutta tai muuten vain mauttomuutta. Siispä gluteeniton hiivataikina kuulosti korvissani mahdottomuudelta, kun sellaisen Hosulin blogista bongasin. Kaapissa olikin sopivasti käyttäjäänsä odotteleva tattarijauhopussi ja kaikki muutkin ainekset kasassa, joten resepti vaikutti aivan liian helpolta ollakseen totta. Mutta totta se oli. Kaikessa helppoudessaan ja hyvyydessään. Minä onnistuin (vaikka jopa ihan vähän muutinkin ohjetta!)! Sämpylöistä tuli juuri niin pehmeitä ja kohonneita kuin sämpylän on oltavakin. Tästä se lähtee, eiköhän ne kuohkeat pullatkin vielä jonain päivänä onnistu! ;)

Sämpylöiden leipomisesta sen verran, että helpoimman kautta menevät voivat vain lätkiä lusikalla kasoja leivinpaperille ja kohottaa, ihan kelpo sämpylöitä niistäkin saa. Mikäli haluat kuitenkin pyöritellä ne kunnolla sämpylöiksi, on alustalle ja taikinan pinnalle käytettävä runsaasti jauhoja.

Kattokaa nyt miten nättejä! Minun tekemänä!

Tattari-kaurasämpylät
 
vähän reilu 1/3 pkt hiivaa
4 dl vettä
reilu ruokalusikallinen psylliumia
1 rkl pellavansiemeniä
3 dl luomukaurahiutaleita
noin 3 dl tattarijauhoa
noin ½ dl öljyä (käytin sulaa kookosöljyä)
ripaus suolaa ja sokeria
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää psyllium, pellavansiemenet sekä kaurahiutaleet. Anna turvota kymmenisen minuuttia. Sekoita joukkoon muut aineet sähkövatkaimen avulla. Ota puolet taikinasta jauhotetulle pöydälle, muotoile pitkoksi ja leikkaa noin kuuteen palaan (riippuen toki siitä, miten isoja sämppöjä haluat). Muotoile taikinasta palleroita ja asettele leivinpaperille uunipellille. Tee samoin lopullekin taikinasta. Kohota pellillä liinan alla 20-30 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 10 minuutin ajan. Varo paistamasta liian pitkään, ettei sämpylöistä tule kovia. Anna jäähtyä liinan alla.
(Halutessasi voit ennen uunitusta voidella sämpylät ja painella pintaan siemeniä. Minä käytin voiteluun soijajuomaa.)

In action.

20 kommenttia:

  1. Minä taidan olla samanlainen "gluteenitietoinen ". Vaalea vehnä aiheuttaa minulle selvästi turvotusta,mutta käytän sitä joskus leivonnaisissa ja kun teen ruokaa muille.ONpa nätit sämpylät ja kiva ohje!

    VastaaPoista
  2. Selvästi samoilla linjoilla ollaan gluteenin suhteen. Leipää tulee yleensäkin syötyä hyvin harvoin ja pääasiassa välttelen sitä valmiisiin tuotteisiin lisättyä gluteenia. Mitäs muuten sanot, voisiko tuosta taikinasta valmistaa esim. pizzapohjan?

    VastaaPoista
  3. Ihania söpöläisiä! Olen huomannut, että kaura saa ihmeitä aikaa gluteenittomassa leivonnassa ja se on nykyinen lemppariviljani. Itse saan valitettavasti gluteenista vaivoja, vaikka keliakiaa ei olekaan diagnosoitu. Välillä silti herkuttelen vehällä ja rukiilla ja kestän tyynesti seuraukset. Mutta arki sujuu ilman kotimaisia.

    VastaaPoista
  4. Yaelian, tuo on kyllä minunkin kohdallani totta, että vaalea vehnä turvottaa. Siksi pyrin aina korvaamaan sen jollain muulla. Kiitos, en olekaan pyöräyttänyt sämpylöitä sitten lukion alkuaikojen :)

    Elma, tuore leipä on aivan mielettömän hyvää minusta, mutta sitä onneksi saa sen verran harvoin (ellei itse tee usein), että ne kipristelyt on sen arvoisia :D Minulla kun ei ole mitään itsekontrollia tuoreen leivän suhteen! Nyt kun kysyit, niin pitsapohjahan olisi kokeilemisen arvoinen juttu! Uskon kyllä, että tämä sopisi pitsapohjaksikin.

    Outi, kiitos! Kaura on ihan huippua kaikessa monipuolisuudessaan! Gluteenivaivat taitavat olla paljonkin luultua yleisempiä. Hieman harmi, kun kotimaista haluaisi kuitenkin käyttää ulkomaisten sijaan, mutta onneksi ainakin kaura on sitten kotimaista. Ja tattariakin on joissain kaupoissa!

    VastaaPoista
  5. Moikka,

    Olen heittänyt sinulle haasteen :)

    http://kirsikanmarjoja.blogspot.fi

    Terkuin Inna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Laitanpa tämän to do -listalle ja toteutukseen asap :)

      Poista
  6. Hei, ja kiitos kivasta ohjeesta! Sellainen huomautus kuitenkin, että jos haluat tarjota noita sämpylöitä jollekin jolla on oikeasti keliakia, käytä luomukaurahiutaleiden sijaan gluteenitonta, ns. puhdasta kauraa. (Ja varmista etukäteen, että kaura käy, sillä kaikki keliaakikot eivät voi syödä edes puhdasta kauraa.) Tavallisessa kaurassa, myös luomukaurassa, usein usein jäämiä muista viljoista.

    Lisäksi (myös aikaisemmille kommentoijille tiedoksi), ruisleivässä on itse asiassa enemmän gluteenia kuin vaaleassa pullaleivässä. Vaalean leivän vaihtaminen tummaan on varmasti hyvä ratkaisu kenelle tahansa, mutta jos vaalea leipä aiheuttaa ongelmia mutta tumma ei, kyse on tuskin yliherkkyydestä gluteenille.

    Itse en ole keliaakikko, mutta olen viime aikoina kokannut paljon keliaakikolle ja samalla valitettavasti tullut vähän tosikoksi näissä jutuissa. :) Sellainen "sinne päin" -gluteenittomuus on oikeasti ongelma ihmisille, jotka saavat pahoja oireita hyvinkin pienestä gluteenimäärästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Milla! Kiitos tärkeästä huomiosta, jonka unohdin mainita! Hassua, luulin maininneeni kauran sopivuudesta ja puhaskaurasta, mutta näemmä muisti teki tepposet. Kaurahiutaleiden sijaan ohjeessa toimisi varmasti myös tattari- tai hirssihiutaleet, tai jotkin muut gluteenittomat hiutaleet.

      Tällaisissa jutuissa saakin olla hieman tosikko, onhan kuitenkin kyseessä toisen terveys. Gluteeniyliherkille kokkaillessa saa huomioida senkin, ettei leivinpinnoille ole eksynyt vaikkapa vehnäjauhoja.

      Poista
    2. Valitettavasti suomesta on hyvin vaikea saada gluteenittomana tarttari tai hirssihiutaleita , niidenkin kun pitää olla gluteenittomia ns. puhdastuotteita. Onneksi kesäkuussa 2013 esim. Helsingin myllyn Myllärin Luomu Tattarihiutale, 800 g on saanut gluteenittoman merkin ja on näin ollen keliakikolle sopivaa. Meillä keliakikko oireilee uskomattoman pienistä gluteenijäämistä rajusti, niin olen myös tosikko =D

      Kiitos hyvästä sämpyläohjeesta!

      Poista
    3. Tätä en tiennytkään! Kiitos tiedosta. Tuon "tosikkouden" kyllä ymmärrän tässä asiassa, tietysti näissä täytyy olla tarkkana. :)

      Poista
  7. Hei, sun sämpylät näyttää paremmilta kuin mun! :D Nam. Ens kerralla pyrin yhtä nättiin lopputulokseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Leipaisin eilen uuden satsin ja huomasin, että avainsana kauniiden sämpylöiden saamiseksi on riittävästi (lue: paljon) jauhoja leivinpöydällä sekä taikinan että käsien pinnalla! Tai sitten hieman enemmän jauhoja taikinaan.. No, kokeilemalla sen vain huomaa. Niin ja hyviä tulee, vaikkei niitä pyörittelisikään, vaan länttää vain lusikalla kasoja pellille :)

      Poista
  8. tein tällä ohjeella miehelleni sämpylöitä. ovat parhaillaan kohoamassa liinan alla. täydellinen taikina leipoa, uskon että myös maku on hyvä :) laitoin 2dl tattarijauhoja ja 1dl kaurajauhoja.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kuulla! :) Toivottavasti makukin miellyttää.

      Poista
  9. Ihanan näköisiä sämpylöitä. pitääpä laittaa gluteeniton "leivonta varasto" ajan tasalle ja tehdä rakkaille lapsukaisilleni tällaisia... ja muista hiutaleista kannattaa olla myös selvillä, että esim. myllyn paras -hiutaleita ei suositella keliakikoille, koska ne eivät ole tarpeeksi puhtaita =) vaikka heillä onkin mm. tattarihiutaleita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Hyvä huomio, ruoka-ainerajoitteiselle leipoessa saa olla tarkkana raaka-aineiden kanssa.

      Poista
  10. Hyviä tuli täälläkin. Toimivat hampurilaissämpylänä pojalla ja toinen hampurilainen syötiin ilman pihviä :) Sämpylät sai hyvin pyöriteltyä myös öljytyillä käsillä. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! :) Nämä ovat tosiaankin hyviä hampurilaissämpylänäkin, testattu on. ;)

      Poista
  11. Tosi herkullisia tuli, kauramaidolla sivelin ennen uuniin laittoa. Ensi kerralla teen tupla-annoksen kiertoilmalla. Kiitos maukkaasta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Raili! Mukava kuulla, että resepti on onnistunut :)

      Poista