lauantai 26. tammikuuta 2013

Vegaanipaimenen piiras


Shepherd's pie, paimenen piiras, eli tutummin jauhelihaperunasoselaatikko muuntuu vegaaniseksi erittäin helposti. Tällä kertaa ne lihaisammat ainekset on vaihtunut linsseihin ja metsäsieniin, perunakin vaihtui lennossa palsternakkaan. Kyseisen juureksen hauska makeus sai padan muistuttamaan tätä viimetalvista bataattista papuvuokaa, joka sekin sopii keskitalven ruokapöytään :) Olen aivan hullaantunut kotimaisten juuresten kirjosta! Käytän punajuuria, porkkanaa ja palsternakkaa sellaisella vauhdilla, että lihaania hirvittää. Tässäpä oiva talvipäivän uuniruoka: ruokaisa, täyttävä ja herkullinen.


Shepherd's pie (4 annosta)

Täyte:
1 rkl kookosöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 dl vihreitä linssejä
2 dl asianmukaisesti käsiteltyjä metsäsieniä (minulla pakastettuja)
1 rkl tomaattipyrettä
4 dl vettä
soijakastiketta
1 tl timjamia
musta- ja valkopippuria
suolaa, halutessa chiliä tai cayennea

Liota linssejä puolisen tuntia (tämä ei ole välttämätöntä, mutta nopeuttaa kypsymistä). Huuhtele ja valuta. Silppua sipulit ja kuullota niitä kookosöljyssä pannulla. Lisää linssit, sienet, tomaattipyre ja mausteet (ei kuitenkaan soijakastiketta), kääntele sekaisin. Lisää vesi ja keittele, kunnes linssit ovat kypsiä. Kun linssit ovat pehmenneet, sammuta levy ja lorauta sekaan soijakastiketta. Maistele mausteet kohdilleen ja lisää suolaa, mikäli tarvitsee.

Palsternakkasose:
noin 600-700 g palsternakkaa
2 dl kaura- tai soijakermaa
1 rkl kookosöljyä
suolaa

Kuori ja paloittele palsternakka ja keitä pienessä määrässä vettä kypsiksi. Soseuta ja lisää loput ainekset, maistele sopiva suolaisuus. 

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen. Öljyä uunivuoka ja levitä linssitäyte pohjalle. Levitä päälle palsternakkasose, mutta varo sekoittamasta liiaksi linssitäytteeseen (ellet halua täytteen olevan soseen seassa). Tasoita pinta ja uunita keskitasolla puolisen tuntia, tai kunnes pinta saa kauniin värin. Anna vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen.


Huom! Palsternakkasose toimii erittäin hyvin myös perunamuussin tapaan, tietysti ilman uunitusvaihetta. Alla esimerkiksi paistetun tofun seuralaisena.

10 kommenttia:

  1. Kivasti veganisoitu paimenen piiras:) Minulla on vuosien takainen ruokatrauma juuri paimenen piiraasta(lihainen) mutta ehkä tällaista uskaltaisi kokeilla...Meillä tosin ei ole palsternakkaa täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, ikävä kuulla ruokatraumasta - ainakin kun paimenen piiras on minusta niin hyvää! En tiennytkään, ettei teillä päin ole palsternakkaa. Tietysti tämänkin voi tehdä ihan perinteisesti perunasta tai sitten vaikkapa bataatista :)

      Poista
  2. Slurps, saatpa kokata meikäläisillekin tommosen, kun ensi kerran Muhokselle rantaudut - voileivän samaten! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta tässähän sulla on hyvä ohje valmiina, sen ku vain itse kokkaamaan! Voi olla, että se ootkin sinä, joka saa kokata mulle kunhan äitteen helmoihin tulen taas pyörimään! ;)

      Poista
    2. Nytpä makoisan haasteen heitit - ehkäpä vielä kokkaankin, ootappa vain! (Mun kyvyillä voi kyllä tovi mennä. :)

      Poista
  3. Mä oon kuullu ton Shepherds Pie-nimen useasti, mut en oo ikinä tienny että se tarkoittaa tätä tuttua arkiruokaa :D Kiitos sivistyksellisen aukon paikkaamisesta siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina sitä voi oppia uutta! ;) Käsittääkseni shepherd's piessa on kuitenkin oleellista se, että täytettä ja muussia ei sekoiteta keskenään, vaan että ne ovat kerroksittain. Suomessa ne taitavat usein olla sekaisin vuoassa, jos en ihan väärässä ole.

      Poista
  4. Lapsuuden suosikkieines, Saarioisen lihaperunasoselaatikko! Tuli muuten aika veikeä palsternakkasose ku nakkasin purkillisen kaupan kookoskermaa sekaan. :) Namnam.

    VastaaPoista
  5. Upea ohje. Kun perunan unohtaa, syntyy paljon mielenkiintoisempia soseita. Palsternakka on kyllä kunkku.

    VastaaPoista
  6. Johanna, niinpä! Myös ala- ja yläasteaikojen kouluruokasuosikki! Ooh, kookoskerma tekee soseesta varmasti jo aika ylevän makuisen, täytyykin varata purnukka kookoskermaa kaappiin sitä varten :)

    Outi, kiitos. Palsternakka on aivan liian vähän tunnettu juures, se on ihan huippu melkein missä tahansa!

    VastaaPoista