perjantai 1. helmikuuta 2013

Raa'at ruuneperit


Runebergin päivä lähestyy, joten olihan se taas pyöräytettävä leivoksia sen kunniaksi. Raakoja sellaisia. Kauppojen ruuneperit ovat hieman liian punssiaromisia moneen makuun ja ei puhettakaan, että niitä vegaanisena saisi, mutta onneksi homma hoituu kotikeittiössäkin. Itse tehden voi myös säätää makeutta ja mausteisuutta omaan makuun sopivaksi. Tällä kertaa käytin taikinaan irish moss -geeliä kosteuttamaan rakennetta. Taikina vaikutti alkuun kovin tahmaiselta käsiteltävältä, mutta mantelijauhojen avulla leipoen sai kuitenkin muotoiltua oikein syömä- ja katselukelpoisia torttuja. Kurkkaa myös viimevuotiseen ohjeeseeni. Perinteisempi vegaaniversio löytyy myös.


Runebergin tortut (noin viisi isohkoa leivosta)

2 dl idätettyä tattaria*
1 dl manteleita
2 dl meheviä taateleita
1 rkl carob-jauhetta
1tl kanelia ja kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
ripaus suolaa
½ dl irish moss -geeliä (oletettavasti jämäkkä chiahyytelö ajaa saman asian)
3 tippaa karvasmanteliöljyä tai pari aprikoosin siementä

*Idätä tattari huuhtelemalla jyvät ensin siivilässä. Liota runsaassa vedessä noin 20 minuuttia ja huuhtele kertaalleen huolellisesti vuoroin lämpimällä ja kylmällä vedellä. Valuta ja laita laakeaan astiaan, aseta päälle lautanen tai kansi pienesti raolleen, jotta ilma pääsee kiertämään. Idut ovat valmiita noin vuorokauden kuluttua. 

Jauha tattari, taatelit, carob ja mantelit sekä mausteet blenderissä tai monitoimikoneessa rouheaksi. Lisää irish moss -geeli ja blendaile sekaisin, saatat joutua keskeyttämään homman pariin kertaan ja vähän tökkimään taikinaa, jotta se asettuu taas terille. Onnistuu myös käsin sekoittaen. Siirrä taikina leivontakulhoon ja leivo siitä haluamasi kokoisia leivoksia, tarvittaessa mantelijauhoja apuna käyttäen. Koristele seuraavilla:

Kreemi:
1 dl cashew-pähkinöitä
1 dl irish moss -geeliä
n. 0.5 - 0,75 vettä
2 rkl agavea
1 rkl sitruunamehua
½ tl vaniljaa
ripaus himalaja-suolaa

Liota pähkinöitä useampi tunti. Valuta pähkinät ja soseuta kaikki ainekset blenderissä, lisää vettä sen verran, että kone pyörii ja saat seoksesta aivan tasaista. Kreemin voi antaa jähmettyä jääkaapissa tovin ennen pursotusta.

Hillo:
pari-kolme desiä vadelmia tai mieleisiä marjoja
2-3 mehevää (tai liotettua) taatelia tai muuta mieleistä makeutusta (esim. agavea, steviaa..)
noin 2 rkl chia-siemeniä 

Soseuta marjat ja taatelit, lisää sitten chia-siemenet ja hyydytä useampi tunti. Lisää maun mukaan makeutusta ja lusikoi torttujen keskelle.

 
Irish mossin laadun kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä huono irish moss on aina huonoa irish mossia, vaikka miten huuhtelet ja blendaat. Omani olen tilannut täältä, mutta vähintään yhtä hyvää tavaraa voi tilata täältä.

4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköiset!Viime vuonna tein myös jonkinlaisia raw Runeberg-torttuja,mutta muistaakseni tattarilla,manteleilla ja taatelilla,eli vähän samaan tapaan. Tekikö tuo irish mossin lisäys noista parempia mielestäsi`?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Irish moss kosteuttaa taikinaa ja keventää kreemiä, mutta molemmista sen voi jättää pois. Tällöin taikinaa joutunee kuitenkin kostuttamaan jotenkin muuten, esimerkiksi chia-geelillä. Aivan yhtä hyviä pitäisi syntyä sitenkin :)

      Poista
  2. Arvaa, vähänkö meillä tehdään tänään näitä! Ja kuten huomasit, sinut on haastettu: http://www.kitchenchameleon.com/2013/02/8-kurkistusta-ruokamenneisyyteen.html :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu! ;) Kiitokset haasteesta.

      Poista