sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Ruokajuttuja ja arkistojen kätköjä

Lol apua. Blogini seuraajien määrä hivelee jo satasen rajaa, mikä on aika uskomatonta. Tähän väliin kuulutan, että kun tuo maaginen sadan seuraajan raja ylittyy, saattaapi olla pieni arvonnan paikka. Siihen saakka pidän suuni supussa kaikesta hämmästyksestä, ja teen taktisen puheenaiheenvaihdoksen johonkin muuhun.

Outi nakkasi minua kahdeksan faktan haasteella, mutta koska olen noita faktoja luetellut jo pariinkin otteeseen, ajattelin hieman apinoida haastajaa ja keskittyä ruokateemaan. Haastepostausta kuvittaa jossain menneisyydessä napatut kuvat allekirjoittaneesta. Yritin löytää syömiseen ja ruokailuun liittyviä kuvia, mutta pahus, niihin aikoihin ei vielä ollut kännyköissä kameroita, joten kuka nyt olisi filmiä jaksanut kuluttaa toisen mussutuksen ikuistamiseen. Loppujen lopuksi koneellani ei nyt ollut hirveän paljoa kuvia eri elämänvaiheista, mutta menkööt nyt näillä.

Seilorityyli oli in jo 90-luvun alussa.
 1. Kun olin pieni, meillä oli aina äidin kanssa tapana tehdä erilaisia teemaruokapäiviä. Usein se oli kasvisruokapäivä. Kummallakaan ei ollut tuohon aikaan minkäänlaista käsitystä kasvisruuasta, joten käytännössä toteutus saattoi olla vähän mitä sattuu, mutta ainakin runsaat salaatit kuuluivat mukaan.

Qstockissa, luultavasti 15-vuotiaana
2. En tarkkaan tiedä, milloin aloin kasvissyöjäksi. Syy tähän on se, että muutos tapahtui pikkuhiljaa. Lukion alkaessa en muistaakseni enää syönyt punaista lihaa ja aloin käyttää soija- sekä kaurajuomaa. Pikkuhiljaa lähti kaikki muukin eläinperäinen ruokavaliosta.

3. Olen syönyt pitsaa ja pastaa aidossa italialaisessa ravintolassa (Pisassa, Firenzessä, Roomassa ja Venetsiassa). Pastat olivat enimmäkseen jees, yksi annos oli ihan järkyttävä kyhäelmä. Pitsojen suhteen sen sijaan olen edelleen sitä mieltä, että äitin tekemä on maailman parasta.

4. Italialainen jäätelö on vienyt sydämeni. Se on ihan toista tavaraa kuin suomalainen. Siellä käytetään Oikeasti Aitoja raaka-aineita, ei aromeita tai väriaineita. Kiivijäätelössä on oikeasti kiiviä pienine siemenineen, sama pätee marjoihin, hedelmiin, kookokseen, pähkinöihin, kahviin ja niihin lukuisiin lukuisiin muihin makuihin.
Kesä 2007, duckface nyt ja aina
5. Haasteen antajaa komppaillen, tuoreen kahvin tuoksu on jotain sanoinkuvaamattoman ihanaa. Pikkulikasta asti olen pitänyt tuota tuoksua yhtenä maailman parhaista. Olenkin aina kärppänä paikalla nuuskuttamassa ilmaa, kun joku avaa uuden kahvipaketin, keittää aamun ensimmäiset kahvit, jauhaa kahvipapuja, mitä vain.

17-vuotiaana, pitkän punaisen tukan lopun aikoja
6. Hullaannuin hapankaaliin kevättalvella 2009, kun vietin lukulomaa isäni luona lukien. Iskällä on aina kaapissa hapankaalta ja uskaltauduin tuolloin sitä ensi kertaa maistamaan. Siltä tieltä ei ollut enää paluuta.

17-vuotiaana Italiassa seuranaan valtava salaatti.
7. Olen aina pitänyt keittiössä hääräämisestä, ruuanlaitosta ja leipomisesta. Kasvissyöjäksi alettuani (kts. kohta 2) aloin kuitenkin viihtyä keittiössä entistäkin enemmän. En halunnut vaivata äitiä liiaksi, joten tein usein ruokani itse, pikkuhiljaa siinä äitikin sitten kouliintui ja alkoi laittaa enemmän kasvisruokia. Samoihin aikoihin syttyi loppumaton leipomishinku ja halusin vain sovellella uusia reseptejä.

17-vuotiaana Ilosaarirockissa. Suuhun menossa appelsiinia.
18-vuotissynttärit.
8. Niin paljon kuin kahvin tuoksusta nautin (kts. kohta 5), on sen juominen kuitenkin ollut elämässäni nousu- ja laskuvivahteista. Join kahvia pikkuvanhasti jo ihan lapsukaisena, tosin maitoa taisi silloin mennä kuppiin kahvia enemmän. Sitten kahvi jäi pois kupistani, tullakseen takaisin joskus teininä, muistelisin. Vaihe kesti muistaakseni yliopistoajan alkuun, kunnes halusin eroon muodostuneesta addiktiosta ja lopetin sen kertarysäyksellä. Pidemmän tauon jälkeen halusin alkaa nautiskella jälleen sen ihanasta aromista, ja otin sen hiljalleen kuvioihin mukaan. Päivittäin kahvia en juo, viikottain ehkä, mutten välttämättä. Samalla linjalla mennään vieläkin. Laatu korvaa määrää.
 
Parikymppisenä

Aamukahvihetki mökillä viime kesänä.
 Haaste on kiertänyt jo monen monta blogia, joten jokainen halukas saa vapaasti osallistua nyt tähän, jos haluaa. Joko alkuperäiseen tapaan kertoen mitä tahansa faktoja tai sitten tähän uudistettuun tapaan keskittyen ruokafaktoihin. Sen verran tätä laitan kuitenkin eteenpäin, että pistän sen rakkaalle pikkusiskolleni, joka vastikään perusti valokuvausblogin. Voi näitä nykyajan varhaisteinejä, ei sitä vielä minun nuoruudessani blogeja pidetty saatikka intternetissä roikuttu! ;D

Viimeiseksi yksi lempikaverikuva. Kuva on tuore, marras-joulukuun vaihteelta 2012, tulin joukkueen pikkujouluista, siksi hieman homssuinen ulkoasu. Seliseli, tuolta minä aina näytän...

8 kommenttia:

  1. Tosi kivaa oli oppia vähän enemmän sinusta Anni Minerva! Ja olitpa söpö pienenä;D

    VastaaPoista
  2. ÄÄÄ miten ihania kuvia! Eritoten tuo sun 15-vee tukka ja hattu rakastuttaa (kohta meikälläki nuin pitkä!)

    Ja mikä mahtava meikki vikassa kuvassa! Ikävä.

    VastaaPoista
  3. Kivaa olla se sadas lukija :) Löysin blogisi googlettaessani pirtelöreseptejä ja cocovin kautta päädyin tänne. Mukaani tarttui blogistasi iso kasa ihania reseptejä, joita täytyy kokeilla pikimmiten. Olen toistaiseksi sekasyöjä, mutta haen eettisempiä ja terveellisempiä vaihtoehtoja lapsiperheen ruokapöytään ja vegaaniruoka kiinnostaa kovasti. Modernisoitu aamupuuro on jo kypsymässä aamuksi :)

    VastaaPoista
  4. Yaelian, mukava kuulla, että näistä on iloa muillekin! :) Kiitos, hyvin se söpöys on karissut iän mukana ;D

    Johanna, no äääk arvaa mietinkö enemmän kuin kahdesti, että pitäskö näitä ollenkaa laittaa näkyviin :D Tuo pitkä punainen reuhka oli kyllä aika ihana, ja uskollinen vanha hattu kulkee edelleen mukana :) Hih, tuo överimeikki tuntui yllättävän omalta! :D Oon vaan vähän saamaton laittamaan sellaista aina. Purrr, toivottavasti pääsiäisen korvilla nähdään! <3

    Mimmu, se sadas lukija tulikin sitten nopeasti! :D Eipä se auta kuin lunastaa lupaukseni arvonnasta, kunhan ehdin. Ihana kuulla, että löysit itseäsi kiinnostavia reseptejä blogistani!

    VastaaPoista
  5. Olipa kiva lukea sinun faktojasi :)

    VastaaPoista