sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Mämmi 2.0

Jos haluaisi olla oikein tunnollinen ruokablogaaja ja pysyä enemmän tai vähemmän virallisten kissanristiäisten teemoissa mukana, saisi koko ajan olla leipomassa herkkuja ja valmistelemassa ruokaa x! Vastahan oli vielä joulu, Runebergin päivä, ystävänpäivä sekä laskiainen, ja nyt tulee jo pääsiäinen kovalla rytinällä. Sitten onkin jo vappu, juhannus ja synttärit, kunnes pian on taas joulu. No, keskitytään nyt kuitenkin tähän pääsiäisteemaan, sillä sehän tarkoittaa sitä, että mämmiä saa taas. Viime vuonna kirjoittelin rakkaussuhteestani tuohon maltaiseen herkkuun, ja onpa mukana kakkuohjekin. Tänä vuonna jätin maltaat hyllylle ja kokeilin kokonaan gluteenitonta versiota.


Eikä siitä pääse yli eikä ympäri. Mämmi on rujosta ulkomuodostaan huolimatta herkkua. Raaka, idätetyistä jyväsistä valmistettu mämmi on lisäksi sellainen ravinnepommi, että se pitää nälkää loitolla hyvän tovin. 

Mämmi (gluteeniton, raaka)

2 dl kuivia tattarin jyviä*
reilu 1 dl kuivaa kvinoaa*
200g kuivattuja luomuluumuja (+ 1 dl vettä liottamiseen)
1-2 rkl carob- ja/tai raakakaakaojauhetta
1 tl pomeranssin kuorta
½ tl suolaa ja kanelia
vettä tarpeen mukaan
(luomuapplesiinin kuorta)

* Idätys: Liota kvinoaa 4-8 tuntia ja huuhtele huolellisesti. Laita idätysastiaan (lasipurkki, jonka suulle laitetaan harsokangas kuminauhan avulla) ja aseta tiskikaappiin. Idätä reilu vuorokausi, huuhtele ituja välillä. Liota tattaria noin 20 min., jonka jälkeen laita itämään laakeaan kulhoon noin vuorokaudeksi. Sekoittele välillä. 
Laita luumut kannelliseen lasipurkkiin ja lisää desi vettä, liota yön yli välillä purkkia ravistellen. Huuhtele idätetyt kvinoat. Jauha ensiksi tattarin idut blenderissä. Laita sitten kaikki ainekset blenderiin ja soseuta tahnaksi, lisää vettä vähitellen niin, että saat mieluisen koostumuksen. Joudut ehkä blendaamaan pitkään ja hartaasti, jotta jyvien rakenne rikkoutuisi kunnolla. Vitamixin tampperi on tässä hommassa kullan arvoinen hyöty.
Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai jos jouduit lisäämään vettä paljon blenderin pyörityksessä, voit myös kuivattaa mämmiä 40-asteisessa uunissa luukku raollaan pari tuntia. Tarjoa esimerkiksi pähkinä- tai kookoskerman kanssa. Minä tykkään puolukoista mämmin kaverina.

9 kommenttia:

  1. Kuin tilauksesta! Mietin juuri, että miten vältän tänä pääsiäisenä tavallisen ruismämmin syönnin. Onneksi olet kehittänyt siihen ratkaisun ja vieläpä huomattavasti normimämmiä ravinteikkaamman sellaisen :)

    VastaaPoista
  2. Oikein mielenkiintoinen ohje! Itse tyydyin vain ostamaan kaupasta luomu-mämmiä, herkkua tosin sekin.

    VastaaPoista
  3. En ole lainkaan mämmin ystävä,mutta ehkä tuollaista voisin maistaa....

    VastaaPoista
  4. Elma, sepäs sattui! Ei muuta kuin kokeilemaan :)

    Paula, kiitos. Se luomumämmi on kyllä herkkua, ei käy kiistäminen! On minullakin sitä rasia pakkasessa odottamassa :)

    Jael, voi olla, että tämä maistuisi myös niille, jotka eivät mämmistä muuten pidä. Tässä on hieman hedelmäisempi, ehkä raikkaampi maku ainakin.

    VastaaPoista
  5. Mmm... mämmiä! Ja pidänkin juuri raakamämmistä. Kvinoa on kiva lisä, itse olen kokeillut myös idätettyä ruista ja pelkkää tattaria. Täytyy ottaa kvinoakin kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Idätetty ruis tuo kyllä oman autenttisen fibansa raakamämmiin, mutta kvinoakin on kokeilemisen arvoinen :)

      Poista
    2. Kiva kuulla että pelkkä tattarikin toimii, nimittäin en ole löytänyt täältä Pietarista kumpaakaan: quinoaa tai rukiinjyviä. Tattaria täältä löytyykin joka paikasta ja kaikissa muodoissa. :)

      Poista
  6. Kiitos ohjeesta! Se on aivan loistava ja helppo toteuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, todella mukava kuulla! :)

      Poista