torstai 7. maaliskuuta 2013

Naistenpäivän suklaataatelit

8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Päivämäärän historiaan liittyy niin rauhanliikettä, vasemmistolaista solidaarisuusajattelua sekä tehdastyöläisten lakkoilua. Äitienpäivän ollessa porvarillinen perhejuhla, oli naistenpäivä pitkään vasemmistolainen mielenosoituspäivä. Naiset hakivat tämän päivän avulla itselleen tasa-arvoa ja äänioikeutta. Suomessa naistenpäivää on alettu viettää 1910-luvusta lähtien ja vuodesta 1945 alkaen YK on tukenut päivämäärän viettoa ympäri maailman. 1980-luvulla naistenpäivää alettiin viettää laajemminkin kuin vasemmistolaisissa piireissä, ja se pääsi ajan myötä allakkaankin viralliseksi merkkipäiväksi. 2013 vuoden teemaksi YK on julistanut naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamisen. Kohdistuipa väkivalta sukupuoleen tai ei, kyseessä on todellinen ongelma ja vakava särö tasa-arvossa. Väkivaltaa ei tule hyväksyä vetoamalla tapoihin, perinteisiin tai uskontoihin, ja kaikilla tulisi olla mahdollisuus elää ilman väkivaltaa. Suomen UN Womanilta löytyy kirjoitus aiheesta. Naistenpäivää vietetään pääasiassa historiallisista syistä, mutta se on ajankohtainen joka vuosi, oikeastaan vuoden jokaisena päivänä. Tasa-arvo ei toteudu tänäkään päivänä kaikilla elämän osa-alueilla. Vaikka joka päivä ei olekaan naistenpäivä, jokainen voi viettää tasa-arvonpäivää 365 päivää vuodessa. Parin viikon päästä vietetään myös Minna Canthin päivää. Lisää luettavaa juhlapäivistä löytyy linkin takaa.
 

Raskaista aiheista hieman kevyempiin. Siinä, missä jokaisella tulisi olla oikeus elämään ilman väkivaltaa, syrjintää ja epätasa-arvoista kohtelua, saisi jokaisella olla oikeus näihin herkkuihin. Täyteläinen raakasuklaa kietoo sisäänsä pehmoisen, makean taatelin, jolla on pähkinäinen sydän. Näitä voi popsia hyvällä omatunnolla viikonloppuherkkuna tai välipalakahvin seurana, aivan kuin pienenä jälkkärinäkin. Ehkä maailma voi olla päivä päivältä suklaataatelin verran parempi paikka. Peace & love, sisters and brothers.


Suklaakuorrutetut taatelit (10-12 taatelia)

10-12 tuoretta tai pehmeää medjool-taatelia
saman verran manteleita, cashew-pähkinöitä tai muita pähkinöitä

Poista taateleista varovaisesti kivet, aseta tilalle pähkinä ja purista reunat hellästi yhteen. Laita taatelit jääkaappiin tai pakastimeen siksi aikaa, kun teet suklaan.

Suklaakuorrutus:
1 dl kaakaomassaa
2 rkl kookosöljyä
1 rkl agavea (ei välttämätön, sillä taateli tuo kyllä makeutta)
teelusikan kärjellinen jauhettua steviaa
1 rkl lucumaa
1 tl ceylon kanelia
ripaus suolaa
(1 tl macaa ja ashwagandhaa tai vain toista, 1 tl lesitiiniä ja riisinlesejauhetta, ei välttämättömiä)

Rouhi kaakaomassa kulhoon ja sulata kookosöljyn kanssa vesihauteessa. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoittele tasaiseksi. Ota taatelit viileästä ja uita suklaamassassa, aseta leivinpaperille ja laita hetkeksi pakastimeen. Kun pinta on kovettunut, dippaa taatelit kertaalleen suklaassa ja jähmetä jälleen kylmässä. Toista x kertaa, kunnes suklaa loppuu tai kuorrutus on mieleisen paksuinen. Jähmetä hetki. Nautiskele kahvi- tai teekupposen kanssa tasa-arvoisessa seurassa.
Vinkki! Kokeile täyttää taateli mantelin sijasta esimerkiksi maapähkinävoilla tai taatelilla. Überawesome!

6 kommenttia:

 1. Yleisestikin juuri se, että ihmisoikeuksia loukataan ympäri maailmaa. Ei pelkästään naisia, mutta myös lapsia ja miksei joitakin miehiäkin. Olisi niin hienoa, jos maailma olisi parempi paikka, ja jokainen ihminen tiedostaisi toisen ihmisen arvon ja kohtelisi tätä sen mukaan.

  Mutta tuo resepti näyttää todella hyvältä! Seuraavan kerran kun teen raakasuklaata, niin täytyypä kokeilla noita suklaakuorrutettuja taateleita. :)

  VastaaPoista
 2. Aurinkoista naistenpäivää! :) Resepti kuullostaa sen verran simppeliltä, että voisin pistää poikaystäväni tekemeään noita viikonloppuna :P

  VastaaPoista
 3. Hyvä kannanotto:) Täällä on paljon eritrealaisia pakolaisia ja vaikealla matkalla Egyptin ja Siinain niemimaan kautta (saivat siellä huonoa kohtelua joten lähtivät eteenpäin) heitä raiskattiin ja pahoinpideltiin ennen kuin ehtivät tänne rajan yli.Niin monessa paikkaa maailmaa naiset kärsivät vain koska ovat naisia.
  Suklaalla kuorrutetut taatelit ovat ihania;olen saanut täällä monessa paikassa ja tehnyt itsekin ,mutta raakasuklaalla en ole vielä tainnut kokeilla.
  Oikein hyvää naistenpäivää Anni Minerva.

  VastaaPoista
 4. Wormgirl, niinpä. Ihmisoikeuksia loukataan riippumatta sukupuolesta, iästä, kansallisuudesta tai melkeinpä mistä tekijästä vain, ja se on surullinen totuus maailmasta. Minä sisällytän tasa-arvon käsitteeseen myös lajienvälisen tasa-arvon. Ei tässä auta kyynistyä, vaikka ihminen on julma. Itse voi toimia toisin ja toivottavasti välittää myös ympärilleen tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.

  Elma, kiitos! Nämä ovat kyllä helppoja tehdä, ihan varmasti onnistuu myös poikaystävältäsi ;)

  Yaelian, kiitos kommentistasi. Kauheaa ajatella, että tuollaista tapahtuu. Pysäyttävää.
  Raakasuklaa toimii taateleissa aivan yhtä hyvin kuin muukin suklaa, ja jos haluaa päästä vähän helpommalla, voi toki sulattaa ihan tavallista suklaata :)
  Hyvää naistenpäivää sinullekin!

  VastaaPoista
 5. Oi voi, miten hyvältä nämäkin näyttää! Miten makea idea kätkeä taateleita (ja manteleita) suklaakuorrutteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat ihan mielettömän hyviä! Tuoreet (tai ne puolikuivatut) taatelit ovat niin makeita, että suklaakuorrutetta ei välttämättä tarvi erikseen makeuttaa. Ja sen taatelin sisään voi sipaista vaikkapa maapähkinävoita - ah täydellisyyttä! ;)

   Poista