tiistai 16. huhtikuuta 2013

Green pow(d)er bars

Patukkapajasta taas päivää! Aiempi ohjeeni raaoille proteiinipatukoille on ollut varsin pidetty ja teen patukoita säännöllisesti edelleenkin. Vaihtelu tekee välillä hyvää, joten jotain uutta oli keksittävä. Teollisista raakapatukoista lempparini oli ennen Vega-merkin viherjauheilla terästetty proteiinibiitti. Sen valmistus kuitenkin lopetettiin hetkeksi reseptiuusinnan vuoksi, jonka jälkeen aines- tai ravintosisältö ei enää houkuttanut niin paljoa. En kaipaa patukoihini lisättyä makeutta, jos ne jo muutenkin sisältävät kuivattuja hedelmiä, joten ei auttanut kuin tehdä oma viherpitko. Muistin Vega-patukoiden ensimmäisiksi aineksiksi tattarin idut ja taatelit, joten siltä suunnalta lähdin omaa reseptiäni hiomaan. Aika hyviä tuli, kunhan ei säikähdä vienoa vihreää väriä! Jos viherjauheet ei huvita, ne voi jättää toki poiskin. Jos haluaa oikein kunnon namupatukoita, joilla hillitä herkkuhammasta, voi nämäkin toki kuorruttaa vaikkapa raakasuklaalla ;)


Green pow(d)er bars 
(noin kuusi patukkaa)

2 dl idätettyä tattaria
2 dl taateleita pilkottuna
5 kuivattua viikunaa
1 dl proteiinijauhetta (suosittelen hamppuproteiinia tai Sun Warrior blendiä)
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl chian siemeniä
2 rkl hampunsiemeniä
reilu tl spirulinaa
½ - 1 rkl ohranorasta, nokkosjauhetta tai muuta viherjauhetta
ripaus suolaa
kardemummaa, kanelia
1-2 rkl vettä

Jauha ensiksi siemenet blenderissä tai monitoimikoneessa. Lisää pienissä erissä tattarit, taatelit ja pilkotut viikunat. Tässä vaiheessa voi olla helpointa jatkaa jakamalla taikina pienempiin eriin ja lisäilemällä loput ainekset vähitellen. Mikäli blenderi/monitoimikone ei suostu yhteistyöhön massan kanssa, uskoisin homman onnistuvan raa'alla käsivoimalla, kunhan jaksaa veivata rannetta ;) Lisää lopuksi vettä niin, että massasta tulee ihan himpun verran kosteampaa. Laita taikina kelmulla/leivinpaperilla/foliolla vuorattuun vuokaan ja painele tiiviisti reunoja myöten. Minä käytin leipävuokaa. Laita vuoka jääkaappiin useammaksi tunniksi, vaikkapa yön yli. Leikkaa levy patukoiksi ja nappaa evääksi. Patukat säilyvät jääkaapissa parisen viikkoa, mutteivät säikähdä pakastustakaan


Ravintosisältö hamppuprodella/Sun Warriorilla per patukka
kcal: 213 / 207
prode: 11 / 12 g
hiilari: 32 / 31 g
rasva: 4 / 4 g

4 kommenttia:

  1. Patukoita täälläkin tehtaillaan usein;D Onko sulla muuten kuivuria? Teen itse viherjauheeni vehnän-ja ohranoraasta ,lisäämällä myös luomuyrttejä joukkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patukat on niin näppärä kuljettaa mukana pienenä suupalana :) Ei ole kuivuria, mutta silloin tällöin käytän uunia mm. villiyrttien ja kräkkereiden kuivaamisessa. Kesäisin kerään aina paaaljon villiyrttejä, kuten mesiangervoa, nokkosta ja vadelmanlehteä, jotka kuivatan sitten jauheeksi talven varalle :)

      Poista
    2. Kuukauden päästä löytynee jo ekat villivihannekset. Jiihaa, keräilen ehkä kymmentä sorttia, kun enempää en tunnista. MUTTA olen osallistumassa villivihannespyöräretkelle, joten opin kai jokusen syötävän lisää.

      Mulla on blogissani sulle haaste:

      http://patasydankattila.blogspot.fi/2013/04/jotain-ihan-randomia.html

      Poista
    3. Niinpä, sitten sitä taas samoillaan pitkin niittyjä hullun kiilto silmissä kaiken vihreyden keskellä! Kymmenestäkin sortista saa jo kivat määrät kerättyä, jos on hyvät sadot, mutta toivottavasti tuo pyöräretki opettaa uusiakin tuttavuuksia :)

      Kiitos haasteesta! Olen pariinkin otteeseen nuo kahdeksan faktaa tarinoinut, joten nyt taitaa jäädä vastaaminen välistä.

      Poista