maanantai 8. huhtikuuta 2013

Pullahiiren huijaus


Onko se leipä? Ei. Onko se pullapitko? Ei sitäkään. Kääretorttu? Nope. 


Operaatio leivän leipominen jatkuu. Varovaisesti etenen kohti haastavampaa tehtävää: pullataikinaa. Sitä ennen oli tehtävä hämäysliike - jotain pullaa muistuttavaa, joka on kuitenkin leipää. Täh? Pyörää ei voi keksiä uudelleen, mutta leipävariaatiot ovat loppumattomat. Yhdistin pullan makumaailman leipätaikinaan, jolloin syntyi varsin miellyttävä lopputulos. Keho on viisas, mutta herkkuhammas ei. Tällä voi kokeilla viilata herkkuhammasta linssiin ja tunnustella, josko se lakkaisi hiukomasta ilman ylenmääräistä sokerin ja rasvan määrää. 


Tämä leipä on jotain korvapuustin ja täytetyn leipärullan väliltä. Taikinaa maustaa ripaus kardemummaa ja sisältä paljastuu taateleista valmistettu kanelisiirappi. Leipä sopii erinomaisesti arkisemmaksi kahvileiväksi tai teekupin kylkiäiseksi. Voit kokeilla voidella leipäviipaleen vaikkapa maapähkinävoilla tai kookosöljyllä, paahdettunakin tämä voisi olla aika maukasta. Puhumattakaan köyhistä ritareista! Huomaathan, että täytteen taatelit tulee liottaa useamman tunnin ajan ennen työstämistä!

Kanelinen puustileipä

2,5 dl kasvimaitoa tai vettä
½ pkt hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl agavea tai hunajaa
1½ dl kaurahiutaleita
noin 5 dl spelttijauhoja
1 rkl öljyä (käytin kookosöljyä)
1 tl kardemummaa

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja sekoittele joukkoon hiiva. Lisää kaurahiutaleet, suola ja agave, hämmennä sekaisin. Lisää joukkoon pikkuhiljaa jauhot koko ajan sekoittaen. Vaivaa kunnolla, kunnes saat kimmoisan ja pehmeän taikinan. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin tunti. Tee sillä aikaa täyte:

Kanelisiirappi

1 dl taateleita 
1 dl vettä
2 tl ceylon kanelia

Liota taateleita vedessä useampi tunti, vaikkapa yön yli. Älä kaada vettä pois. Lisää kaneli ja soseuta taatelit liotusvesineen sauvasekoittimella sileäksi.

Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kumoa kohonnut
leipätaikina jauhotetulle pöydälle ja kauli suorakaiteeksi. Huomioi leipävuoan koko: lyhyempi sivu tulisi olla noin suunnilleen vuoan mittainen. Levitä taatelisiirappi taikinalevylle ja rullaa kiinni. Aseta leivinpaperilla vuorattuun tai öljyttyyn leipävuokaan saumapuoli alaspäin ja anna kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpenee. Paista noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.


P.S. Cocovin puolelta löytyy raaka aamupuurovariaatio.

9 kommenttia:

  1. Namnam! :)

    //http://kahvikettu.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Oi vitsit! Kuulostaa ihan mielettömän makoisalta leipävariaatiolta. Sitä aina miettii, että silloin (harvemmin) kun syö leipää, miten siitä leivästä saisi mahdollisimman maistuvan ja terveellisen. Yleensä se onneksi leivän kohdalla menee niin, että mitä terveellisempää sitä maistuvampaa. :) Jahka oma puhdistuskuurini on loppu voisin hyvin kokeilla jotain tämän tapaista. Kiitos jälleen kerran vinkistäsi! ^^

    VastaaPoista
  3. Heidi, omnom vain :) Laitahan äiskä hommiin! ;)

    Wormgirl, samoja mietteitä täälläkin päin :) Minä pidän eniten leivästä, jossa on paaaaljon siemeniä, ja ne ainakin tuovat leipään niin ravitsevuutta kuin makoisuuttakin. Kiitos kommentistasi!

    VastaaPoista
  4. Lurps, juuri tämän tapaisia leivän ja pullan risteymiä mussuttelin, missäpä muuallakaan kuin Kaliforniassa. I ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, jännä kuulla! Ja minä kun luulin ideani olleen uniikki ;D

      Poista
  5. Heippa! Sinulle on tunnustus blogissani :) http://liisalla.blogspot.fi/2013/04/i-love-your-blog-tunnustus.html

    VastaaPoista
  6. Blogissani on sinulle tunnustus :)

    VastaaPoista
  7. Oi tää kuulostaa hyvältä. Pitääkin laittaa joskus kokeiluun. :)

    VastaaPoista