torstai 4. huhtikuuta 2013

Raa'at porkkanapyörykät


Upeaa huhtikuuta toverit! Niin se vain kesä lähenee, kuluneella viikolla on jo saatu paistatella auringossa, vaikka yöpakkaset jarruttavatkin hankien häviötä. Kevät näkyy kyllä lautasellakin, sillä tuoreus ja raakuus ovat kovaa huutoa. Tein taas pitkästä aikaa raakoja pyöryköitä. Idätetty tattari on viime aikoina ollut kovassa käytössä keittiössä, ja monipuolisuudessaan se sopii muuhunkin kuin puuroon tai sellaisenaan lisäkkeeksi. Idean näihin pyöryköihin sain Elman porkkanafalafeleista, joskin muuttelin ohjetta aika vapaalla kädellä. Oikein täyttävää ja hyvää ruokaa, jonka kyytipoikana riittää ihan hyvin vihreä salaattikin.

Porkkanapyörykät (noin 12 pyörykkää)

2 porkkanaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl tattaria (idätä)
2 rkl ravintohiivahiutaleita
½ dl seesaminsiemeniä
2 rkl tahinia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
½ tl inkivääriä ja kurkumaa
ripaus cayennea, mustapippuria
½ tl suolaa

Aloita idättämällä tattari: huuhtele jyvät ja liota noin 20 minuuttia. Huuhtele jyvät huolellisesti ja laita keraamiseen astiaan, esimerkiksi uunivuokaan. Aseta päälle lautanen siten, että reunalle jää pieni rako, josta ilma vaihtuu. Anna itää noin vuorokausi. Huuhtele auringonkukan- ja seesaminsiemenet ja liota vähintään neljä tuntia. Valuta, huuhtele ja jätä siivilään aktivoitumaan muutamaksi tunniksi. 
Raasta porkkanat. Sekoita kaikki ainekset esimerkiksi leivontakulhossa ja surauta joitain kertoja sauvasekoittimella, että saat rouhean taikinamassan. Pyörittele tarvittaessa kostutetuin kämmenin palleroiksi. Halutessasi voit kuivattaa pyöryköitä noin 50-asteisessa uunissa luukku raollaan joitain tunteja.

7 kommenttia:

  1. Kiva idea lisätä tattaria pyöryköihin. Itse sekoitan joukkoon yleensä jotain pähkinä, mutta tätä täytyykin kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Kivat pyörykät:)Ja muutenkin herkullisen raikkaan näköinen annos:)

    VastaaPoista
  3. Mies nyrpistää nenäänsä mutta kuitenkin se syö aina kaiken mitä eteen laitetaan, joten ketä kiinnostaa mitä mieltä kotiväki on! Mun on pakko tehdä näitä!!!

    VastaaPoista
  4. Outi, tattari sopi varsin hyvin pyöryköiden sekaan. Itsekin olen aiemmin tehnyt vain pähkinöistä ja siemenistä, mutta aion kyllä jatkossa käyttää tattaria enemmänkin.

    Jael, kiitos :) Värikkäät kasvikset tekevät kyllä lautasesta aina mukavamman näköisen. Tuo epämääräinen mössö pyöryköiden lisukkeena on inkamarja-coleslaw, mutta ohje ei vielä ollut ihan julkaisukelpoinen ;)

    Liisa, rohkea rotan syö, vai miten se meni! ;D Kokeilehan, toivottavasti maistuu koko porukalle :)

    VastaaPoista
  5. Olen muutenkin miettinyt että kokeilisin viikon täysin raakaruoalla. Kiinnostaa miten se onnistuu ja minkälaist olotilat tästä syntyvät. Ehkä alkaisin kokkailemaan enemmänkin raakaa tämän jälkeen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi mukavaa lukea kokemuksistasi, jos tuollaiselle viikon kokeilulle ryhdyt! Katja Kokon Moments-blogissa on sellainen raw food for dummies -tagi, johon Katja on koonnut ohjeet jokaiselle päivälle kahden viikon ajaksi. Sieltä löytyy mukavia vinkkejä myös vähän kokeneemmallekin raakailijalle. Laitan linkin vielä:

      http://www.momentousmoment.blogspot.fi/search/label/raw%20food%20for%20dummies

      Poista
    2. Kiitos kovasti vinkistä! Tulee ehdottomasti tarpeeseen :)

      Poista