sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Uunisuklaavanukasta ja valkosuklaamoussea kaksivuotiaalle


Blogille pärähti tänään sunnuntaina toinen kokonainen vuosi mittariin. Sitähän täytyi tietysti juhlia! Pitkästä aikaa oli intoa tehtailla oikein kunnon herkkuja, ja keneltäpä muultakaan saisi täydellisempiä vinkkejä herkutteluun kuin Keittiökameleontti-Outilta. Koska en osannut päättää kahden hyvän väliltä, yhdistin ne. Tässä onkin sitten niin överi yhdistelmä, ettei mitään rajaa, mutta voi taivas - ei ole kyllä rajaa ylistävillä adjektiiveillakaan! Synttärilahjaksi blogilleni tilasinkin Outin esikoisteoksen Raakaruoka-aika, mutta siitä kuullaan enemmän vähän myöhemmin ;)  
 

Kiitokset tuhannesti teille kaikille reilulle 120:lle lukijalle! Ihanaa, kun olette löytäneet tänne ja kaiketi pitäneetkin lukemastanne. Toivottavasti löydätte jatkossakin täältä jotain kiehtovaa. Sen pidemmittä jorinoitta kahteen uskomattoman herkulliseen ja melkoisen tuhtiin reseptiin, uunisuklaavanukkaaseen ja valkosuklaamousseen. Vähän vedin ohjeissa mutkia suoriksi muuntamalla grammat aika karskilla summittaisotteella desimitoiksi, alla ohjeet siten, kuten itse tein. Valkosuklaamousse kannattaa tehdä ensiksi, jotta se ehtii jäähtyä jääkaapissa sopivasti siihen saakka, kun vanukas tulee uunista. Samaan hengenvetoon toivotan kaikille lukijoille hyvät vaput!
 
Suklaavanukas uunissa

3 dl mantelimaitoa
75 g tummaa luomusuklaata
½ tl aitovaniljaa
1½ dl palmusokeria
3/4 dl kookosöljyä kiinteänä
2,5 dl spelttijauhoja (tai muita jauhoja)
½ tl leivinjauhetta
2 rkl (raaka)kaakaojauhetta

Soosi:
3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
½ dl palmusokeria
3 dl kuumaa vettä

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen. Kuumenna mantelimaito, paloittele sekaan suklaa. Jäähdytä ja lisää vanilja. Vatkaa kookosöljy ja sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi öljy-sokeri -seokseen. Lisää suklaamaito, vatkaa tasaiseksi. Kaada kookosöljyllä öljyttyyn uunivuokaan. 
Tee soosi sekoittamalla kaakaojauhe ja sokeri keskenään. Lisää puolet kuumasta vedestä ja sekoittele tasaiseksi. Lisää loput vedet ja vispilöi sekaisin. Kaada vanukasvuokaan taikinan päälle, älä kuitenkaan sekoita! Uunita 30 minuuttia, anna vetäytyä noin viisi minuuttia ennen tarjoilua.
 

Valkosuklaamousse

0,8 dl kaakaovoita
½ dl palmusokeria
1/8 tl laatusuolaa
½ rkl agavea tai hunajaa
60 ml mantelimaitoa
½ tl aitovaniljaa
1 prk vaahtoutuvaa soijakermaa
½ dl mulpereita rouhittuna (ei välttämätön)
½ dl kaakaonibsejä tai tummaa suklaata rouhittuna

Kuumenna maito, lisää hunaja, kaakaovoi ja lopuksi sokeri. Sekoittele tasaiseksi ja anna jäähtyä hieman.
Vatkaa soijakerma kuohkeaksi vaahdoksi, lisää suola ja vanilja. Kääntele sekaan maitoseos. Pyöräytä joukkoon mulperit ja kaakaonibsit/suklaarouhe, siirrä kylmään jähmettymään noin tunniksi. 

Nautiskele tuhdin tumman suklaan sekä keveän valkoisen moussen liitosta!
 

8 kommenttia:

  1. SuperhyperOnnea 2-vuotiaalle! Sen kunniaksi kelpaakin herkutella :) Puolitiessä on vakkarilukemistoani, vaikken aina ennätäkään kommentteja jättämään, joten kaunis kiitos blogistasi!

    VastaaPoista
  2. Paljon onnea 2-vuotiaalle täältäkin! Harmi että täällä ei saa tuota Alpron vispattavaa kermaa;Alpron tuotevalikoima täällä rajoittuu soijamaitoon ja kermaan ja vanukkaisiin.

    VastaaPoista
  3. Paljon onnea kaksivuotiaalle! :) Ensin ihmettelin otsikon perusteella, kelle ihme kaksivuotiaalle olet herkkuja kokannut, mutta mielikuvani oli sitten hieman väärä. :)

    VastaaPoista
  4. Outi, kiitos ihanista sanoistasi! Kuten tästäkin postauksesta voi nähdä, on Keittiökameleontti yksi esikuvistani :)

    Jael, kiitos. Löytyykö teiltä mitään muita vispattavia kasvikermoja? Ohjeessa toiminee myös ihan tavallinenkin kerma, jos sellainen sopii ruokavalioon.

    Annami, heheh, otsikon voi toki ymmärtää noinkin ;) Vaikka onhan tämä blogi sellainen pienokainen, jota täytyy huomioida ja vähän juhliakin merkkipäivinä :D

    VastaaPoista
  5. Kaksivuotisonnittelut minultakin. Melkoiset on synttärieväät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Jep, näillä suklaaövereillä pärjää taas vähän aikaa :D

      Poista
  6. *Droooool*

    Harkitsen vakavasti, että teen taas tuota suklaajuttua kohta ehkä tänään tai huomenna kotoisalle vappubrunssille?

    Ihanan näköstä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harkinnat sikseen ja sanoista tekoihin! ;) Uunivanukkaan lämpöinen suositus ainakin täältä suunnalta. Tulee varmasti ihana brunssi!

      Poista