torstai 8. elokuuta 2013

Herkkusuun mansikka-suklaakakku (raw)


Siippa täytti vuosia, joten kakkunikkarille löytyi hommia. Päivänsankarin maun tuntien, oli synttärikakunkin parempi olla melkoisen makea ja tuhti, ellei jopa överi. Eikä kyllä menty vikaan - kakusta tuli melkoinen herkkupläjäys! Mikä sointuisikaan paremmin yhteen kuin mansikka ja suklaa. Tämä kakku, jos jokin, taltuttaa vaativammankin herkkuhampaan. Jos et usko, kokeile itse! 


Mansikka-suklaakakku

Pohja:
4 dl idätettyä tattaria tai kaurahiutaleita
2 dl manteli- tai hasselpähkinäjauhoa
1 dl rusinoita
2 dl taateleita
2 rkl sekä lucumaa että kaakaota
1 rkl hunajaa/agavea

Mansikkakerros:
6 dl cashew-pähkinöitä (liota vähintään 5 h)
5 dl mansikoita
1 banaani
1 sitruunan mehu
1 dl agavea/hunajaa
1 tl vaniljaa
1 dl kaakaovoita ja/tai kookosöljyä (käytin puolet ja puolet)

Suklaakerros:
3 kypsää avokadoa
2 dl jäähtynyttä pakuriteetä (tai kahvia)
1 dl kaakaota
½ dl lucumaa
1 dl agavea/hunajaa
1 dl kaakaovoita/kookosöljyä
1 rkl non-GMO soijalesitiiniä
1 tl ceylon kanelia
ripaus suolaa

Valmista pohja jauhamalla kaikki ainekset muruiseksi seokseksi, lisää lopuksi agave/hunaja ja pyöräytä sekaisin. Jos blenderisi nikottelee, tee taikina useammassa erässä. Ota taikinasta pari desiä erilleen, painele isompi osa isohkoon irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. 

Sulata mansikkatäytteen kaakaovoi/kookosöljy. Blendaa liotetut cashewpähkinät ja kaikki loput ainekset rasvoja lukuunottamatta siloiseksi. Lisää lopuksi varovasti pyörittäen rasvat tasaisesti sekaan. Kaada pohjataikinan päälle ja laita pakkaseen jähmettymään.

Sulata suklaakerroksen rasvat. Tee suklaamousse blendaamalla kaikki ainekset rasvoja lukuunottamatta sileäksi. Pyöritä rasvat lopuksi varovaisesti sekaan. Ota kakku pakkasesta ja painele kevyesti loput taikinamurut mansikkatäytteen päälle. Levitä suklaamousse lopuksi. Laita koko komeus jääkaappiin tai pakkaseen ja anna jähmettyä vähintään nelisen tuntia. Halutessasi koristele marjoilla, hedelmillä tai vaikkapa suklaalla.

11 kommenttia:

  1. Uskon uskon! Näyttääkin niin hyvältä. Ja viitseliäästi monikerroksinen kakku, vautsi!

    VastaaPoista
  2. Oijoi, miten ihanan ja herkullisen näköinen kakku. Oon niin pitkään halunnu kokeilla tehdä jonkun raakakakun, mut tuntuu et lompakolle käy kalliiks ostaa kaikenmaailman taateleita, pähkinöitä, kookosöljyjä, superfoodeja ym. :3 Voisitko joskus laittaa reseptin jostain simppelistä raakakakusta ja miten voi soveltaa, jos kaapista ei vaikka löydy lucuma-jauhetta tms? :)

    VastaaPoista
  3. Paula, ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä raakakakkua tuollaisella välikerroksella. Toimi! Vielä on vähän jääkaapissa... :)

    Ryde, kiitos. Onhan se totta, että raakakakku tulee aika kalliiksi, jos aineksia ei löydy entuudestaan kaapista tai niitä ei muuten tulisi käytettyä. Taatelit on halpoja, eikä tässäkään kakussa ihan mahdottomat ainekset ole, mutta toki hintaa tulee jos joutuu kaiken ostamaan yhdellä kertaa. Mansikka- ja suklaatäytteet on periaatteessa simppeleitä toteuttaa, lucuma ja muut superfoodit ei ole ollenkaan välttämättömiä (kaakaota lukuunottamatta) tässä :) Tämän kakun voisi tehdä esimerkiksi siten, että puolittaisi ainekset ja tekisi pieneen vuokaan ja jättäisi nuo eksoottiset superfoodjauheet pois, jolloin ehkä makeutusta voisi laittaa lisää.
    Mutta laitan toivomuksesi korvan taakse! :)

    VastaaPoista
  4. No jopas on kakku! Upea ja niin välittömästi vedet kielelle herauttava :P

    VastaaPoista
  5. Siis jotain niiiin ihanan näköistä, ja varmasti myös makuista! :) Koska taitoja leipomiseen ei löydy, niin voin varmaan tilata sulta tällaisen herkku kakun? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, pistetäänkö postiin? ;) Tosiasiassa tää on todella helppo tehdä, jos vain ainekset löytyy. Blenderin pyöritystä, vuokaan kerrostamista ja jäähdyttämistä, noin helpolta sen ainakin voi saada kuulostamaan. ;)

      Poista
  6. Heh, kommentoin tähän jo toista kertaa, mutta minkä kokoiseen vuokaan tuo kakku on tehty? Ajattelin tehdä kesätyöpaikalleni raakakakkua ja tuo mansikkatäyte vaikuttaa sopivan simppeliltä sitä varten. Pitäisi vain tietää miten suhteutan ainekset omaan 15 cm:n halkaisijan irtopohjavuokaani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, yleensä laitan aina ylös vuoan koon ja nyt täytyy myöntää, etten ole täysin varma itsekään. Käytän 20 ja 25 senttisiä vuokia, ja luulisin, että tuohon nimenomaiseen ohjeeseen olen käyttänyt aika varmasti tuota isompaa vuokaa. Tsemppiä kokeiluun! :)

      Poista
  7. Heippa, ohje vaikuttaa hyvältä, haluaisin kokeilla. Yksi kysymys mulla on: voiko käyttää pakastemansikoita vai vettyykö täyte turhaan jos tekee niin? Pitäisikö mansikat ensin sulattaa ja kaataa ylimääräiset nesteet pois...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa vaan! Voit käyttää pakastemansikoita sulatusnesteineen, tai varman päälle pelatessa valuta enimmät nesteet ensiksi sivuun ja lisäile sitten sen verran, että massan saa tasaiseksi. Todennäköisesti täytemassaan joutuisi muutenkin lisäämään tilkkasen vettä, jotta blenderi jaksaisi sitä pyörittää. :)

      Poista