perjantai 2. elokuuta 2013

Raikas kvinoa-sitrussalaatti

Niin se vaan vaihtui jo elokuuksi. Elokuu tulee aina jotenkin huomaamatta: yhtäkkiä sitä vain hoksaa, että yöt ovat jo pimeitä ja kesä alkaa vedellä viimeisiä viikkojaan. Yliopistolaisen loma jatkuu vielä syyskuun alkuun, joten onhan tässä vielä aikaa. Ja nyt kukaan ei muistuta siitä gradusta, jota minun olisi pitänyt aloitella jo heinäkuussa... Onneksi lämpöä riittää vielä, toivottavasti pitkälle syksyyn. Tämä kuukausi tuo myös monia mukavia tapahtumia tullessaan, kuten Likkojen Lenkin ja kahdet synttärit (joista toiset omani :).

 
Intouduin taas hetken tauon jälkeen luomaan keittiössäkin jotain julkaisukelpoista. Kvinoa pitää pintansa eräänä monikäyttöisimmistä aineksesta kokkailuissani ja sehän sopii paremmin kuin hyvin ruokaisten salaattien pohjaksi. Appelsiini ja taateli tuovat salaattiin todella mukavan suolaisen ja makean kombon, jota raikas limepohjainen kastike korostaa. Keveä tämä salaatti kuitenkin on, joten jos vatsassasi asustaa huutava leijona, kannattaa sekaan heittää vaikkapa murennettua tofua tai papuja.


Appelsiini-kvinoasalaatti

2 dl kvinoaa
3½ dl vettä
1 appelsiini
8 taatelia
½ dl auringonkukansiemeniä
½ ruukku persiljaa
pari oksaa basilikaa
suolaa, mustapippuria
ripaus cayennepippuria

Kastike: 
½ limen mehut
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä

Huuhtele kvinoa huolellisesti. Keitä vedessä noin 10 minuuttia, sammuta levy ja anna hautua vielä toinen mokoma, että kaikki vesi on imeytynyt. Mausta suolalla sekä musta- ja cayennepippurilla. Pilko taatelit ja silppua yrtit. Kuori appelsiini ja pilko paloiksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kääntele kaikki ainekset sekä kastike hieman jäähtyneen kvinoan joukkoon.

5 kommenttia:

  1. Kvinoapohjaiset salaatit ovat meilläkin suosittuja. Ja sitrukset kuuluvat ehdottomasti mukaan raikkautta tuomaan. Seuraavana vuorossa taitaapi olla kesäkurpitsainen versio, noita pötköjä kun tuntuu nyt kiihtyvällä vauhdilla ilmaantuvan.

    VastaaPoista
  2. Kiva salaatti ja allekirjoitan kaiken quinoan suhteen. Suosikki-aineksia täälläkin :) Varaslähtöonnittelut tulevalle synttärisankarille :)

    VastaaPoista
  3. Paula, jostain syystä en ole hoksannut sitrusten mahtavuutta salaateissa oikein aiemmin! Tämän jälkeen taidan hyödyntää niitä enemmänkin. Oijoi, omista kesäkurpitsoista saisi varmasti kaikkea ihanaa aikaan :)

    Outi, kiitos! :) Quinoa on huippu!

    VastaaPoista
  4. Mm,kvinoa on herkkuani ja niin monipuoliinen aines.Kvinoa on muuten parin vuoden ajan täysin syrjäyttänyt riisin ruokavaliossani.Täällä muutenkin ravintoloissakin harrastetaan paljon kvinoapohjaisia salaatteja;yhteen aikaan tuntui että joka paikassa oli sellainen,innostus hieman laantunut mutta kyllä lemppparikahvilassanikin on kvinoapohjainen salaatti;D
    Paljon onnea synttärisankarille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu täällä, riisiä tulee käytettyä nykyisin todella harvoin, quinoaa senkin edestä. Onpa jännä kuulla! Täällä ei kvinoaa juurikaan näe ravintoloissa, tai sitten en vain ole sattunut oikeisiin paikkoihin. Kelpaisi kyllä! Kiitos, vaikka omat synttärini ovatkin vasta loppukuusta. :)

      Poista