torstai 15. elokuuta 2013

Ruiskräkkerit

Viime aikoina olen kunnostautunut perinteisen uunileivän parissa, mutta eivät kräkkerit toki unohtuneet ole. Nämä ruiskräkkerit ovat nimensä mukaan saaneet innokkeensa perinteisestä ruisleivästä tai hapankorpuista. Yritin vangita makumaailmaa käyttämällä ruislimpusta tuttuja mausteita: anista ja kuminaa. Makeus tulee päärynästä, mutta tilalle kävisi aivan yhtä hyvin vaikkapa taatelit. Oikein hyviä peruskräkkereitä näistä tuli! Jos ruis ei sovi ruokavalioon, voisi sen uskoakseni korvata tattarilla, manteleilla tai siemenillä.


Ruiskräkkerit (noin 16 keksiä)

1,5 dl rukiin jyviä => idätä*
1 dl (kultaisia) pellavansiemeniä +1,5 dl vettä (liota pari tuntia)

* Huuhtele jyvät ja liota yön yli tai noin 12 tuntia. Huuhtele kertaalleen ja jätä siivilään, laita päälle lautanen ja koko setti vaikkapa tiskikaappiin. Idätä noin vuorokausi.  Siivilää kannattaa varovasti heilutella välillä, pari kertaa vuorokaudessa.

2-3 dl mantelimaidon tekemisestä jäänyttä massaa
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 kypsä luomupäärynä
1 tl kuminan siemeniä
1/2 tl anista (kokonaisena)
1/2 tl korianteria jauhettuna
1/2 tl suolaa

Laita idätetyt rukiit, puolet pellavansiemenistä, kuutioitu päärynä ja mausteet taikinakulhoon, surauta sauvasekoittimella rouheaksi taikinaksi. Lisää loput ainekset ja pyörittele sekaisin. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle tai kuivuriin ja vedä veitsellä sopiviksi palasiksi. Kuivattele matalalla lämmöllä yön yli, käännä puolivälissä, jotta keksit kuivuvat tasaisesti molemmilta puolilta.

4 kommenttia:

  1. Ihana ohje, ruista täytyy itsekin testata! :) Yleensä käytän vain siemeniä ja tattaria+ hirssiä(plus muut ainekset). Myös kauranjyvät on testaamatta, täytyypä laittaa semmoisetkin kräket työn alle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin itselläkään tulee ruista käytettyä, mutta nyt oli saatava tuolle jyväpussin lopulle käyttöä. Tattari ja siemenet on minullakin se vakiokombo, mutta vaihtelu on välillä hyvästä :) Olen muuten kauranjyviä käyttänyt joskus kokkailussa, kräkkereitä en vain ole niistä tehnyt. Minä pidän kauran mausta paljon!

      Poista
  2. Kivalta vaikuttaa tuo maustemaailma. En ole muistaaseni koskaan käyttänyt ruista raw food -kräkkereissä. Ehkä siinä on se idätys puoli, joka sujuu hitaammin, kuin esim. tattarissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ruis ei ole kiireisen (tai yli-innokkaan...) kokin aines :D Siitä tattari onkin erityisen kätevä, kun se itää niin nopeasti. Ruis antaa myös paljon enemmän suutuntumaa, siitäkin joku toinen pitää ja joku toinen ei.

      Poista