maanantai 23. syyskuuta 2013

Gluteeniton kurpitsapiiras


Kokeiltuani viime syksynä kurpitsaa ensimmäisen kerra, taisin hurahtaa tyystin. Enkä syyttä, onhan tuo upean oranssin värinen kasvis nyt vallan maukas kaveri. Tulin testanneeksi myös kurpitsapiirakkaa, jonka ohjeen sovelsin noin vuosi sitten Kissoja ja kasvisruokaa -blogin Liisalta. En tosin löytänyt alkuperäistä reseptiä, joka innosti tähän versioon, mutta kiitosta joka tapauksessa sinne suuntaan! 


Tämä piiras ei ole vehnähutulla, sokerilla ja rasvalla täytetty, joten voisipa sitä mainostaa oivana tee- tai kahvikupposen seuralaisena. Olo piiraspalan jälkeen on raikas, mutta kylläinen, saattaa se tyydyttää herkkuhampaankin. 


Kurpitsapiiras

Pohja:
4 dl manteli- ja kookosjauhoja (myös kaurajauho käy)
½ tl suolaa
hiukan alle 1 dl kookosöljyä sulana
2 rkl agavea tai hunajaa
1 tl psyllium-jauhetta
½ tl vaniljaa
1-2 dl vettä

Täyte:
5 dl kurpitsasosetta
1 pkt pehmeää tofua
2 rkl perunajauhoa
1 tl kanelia, neilikkaa, inkivääriä, kardemummaa ja vaniljaa
maun mukaan steviaa tai agavea/hunajaa

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää sitten nestemäiset ainekset. Sekoita ja lisää vettä niin, että taikinasta tulee hieman muotoiltavampaa ja painele sitten 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
Soseuta täytteen ainekset sauvasekoittimella sileäksi ja levitä pohjan päälle. Paista noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, jotta täyte hyytyy kunnolla.

Aiempia kurpitsaohjeitani:

6 kommenttia:

  1. Tällaisen reseptin kun näkee niin alkaa vähäsen kenkuttamaan, ettei meidän kaupoissa ikinä törmää kurpitsaan. Kurpitsaruuat on minulla siis vieläkin kokonaan kokematta. Herkuttelijahurjimusta tietenkin nimenomaan piirakka houkuttelee.

    VastaaPoista
  2. Kiva piirakka:) Kurpitsat ovat täälläkin nyt parhaimmillaan ja tekee mieli kurpitsapiirakkaa.Olen joskus kauan sitten postannut raw kurpitsapiirakasta,mutta tällaistakin voisi kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Paula, se on kyllä harmi, että kurpitsojen perässä täytyy mennä niihin isompiin marketteihin. Millaisiahan nuo olisivat itse kasvattaa..?

    Jael, kiitos! Oi vitsit, täytyypä yrittää etsiä tuo sinun kurpitsapiiraasi!

    VastaaPoista
  4. Mitä tuon tofun ja perunajauhon sijaan voisi käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankala sanoa varmasti, kun en ole muilla aineksilla kokeillut. Perunajauhon tilalta voisi uskoakseni käyttää mitä tahansa suurustavaa, kuten maissitärkkelystä, kookosjauhoa tai psylliumia. Tofulla on sama hyydyttävä funktio tässä ohjeessa, mutta se ennen kaikkea tuo täyteläisyyttä. (Soija- tai kaura)jugurtti ajaisi varmaan saman asian, tai sitten jokin tuorejuustotyyppinen asia.

      Poista
  5. Tuotejuusto oli hyvä idea. Taidan kokeilla mascarponea. :)

    VastaaPoista