tiistai 10. syyskuuta 2013

Hapatettu pähkinäjugurtti


Kuluneen kolmen kuukauden aikana olen joutunut syömään kaksi melkoisen vahvaa antibioottikuuria, joista jälkimmäinen oli kestoltaan lähes kaksiviikkoinen. Voi siis vain kuvitella, millaisessa myllerryksessä suolistoni ja sitä kautta koko kroppani on ollut. Maitohappobakteerit, hapankaali ja jugurtit ovat olleet ahkerassa käytössä viime aikoina. Kesällä kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä hapatettua jugurttia itse. Satsi onnistui hyvin ja oli niin helppotekoinen, että siitähän vasta innostuinkin. Hapatteet hellivät vatsaa, ja toivottavasti auttavat palauttamaan tasapainon omaan kehooni.


Jugurttia tehdessä on syytä kiinnittää huomiota hygieniaan. Tarvitset litran vetoisen lasipurkin (kookosöljypurkit ovat tähän täydellisiä!), joka on hyvä kiehauttaa epäilyttävien bakteerien eliminoimiseksi. Lisäksi pähkinät liotetaan puhtaassa astiassa ja jugurttiin käytettävä vesi tulee olla kiehautettua sekä jäähdytettyä. Voi kuulostaa hankalalta, mutta sitä se ei todellakaan ole! Pienen pientä hienosäätöä vain. Valmis jugurtti tuoksuu vienon happamalle. Itse yllätyin alkuun siitä, miten jugurttimainen maku siihen tulikin, mutta sehän oli tarkoituskin. :)


Pähkinäjugurtti

noin 6 dl kiehautettua vettä
2½ dl cashew-pähkinöitä ja/tai manteleita (käytin molempia)
½ tl vaniljaa
1 maitohappobakteerikapselin sisältö
(2 rkl kookosjauhoa, ei välttämätön)

Kiehauta iso lasipurkki ja kaada purkkiin kiehautettua vettä noin kuutisen desiä, laita kansi päälle ja jätä jäähtymään. Liota pähkinöitä yön yli tai vähintään kuutisen tuntia. Huuhtele pähkinät huolellisesti. Laita blenderin kannuun pähkinät, vesi ja vanilja. Blendaa tasaiseksi. Lisää maitohappobakteerikapselin sisältö ja jos haluat, kookosjauhot (suurustavat seosta hieman, mutta ilmankin pärjää!). Kaada seos purkkiin ja laita kevyesti kansi päälle. Laita purkki lämpimään, valolta suojattuun paikkaan, kuten uuniin, ja anna hapantua noin vuorokausi.
Syö sellaisenaan, mieleisten lisukkeiden kanssa, smoothien pohjana tai käytä vaikkapa leivontaan. Jugurtti säilyy jääkaapissa pari kolme vuorokautta.


12 kommenttia:

  1. Nam! Itse olen jatkuvasti sortunut tekemään vain "pikajogurtteja", vaikka tosiaankin tuo hapatus ei ole mitenkään hankalaa. Nyt tuli taas kauhea jogurttihinku, kun katseli noita kuvia. Aivan ihana lusikka btw :)

    VastaaPoista
  2. Olipa sulla pitkä antibioottikausi,toivottavasti olet jo tervehtynyt. Pähkinäjugurttia olen tehnyt joskus kauan sitten,mutta hyvä kun muistutit sen olemassaolosta:)

    VastaaPoista
  3. Jenni, pikajugurteillakin on toki paikkansa, kun haluaa hyvää nopeasti. :)

    Jael, kyllä tässä voidaan jo paremmin. :) Pähkinäjugurtti on helppotekoista, vaikka vaatiikin hieman aikaa.

    VastaaPoista
  4. Vitsi. Oon aikonut ja aikonut tehdä jugua itse, mutta en ole saanut aikaiseksi. Mitä maitobakteerikapseleita käytit tähän? Käyköhän ihan mitkä vaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää kyllä yllätti helppoudessaan minutkin! :) Käytin Colon Clear -merkin probiootti-valmistetta, joka oli melkein halvinta, mitä Prismasta löytyi. Uskoisin siis minkä vaan käyvän.

      Poista
    2. Ootko tarkistanut, onko ne vegaanisia? Mua on pidempään jo kiinnostanut kokeilla jotain hapatettuja vegaanisia juustoja, mutta en oo jaksanut alkaa selvittelemään noita maitohappobakteereja.

      Poista
    3. Kääk, nyt täytyy kyllä sanoa, etten kaupassa tullut miettineeksikään, etteivät olisi! Pakettia ei enää ole, mutta purkin kyljestä katsoin nyt ja siinä näyttää olevan E470b, joka saattaa olla eläinperäinen. Pöh.

      Poista
    4. Moi! Olen kuullut että ainakin esim hapankaalipurkin mehua käyttämällä voisi myös hapattaa, jos ei onnistu löytämään kapseleita. Itse olen hankkinut Tri Tolosen maitohappobakteerikapseleita, joissa lukee että sopivat vegaaneille. Onhan se tietysti noloa ostaa Tollosen tuotteita :(

      Poista
  5. Tosi hyvännäköistä jogurttia! Näyttää niin samettisen pehmeältä, että menisi varmaan ihan sellaisenaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Maistuu kyllä ihan tällaisenaankin. :)

      Poista
  6. Tein itse juuri hapatettua kookosjogurttia, ja se on superherkullista. Tämäkin kuullostaa kokeilun arvoiselta, pitää pistää mieleen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookosjuge on tosi hyvää ja niin helppotekoista! Hapattaminen on simppeliä puuhaa ja lopputulos varsin mieluinen. :)

      Poista