perjantai 4. lokakuuta 2013

64. Eläinten viikko ja kissatietoa

Tänään alkoi Suomen eläinsuojeluyhdistyksen eläinten viikko, jota vietetään joka vuosi 4.-10. lokakuuta. Teemana on tällä kertaa kissa, joka on Suomen yleisin seuraeläin. Eläinten viikon tavoitteena on purkaa yleisiä harhakäsityksiä kissoista ja jakaa tietoa siitä, miten kisua hoidetaan hyvin. SEy:n sivuilta paljastuu, että joka vuosi hylätään tai lopetetaan 20 000 kissaa ei-toivottuna. Aika karmaiseva luku. 

Teeman tiimoilta on avattu myös kissatieto-sivusto, josta löytyy jos jonkinlaista tietoa kissoista. Ymmärrätkö vaikkapa kissan ääni- ja elekieltä? Tiesitkö, että silmien siristys on kissan hymy? Vaikka usein luullaankin toisin, myös kissa oppii asioita aivan kuten koirakin. Kisu ei ehkä reagoi kehuihin ja nuhteisiin samanlaisella vilpittömyydellä, mutta tämä ei tarkoita, etteikö oppimista tapahtuisi. Kehut, palkkiot ja toisto ovat oppimisen kolme kärkitekijää. Entäpä kisun ruokavalio? Kaikki kissanheimoisiin kuuluvat karvaturrit ovat lihansyöjiä. Kissan luonnolliseen ruokavalioon kuuluu hiilihydraatteja vain niukasti, jos ollenkaan. Kissojen valmisruuissa kalliimpia raaka-aineita - proteiineja ja rasvoja - korvataan usein hiilihydraateilla ja täyteaineilla. Eikä tämä ole edes ainoa ongelma valmisruuissa. Jokaisen kissanomistajan tai kissaa lemmikiksi harkitsevan tulisi perehtyä oikeaan ruokintaan huolella. Kissatieto-sivusto on kattava ja selkeä tietopankki, kannattaa ehdottomasti tutustua!

Tänä vuonna en jaa eläinten viikon reseptiä, mutta tutustu ihmeessä aiempien vuosien keksiohjeisiin. :)

Kissamaista menoa näyttää myös Aik-koirani, joka toisinaan leikkii pallolla kuin kissanpentu lankakerällä. :) Lisää Aik-kuvia löytyy pikkusiskoni tontilta - tsek it out. 

6 kommenttia:

 1. Ihana tuo hauvasi! Minulla on koira mutta olen entinen kissanomistaja ja pojallani on Suomessa ihana Niilo -kissa(vanha Otto-kissani kuoli keväällä). Sen lisäksi syötän joka ilta meidän talon ympärillä pyöriskelevät kissat,niitä on noin 10 enimmillään. Saavat siis kuivaruokaa.

  VastaaPoista
 2. Ai kamala, peräti 20 000 henkeä hukkaan heitetään! Tällaisesta tilastosta kissan (ja muidenkin otusten) ystävä tulee onnettomaksi :(
  Meillä onkin kissarintamalla ollut surua, kun vanhin kissakaverini Rontti lähti autuaammille metsästysmaille 19 vuoden iässä. Nyt meillä on vain yksi kissa ja se onkin kummallinen tilanne!

  VastaaPoista
 3. Jael, otan osaa Oton puolesta! Niilo kuulostaa söpöltä kaverilta. :) Onpa ihana teko tuo, että syötät noita lähellänne pyöriviä kissoja. Ovatko ne siis ihan katukissoja?

  Paula, toden totta. :/
  Surullista kuulla Rontista. 19-vuotta on kyllä kunnioitettava ikä! Hurjan paljon kissalle. Varmasti tuntuu oudolta, kun on enää yksi kissa kaverina. Meillä oli vähän sama tilanne tässä loppukesästä, kun toinen äitin koirista jouduttiin nukuttamaan. On se heti iso muutos laumaan.

  VastaaPoista
 4. Tavallaan katukissoja,mutta eivät kuitenkaan ,sillä pitävät majaa tässä minun ja naapuritalon pihassa ja viereisessä puistossa.Ne tietävät just tasan milloin tulen alas ruuan kanssa.Kaikki ovat hyväkuntoisia ja sterilisoituja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin ,Ottokin oli 19 v. Piti nukuttaa pois koska se alkoi olla jo vähän vaivalloinen.

   Poista
  2. Olipa Otollakin jo ikää. Se on surullista, kun rakkaat vanhenevat ja menevät huonoon kuntoon, vaikka sehän vain kuuluu elämään.

   Poista