tiistai 26. marraskuuta 2013

Jouluinen banaanileipä


Toisinaan banaanit pääsevät kypsymään ennen aikojaan, mutta sehän ei ole ongelma. Ruskeapilkullisena tai jo ihan täysin ruskettuneina banaanit ovat makeimmillaan ja rakenteensa puolesta sopivimmillaan leipomusten sekaan. Banaanileipä on jotain vuokaleivän ja kakun väliltä, mutta yhtä kaikki parhaimmillaan tee- tai kahvikupillisen kanssa. Makeaa leipää maustaa näin marraskuun lopulla jouluisemmat mausteet. Jos minulta kysytään, tätä voisi mainiosti tarjota jouluajan kahvipöydässä vähän keveämpänä herkkuna. Jos noudatat gluteenitonta ruokavaliota, onnistuu leipänen niinkin.


Jouluinen banaanileipä

4 dl spelttijauhoja tai gluteenittomia jauhoja, kuten riisi ja tattari
(jos käytät gluteenittomia jauhoja, lisää niihin 2 tl psylliumia)
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl ceylon kanelia
1 tl kardemummaa, inkivääriä, vaniljaa, neilikkaa ja muskottipähkinää
½ tl suolaa
1 rkl kookossokeria ja ripaus steviaa
1 - 1½ dl soijamaitoa
3/4 dl kookosöljyä sulana
2 kypsää banaania muussattuna
2 rkl sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
(halutessasi voit lisätä pari kourallista rouhittuja pähkinöitä ja suklaata)

Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lämmitä soijamaito ja lisää siihen kookosöljy niin, että öljy sulaa. Sekoita maito-öljy -seokseen loput kosteat aineet. Yhdistä seokset ja kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Paista 35-40 minuuttia. Jäähdytä kymmenisen minuuttia ennen leikkaamista.

Teehetki ja sotkuinen kirjoituspöytä... Kuvassa myös keksi, jonka ohje odottaa vielä.

Terveisin, täti Monika lähtiessään ystävättärensä 1920-luvun teeman synttäripippaloihin. ;)

9 kommenttia:

  1. OHO, banaanileipä! Oisinpa tään tienny aiemmin, meillä menee banaania aikasta paljon kun isketään ne smootieihin ja aina jää muutama bansku yli. Pitää kyllä kokeilla!
    - Helena ja Blackie KahdenNaisenLoukusta -

    VastaaPoista
  2. Ihana look! Olet kuin suoraan 20-luvulta!
    Ja banskuleivät on namia:)

    VastaaPoista
  3. Helena, ens kerralla sitten! Banaaneja on täälläkin oltava aina, kun niitä kuluu smoothieen ja välipaloihin. Monikäyttöinen hedelmä! :)

    Jael, kiitos! Kuvan valotus vähän syö mm. meikin dramaattisuutta ja olisi ollut kiva saada julkaisukelpoinen kuva koko asusta, mutta tuollainen sneak peek nyt. :) Banskuleivät on todellakin namia! Sopii myös suolaisilla täytteillä syötäväksi vähän kuin saaristolaisleivän tapaan!

    VastaaPoista
  4. Tähän vuodenaikaan tosiaan maistuvat juuri nuo suolaisen ja makean välillä tasapainoilevat leipomukset. Ja aika hottisleipuri tuossa kuvassa ;)

    VastaaPoista
  5. Banaanileipä tuli väkerrettyä. Helppo tehdä vielä helpompi syödä, eli erittäin nams! ;)
    -Jenni

    VastaaPoista
  6. Oh la la, mon chéri! <3 Ehditäänkö nähä ennenku mää poistun maasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy ehtiä! P.S. Aion laittaa sulle sähköpostia ihan näinä päivinä.

      Poista