torstai 7. marraskuuta 2013

Kaalilaatikko

Syksy ja lähenevä talvi (ääk, sehän on jo marraskuu!) tuo tullessaan saman vanhan ongelman - kuvista on mahdotonta saada edustuskelpoisia. Toisaalta viilenevät ilmat ja hämäryys laittavat hamuamaan lämpimien patojen ääreen. Tein ensimmäistä kertaa ihan alusta alkaen itse yhtä lemppareistani perinneruokien kirjosta: kaalilaatikkoa. Valmistaminen olikin paljon helpompaa kuin luulin ja pisimmän työvaiheen, kypsyttämisen, tekee senkin uuni sillä välin, kun itse voi nostaa jalat seinälle ja ottaa nokoset (kunhan on kello herättämässä, ettei tule kärtsänneeksi koko kämppää!). Vaikka kuvat ovatkin kehnoja ja niistä puuttuu oleellinen asia, puolukkasose, ruoka kuitenkin maistui.



Kaalilaatikko (noin neljään annokseen)

pienehkö kaali
6 dl vettä
1 isohko sipuli 
3 valkosipulinkynttä
öljyä
2 dl soijarouhetta
2 dl rikottuja ohrasuurimoita (tai puuroriisiä)
2 rkl siirappia
suolaa, musta- ja valkopippuria, meiramia 
soijakastiketta
1 dl kaurakermaa

Suikaloi kaali isoon kattilaan, lisää vesi ja keittele parikymmentä minuuttia. Ota keitinvesi talteen. Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää (kuiva!) soijarouhe ja paista hetki. Lisää nelisen desiä keitinlientä ja ohraryynit. Keitä noin 20 minuuttia, tai kunnes ohra on kypsää. 
Yhdistä kaali ja soijarouhe-ohraseos. Lisää siirappi, kaurakerma ja mausteet. Tarvittaessa lisää hieman vettä. Kaada öljyttyyn uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin tunti tai puolitoista.

 

P.S. Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Omalta osaltani valmistin dyykatuista ylikypsäksi päässeistä banaaneista aikas maukasta banaanikakkua, jonka makumaailma vivahtaa jo jouluunkin.

5 kommenttia:

  1. Samaa valonpuutostautia podetaan täälläkin :/ Kaalilaatikko on itselleni ollut aina vähän hmmph... haastava ruoka, mutta uuni lämpiää taas täälläkin. Tosin olen työskennellyt erään toisen perinne raaka-ainen kimpussa...

    VastaaPoista
  2. MInulle taas kaalilaatikko maistuu erinomaisesti, mutta sen valmistaminen sen sijaan ei maistu ;)
    Ja sama juttu tuon valokuvauksen kanssa. Kuvista tulee niin onnettomia, että pitää kahteen kertaan miettiä,kehtaako niitä julkaistakaan.

    VastaaPoista
  3. Todellakin vähäinen valo saa hyvänkin asetelman näyttämään lähes julkaisukelvottomalta... Kevätaurinkoa odotellessa! :)
    Ihastelinkin Outin lanttuohjetta jo aamusella, miksikähän sitä on niin laiska paahtamaan juureksia, vaikka kitkeräkin maku kesyyntyy sen kautta ihan huolella.

    VastaaPoista
  4. Kaalilaatikkoa en ole syönyt ikuisuuksiin ,mutta olen kyllä aina pitänyt siitä(lihattomana) nyt kun tämän näin niin tekee mieli tehdä tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turhaan kyllä itse panttasin sen tekemistä näin pitkään, kun se olikin niin helppotekoinen ruoka. Ja riittoisa! :)

      Poista