tiistai 12. marraskuuta 2013

Maailman helpoimmat gluteenittomat porkkanaleipäset

Luento alkaisi 12:15 ja aamupäivällä kämpillä ollessani pohdin, menisinkö yliopistolle syömään vai tekisinkö itse jotain. Olen taas kiinnostunut vähän enemmän gluteenittomasta ruokavaliosta ja joitain kertoja ostanut kaupastakin gluteenittomia leipiä. Katsoessani erään leipäpussin tuoteselostetta huomasin, että juuri samoja aineksia oli kaapissani, miksen siis tekisi niitä itse. Olihan takataskussa jo pieneksi hitiksikin noussut sämpyläohje. Päädyin sitten pyöräyttämään pienen satsin herkullisia porkkanaleipäsiä - tätä helpommaksi ja nopeammaksi ei leipominen voi enää mennä.


Jos gluteenittomuus ei innosta ja kaapissa on niitä tavan jauhoja, voi leipäset tehdä gluteenillisenakin. Olen kokeillut spelttijauhoilla ja ilman psylliumia, hyvin toimii niinkin. Mysli on ihana lisä leipäsiin, jolloin rusinat tai hedelmäpalat tuovat hieman uudenlaista makeutta. Tämän kertaiseen satsiin lisäsin ruokalusikallisen hasselpähkinäjauhoa ja voi että, miten hyvän säväyksen se leiville antoi!


Porkkanaleipäset (noin viisi leipästä)

2 dl kaurahiutaleita tai mysliä (gluteenittomia!)
1-1½ dl gluteenittomia jauhoja (käytin tummaa riisijauhoa)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 isohko porkkana
1 rkl pellavansiemeniä
2 tl psyllium-kuitua
2 dl vettä
1 rkl hunajaa

Sekoita leivontakulhossa keskenään vesi, psyllium ja pellavansiemenet. Raasta porkkana ja laita kulhoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää kaikki loput ainekset taikinaan. Taikina saa jäädä melko kosteaksi. Muotoile lusikalla tai käsin leivinpaperille viideksi tai kuudeksi kasaksi ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.

Laitetaas loppuun vielä muutama face alert -kuva viikonlopulta, kun rakas minisisko vieraili luonani Joensuussa. Ohjelmassa oli kaupunkihengailua, kahvittelua, ulkoilua ja sen sellaista. :) <3

Aik jakeli pusuja.

13 kommenttia:

  1. Ihana varsinkin tuo alempi kuva. Omakin kaupan gluteeniton suosikkileipäni sisältää porkkanaa ja taidankin kokeilla tätä sinun ohjettasi seuraavaksi. Gluteeniton leivonta on tosiaan ihanan vaivatonta - onneksi, sillä kaupan tuotteet ovat usein aika epäinspiroivia...

    VastaaPoista
  2. Ihana tuo lemmikkisi ja tuo penkkihahmo on hauska:) Minäkin pidän gluteenittomasta leivonnasta;hyvää tulee ilman tavallisia jauhojakin.Kivat sämpylät! Tuo tumma riisijauho on yleensä omassakin gluteenittomassa leivässä mukana:)

    VastaaPoista
  3. Outi, kiitos kommentistasi. Kaupan leivistä lempparini on kaura-porkkanasämpylä, ja tämä oli sellainen pikaversio niistä. Suunnitelmissa on kuitenkin lyhyemmän kaavan versiokin, uskoisin niistä tulevan vielä himpun verran makoisampia. ;)

    Jael, hehe, tuo penkillä istuva susihukka on Joensuussa sellainen "turistirysä", melkein aina keskustassa käydessä voi nähdä jonkun kuvauttamassa itseään sen kainalossa :D Kiitos kommentistasi!

    VastaaPoista
  4. Jee, kivan oloinen ohje! Mie oon ihan vasta löytäny tuos psylliumin :)) . Hyvä juttu tämmöselle tumpeloleipurille ;)
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Psyllium on kyllä ihme aine. Ja tällä ohjeella on hankala tumpeloida ;)

      Poista
  5. Yltiömahtava tuo kettukuva! Anni onnellisena kainalokanana sielä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä on niin korea herra, että vähemmästäkin sitä hymyilee! 8)

      Poista
  6. "Minisisko"- ilmoittautuu! ;) Oli kyllä mahtava viikonloppu!

    VastaaPoista
  7. Määkin just viikonloppuna leivoin porkkanasämpylöitä. Naaaam. Pitääpä kokeilla tätä sun leivinjauheversiotakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin, että perinteisesti hiivalla kohottamalla (ja pienellä odottelulla) tulee paremmat sämpylät, mutta jos on kiire eikä jouda kohottelemaan, toimii nämä leivinjauhelätyskätkin. Nämä eivät välttämättä kohoa ihan sämpylöiksi, siksi ne ovat leipäsiä. :)

      Poista
  8. Ihan älyhyvät ja helpot sämpylät. Tänään taidan tehda tupla annoksen. Hunajan tilalle laitoin vain siirappia.

    VastaaPoista