sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Gluteenittomat piparkakut


Vihdoin sain aikaiseksi käännettyä aivonystyräni joulumoodiin ja tehtyä jotain oikein perinteisen jouluista: piparkakkuja. :) No, ihan sieltä perinteisimmästä päästä ei menty, sillä kokeilin tehdä taikinan ajan hengen mukaisesti gluteenittomana. Keksitaikina on siitä helpohko muokata gluteenittomaksi, ettei siihen tarvita sitkoa. Ihan himpun verran murenevaisempi tämä taikina on ainakin kylmänä, mutta toisaalta kaulintavaiheessa en jauhottanut pöytää juuri ollenkaan, eikä levy tarttunut siltikään kiinni. Kaiken kaikkiaan sain aikaiseksi todella helposti työstettävän, muovailuvahamaisen taikinan. Mausta tinkimättä. :) En laskenut, montako piparkakkua taikinasta tuli, mutta veikkaisin, että lähemmäs 30 niitä oli.



Gluteenittomat piparkakut

noin 1 dl kookosöljyä tai muuta rasvaa
1 dl kaurakermaa
1 1/4 dl kookossokeria
2 rkl hunajaa tai agave-siirappia
2 tl kanelia
1 ½ tl pomeranssinkuorta
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä ja neilikkaa
ripaus suolaa

Kuumenna ainekset kattilassa ja anna seoksen hieman jäähtyä. Lisää sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet:

3 dl gluteenittomia jauhoja (käytin tummaa riisijauhoa)
2 dl tattarijauhoja
1 tl soodaa.

Sekoita jauhot rasva-mauste -seokseen huolellisesti. Anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä kauli (kahdessa osassa) levyksi ja painele muoteilla kekseiksi. Kun kylmää taikinaa vaivaa hetken käsissä, sen pitäisi notkistua ja tulla helposti käsiteltäväksi. Paista 200 asteessa n. 7 minuuttia. 

5 kommenttia:

  1. Herkullisen näköiset piparit.Itsekin olen tehnyt eri versioita pipareista,sekä vegaani,gluteenittomina että raakaversiona mutta tällä kertaa tein aika tavallisia sillä vein pipareita yli 40 lapselle vapaaehtoispaikkaani.

    VastaaPoista
  2. Oi kun täällä on aina kaikkea kivaa!
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

    VastaaPoista
  3. Jael, piparit taipuvat moneen muotoon ja valmistustapaan. :) Hyviä niistä tulee aina!

    Helena ja Blackie, kiitos, mukava kuulla! :)

    VastaaPoista
  4. Oo jee, tämähän tuli täydelliseen saumaan! Just mietin, että mikähän gluteeniton pipariohje toimis parhaiten. No tämä selvästikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiitos! :) Toivottavasti piparit onnistuvat!

      Poista