sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Mämmi 2.0

Jos haluaisi olla oikein tunnollinen ruokablogaaja ja pysyä enemmän tai vähemmän virallisten kissanristiäisten teemoissa mukana, saisi koko ajan olla leipomassa herkkuja ja valmistelemassa ruokaa x! Vastahan oli vielä joulu, Runebergin päivä, ystävänpäivä sekä laskiainen, ja nyt tulee jo pääsiäinen kovalla rytinällä. Sitten onkin jo vappu, juhannus ja synttärit, kunnes pian on taas joulu. No, keskitytään nyt kuitenkin tähän pääsiäisteemaan, sillä sehän tarkoittaa sitä, että mämmiä saa taas. Viime vuonna kirjoittelin rakkaussuhteestani tuohon maltaiseen herkkuun, ja onpa mukana kakkuohjekin. Tänä vuonna jätin maltaat hyllylle ja kokeilin kokonaan gluteenitonta versiota.


Eikä siitä pääse yli eikä ympäri. Mämmi on rujosta ulkomuodostaan huolimatta herkkua. Raaka, idätetyistä jyväsistä valmistettu mämmi on lisäksi sellainen ravinnepommi, että se pitää nälkää loitolla hyvän tovin. 

Mämmi (gluteeniton, raaka)

2 dl kuivia tattarin jyviä*
reilu 1 dl kuivaa kvinoaa*
200g kuivattuja luomuluumuja (+ 1 dl vettä liottamiseen)
1-2 rkl carob- ja/tai raakakaakaojauhetta
1 tl pomeranssin kuorta
½ tl suolaa ja kanelia
vettä tarpeen mukaan
(luomuapplesiinin kuorta)

* Idätys: Liota kvinoaa 4-8 tuntia ja huuhtele huolellisesti. Laita idätysastiaan (lasipurkki, jonka suulle laitetaan harsokangas kuminauhan avulla) ja aseta tiskikaappiin. Idätä reilu vuorokausi, huuhtele ituja välillä. Liota tattaria noin 20 min., jonka jälkeen laita itämään laakeaan kulhoon noin vuorokaudeksi. Sekoittele välillä. 
Laita luumut kannelliseen lasipurkkiin ja lisää desi vettä, liota yön yli välillä purkkia ravistellen. Huuhtele idätetyt kvinoat. Jauha ensiksi tattarin idut blenderissä. Laita sitten kaikki ainekset blenderiin ja soseuta tahnaksi, lisää vettä vähitellen niin, että saat mieluisen koostumuksen. Joudut ehkä blendaamaan pitkään ja hartaasti, jotta jyvien rakenne rikkoutuisi kunnolla. Vitamixin tampperi on tässä hommassa kullan arvoinen hyöty.
Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai jos jouduit lisäämään vettä paljon blenderin pyörityksessä, voit myös kuivattaa mämmiä 40-asteisessa uunissa luukku raollaan pari tuntia. Tarjoa esimerkiksi pähkinä- tai kookoskerman kanssa. Minä tykkään puolukoista mämmin kaverina.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Maapähkinällä tuunattu lanttu

Arvontaan osallistui melko mukavasti populaa ja nyt on aika katsastaa voittaja. Rumpujen pärinää... Ja onnetar suosi Elmaa! Olen sinuun tuota pikaa yhteydessä. Kiitos kaikille osallistujille!

 Kaikkein akuutein sosekeittoaika ottanee kohta hatkat  pakkasten mukana, mutta vielä säätiedotus lupailee kirpeitä kevätpäiviä ainakin viikoksi. Minä tosin kuulun niihin ihmisiin, joiden on saatava vuoden ympäri tietyin väliajoin täyteläistä, samettista sosekeittoa, olipa ulkona sitten paukkupakkaset tai kesähelle. Talven juureksia saa vielä hetken aikaa edullisesti, ennen kuin vihreämmät salaatit ja kesäisemmät kasvikset alkavat valloittaa lebenstraumia kauppojen hevi-hyllyiltä, joten annettakoon lantulle vielä mahdollisuutensa. Edellisen ohjeen teemaa seurataan jälleen maapähkinävoin kanssa.

Kikherneet ja maapähkinävoi tuovat keittoon mukavaa kermaisuutta, mutta myös ruokaisuutta. Kuten jo aiempi postaus osoitti, kikherneet, maapähkinävoi ja chili ovat oiva kombo. Mikäli haluaa tuhdimpaa makua, voi keittoon lorauttaa kookoskermaa, itse en sitä kaivannut.

Maapähkinäinen lanttusosekeitto

noin 400 g lanttua (eli yksi iso)
2 dl keitettyjä kikherneitä (tai valkopapuja)
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
noin 1 dl maapähkinävoita
1 tl jauhettua korianteria, juustokuminaa ja kurkumaa
musta- ja valkopippuria
ripaus chiliä
suolaa
1 rkl kookosöljyä
(Kuuma Etelä-Amerikka -mausteseosta)

Kuori sipulit ja lanttu, pilko sopiviksi paloiksi. Sulata kattilassa kookosöljy, kuullota sipuleita, kurkumaa ja chiliä hetki. Lisää pilkottu lanttu ja kuullota hetki, kaada kattilaan vettä niin, etteivät kasvikset aivan peity. Keitä kypsäksi, tämä vie 30-40 minuuttia riippuen lanttujen koosta. Lisää kikherneet, maapähkinävoi ja loput mausteet, soseuta keitto ja lisää vettä niin, että saat sopivan rakenteen. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.


torstai 14. maaliskuuta 2013

Maapähkinäinen kikhernekastike ja quinoaa

Vielä ehdit osallistua!

Kenellekään ei pitäisi tulla enää uutena tietona, että rakastan tahinia. Seesaminsiementahnan lisäksi käytän paljon myös muita pähkinä- ja siementahnoja, hyvänä kakkosena maapähkinävoita. Maapähkinän terveellisyydestä voidaan vääntää kättä, mutta maapähkinävoin mausta voidaan olla vain yhtä mieltä: hyvää se on. Pähkinävoit maistuvat hyviltä hedelmien kanssa tai levitteenä, mutta ne toimivat myös ruuanlaitossa tuoden eksoottista vivahdetta. Maapähkinävoi tykkää erityisesti kikherneistä ja chilistä, yhdessä ne luovat mitä mainioimman liiton. Kuten tahinissakin, on Urtekram-merkin luomumaapähkinävoi parasta, mitä kaupasta löytyy.


Keitin kastikkeen kaveriksi quinoaa, mutta yhtälailla lisukkeena toimisi ohra, riisi tai vaikkapa ihan vain tuoreet tai kypsennetyt kasvikset ja vihersalaatti.
 

Maapähkinävoi-kikhernekastike (kahdelle)

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl kookosöljyä
2-3 dl keitettyjä kikherneitä
1 dl maapähkinävoita
½ - 1 dl vettä
2 rkl tomaattipyrettä
ropsaus kuivattua chiliä
mustapippuria
ripaus kurkumaa
suolaa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna kookosöljy pannussa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää chili ja kurkuma, kuullota sekaan. Lisää kikherneet ja pyörittele ympäri. Lisää joukkoon maapähkinävoi, tomaattipyre ja vesi. Sekoittele tasaiseksi ja rouhi sekaan mustapippuria. Anna hautua hetki, lisää tarvittaessa vettä ja keittele kokoon. Maistele ja lisää suolaa, mikäli mielit. Tarjoa mieleisten lisukkeiden kanssa.

torstai 7. maaliskuuta 2013

Naistenpäivän suklaataatelit

8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Päivämäärän historiaan liittyy niin rauhanliikettä, vasemmistolaista solidaarisuusajattelua sekä tehdastyöläisten lakkoilua. Äitienpäivän ollessa porvarillinen perhejuhla, oli naistenpäivä pitkään vasemmistolainen mielenosoituspäivä. Naiset hakivat tämän päivän avulla itselleen tasa-arvoa ja äänioikeutta. Suomessa naistenpäivää on alettu viettää 1910-luvusta lähtien ja vuodesta 1945 alkaen YK on tukenut päivämäärän viettoa ympäri maailman. 1980-luvulla naistenpäivää alettiin viettää laajemminkin kuin vasemmistolaisissa piireissä, ja se pääsi ajan myötä allakkaankin viralliseksi merkkipäiväksi. 2013 vuoden teemaksi YK on julistanut naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamisen. Kohdistuipa väkivalta sukupuoleen tai ei, kyseessä on todellinen ongelma ja vakava särö tasa-arvossa. Väkivaltaa ei tule hyväksyä vetoamalla tapoihin, perinteisiin tai uskontoihin, ja kaikilla tulisi olla mahdollisuus elää ilman väkivaltaa. Suomen UN Womanilta löytyy kirjoitus aiheesta. Naistenpäivää vietetään pääasiassa historiallisista syistä, mutta se on ajankohtainen joka vuosi, oikeastaan vuoden jokaisena päivänä. Tasa-arvo ei toteudu tänäkään päivänä kaikilla elämän osa-alueilla. Vaikka joka päivä ei olekaan naistenpäivä, jokainen voi viettää tasa-arvonpäivää 365 päivää vuodessa. Parin viikon päästä vietetään myös Minna Canthin päivää. Lisää luettavaa juhlapäivistä löytyy linkin takaa.
 

Raskaista aiheista hieman kevyempiin. Siinä, missä jokaisella tulisi olla oikeus elämään ilman väkivaltaa, syrjintää ja epätasa-arvoista kohtelua, saisi jokaisella olla oikeus näihin herkkuihin. Täyteläinen raakasuklaa kietoo sisäänsä pehmoisen, makean taatelin, jolla on pähkinäinen sydän. Näitä voi popsia hyvällä omatunnolla viikonloppuherkkuna tai välipalakahvin seurana, aivan kuin pienenä jälkkärinäkin. Ehkä maailma voi olla päivä päivältä suklaataatelin verran parempi paikka. Peace & love, sisters and brothers.


Suklaakuorrutetut taatelit (10-12 taatelia)

10-12 tuoretta tai pehmeää medjool-taatelia
saman verran manteleita, cashew-pähkinöitä tai muita pähkinöitä

Poista taateleista varovaisesti kivet, aseta tilalle pähkinä ja purista reunat hellästi yhteen. Laita taatelit jääkaappiin tai pakastimeen siksi aikaa, kun teet suklaan.

Suklaakuorrutus:
1 dl kaakaomassaa
2 rkl kookosöljyä
1 rkl agavea (ei välttämätön, sillä taateli tuo kyllä makeutta)
teelusikan kärjellinen jauhettua steviaa
1 rkl lucumaa
1 tl ceylon kanelia
ripaus suolaa
(1 tl macaa ja ashwagandhaa tai vain toista, 1 tl lesitiiniä ja riisinlesejauhetta, ei välttämättömiä)

Rouhi kaakaomassa kulhoon ja sulata kookosöljyn kanssa vesihauteessa. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoittele tasaiseksi. Ota taatelit viileästä ja uita suklaamassassa, aseta leivinpaperille ja laita hetkeksi pakastimeen. Kun pinta on kovettunut, dippaa taatelit kertaalleen suklaassa ja jähmetä jälleen kylmässä. Toista x kertaa, kunnes suklaa loppuu tai kuorrutus on mieleisen paksuinen. Jähmetä hetki. Nautiskele kahvi- tai teekupposen kanssa tasa-arvoisessa seurassa.
Vinkki! Kokeile täyttää taateli mantelin sijasta esimerkiksi maapähkinävoilla tai taatelilla. Überawesome!

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Suklaahulluutta ja arvonta!

Olen maistellut melko monia teollisia raakasuklaita, joten pieni vertailupostaus voisi olla aiheellinen. En yritäkään valkata parhaita niiden lukuisten joukosta, vaan tässä nyt on satunnaisotannalla kahmaistu kolme hyvää päärooliin. Tänäpäivänähän valmiita raakasuklaita löytää useimmista ekokaupoista hyllyriveittäin, mikä helpottaa arkea aina silloin, kun haluaa vaihtelua kotitekoisen tilalle. Myös suomalaiset brändit, kuten CocoVi ja Puhdistamo ovat tuoneet omansa markkinoille!

Suklaansyöjänä olen tumman ystävä. Prosentteja on oltava mieluiten 85, mutta 70-prosenttinenkin kelpaa. Raakasuklaissa prosenttipitoisuus on usein alhaisempi. Maku on tietysti oleellinen tekijä herkkuhetken nautinnollisuuden maksimoimiseksi, mutta minuun vetoaa myös suutuntuma ja koostumus. Toiset raakasuklaat ovat napsahtavan kovia, toiset sormiinsulavan pehmeitä, osa jauhoisia, osa sileitä. Minua puhuttelevat erityisesti hieman pehmeämmät levyt, sillä kovemmissa maku ei jotenkin pääse niin hyvin esiin. Tällä kertaa suurennuslasin alla ovat Ombarin, CocoVin ja Rawrin suklaat.

Ombarilla on varsin laaja valikoima raakasuklaita. Hedelmäisten ja marjaisten suklaiden joukosta lempparikseni on kuitenkin noussut aika suurella ylivoimalla Probiotic Coconut. Koostumukseltaan se on täydellisen pehmeä ilman, että se sulaisi sormiin, eikä suutuntuma ole lainkaan jauhoinen. Siinä on kaikki sulassa tasapainossa. Kookos ei mielestäni maistu tässä sillä tavalla kookoksiselta, enemmänkin vain pehmeältä ja kermaiselta, joten uskoisin tämän maistuvan niillekin, jotka eivät erityisemmin kookoksesta välitä. Probiotic Coconut muistuttaa hieman Kinder-suklaamunia, ehkä levy maistuisi siis sellaisillekin, jotka eivät ennen ole raakasuklaisiin ihastuneet. 

CocoVin suklaat ovat varsin uusi tuote. Kahdesta mausta, Glorius Goji ja Magical Mint, testiin pääsi jälkimmäinen. Minttu on klassikkomaku suklaissa, mutta aina yhtä toimiva. Koostumukseltaan levy on selvästi tuota ylempää napakampi, sellainen sievästi napsahtava, olematta kuitenkaan jauhoinen. Yleensä valmiiden raakasuklaiden perusongelma on juuri tuossa: napsahtava koostumus tarkoittaa jauhoista suutuntumaa. Se on CocoVin suklaassa kuitenkin onnistuneesti vältetty. Näissä kiinteämmissä suklaissa maku ei tule niin voimakkaana esiin, mutta minttu on itsessään niin voimakas aromi, että tämä ei haittaa. Magical Mintin maistelusta jää sellainen tasapainoinen fiilis: kaikki on niinkuin pitääkin.

Rawr-merkin suklaista maistelussa oli Heatwave, eli chilillä ryyditetty raakasuklaa. Ihan alkuun on sanottava, että kerrankin chilisuklaa, jossa chili oikeasti potkii! Tämä sopii siis ainakin chilin ystäville. Polte tulee kuitenkin salakavalasti pienellä viiveellä, joten kannattaa ottaa maltilla seuraava palanen ;) Koostumus on pehmeähkö, mutta suutuntuma aavistuksen jauhoinen. Ei siitä silti miinusta tule, tässäkin on kaikki palaset tasapainoisesti kohdillaan. Lisäksi pidän kauniista kääreestä, jotenkin nuo lämpimät sävyt vetoavat heti minuun.
Tämän spektaakkelimaisen arvostelun jälkeen siihen toiseen asiaan: arvontaan! Lupailinhan, että kun sadan lukijan raja ylittyy, laitan pienen arvonnan vireille. Nyt se on ylitetty. Minulle tämä on hämmentävää. Puolitiessä täyttää huhtikuussa kaksi vuotta, enkä olisi osannut aavistaakaan blogin keräävän noin paljoa lukijoita. Kiitos paljon teille kaikille! Ihan mahtavaa!

Palkintona arvonnassa on teeman mukaisesti Ombarin Probiotic Coconut sekä ihastuttavan Kofeiinikomppanian hurmaava mansikka-suklaa-makukahvipussukka. Arvontaan voit osallistua lukijanani (tai liittymällä lukijakseni) vastaamalla seuraavaan kysymykseen:

Mikä on sinun lempparisi raaka- tai tavan suklaalevyistä?


Jätäthän kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi, johon voin ottaa yhteyttä arvonnan päätyttyä. Kommentin voit jättää tähän postaukseen aina 17. maaliskuuta saakka. Arvonta suoritetaan mahdollisimman pian tämän jälkeen. Suklaanmakuista maaliskuuta, onnea arvontaan! :)