sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Uunisuklaavanukasta ja valkosuklaamoussea kaksivuotiaalle


Blogille pärähti tänään sunnuntaina toinen kokonainen vuosi mittariin. Sitähän täytyi tietysti juhlia! Pitkästä aikaa oli intoa tehtailla oikein kunnon herkkuja, ja keneltäpä muultakaan saisi täydellisempiä vinkkejä herkutteluun kuin Keittiökameleontti-Outilta. Koska en osannut päättää kahden hyvän väliltä, yhdistin ne. Tässä onkin sitten niin överi yhdistelmä, ettei mitään rajaa, mutta voi taivas - ei ole kyllä rajaa ylistävillä adjektiiveillakaan! Synttärilahjaksi blogilleni tilasinkin Outin esikoisteoksen Raakaruoka-aika, mutta siitä kuullaan enemmän vähän myöhemmin ;)  
 

Kiitokset tuhannesti teille kaikille reilulle 120:lle lukijalle! Ihanaa, kun olette löytäneet tänne ja kaiketi pitäneetkin lukemastanne. Toivottavasti löydätte jatkossakin täältä jotain kiehtovaa. Sen pidemmittä jorinoitta kahteen uskomattoman herkulliseen ja melkoisen tuhtiin reseptiin, uunisuklaavanukkaaseen ja valkosuklaamousseen. Vähän vedin ohjeissa mutkia suoriksi muuntamalla grammat aika karskilla summittaisotteella desimitoiksi, alla ohjeet siten, kuten itse tein. Valkosuklaamousse kannattaa tehdä ensiksi, jotta se ehtii jäähtyä jääkaapissa sopivasti siihen saakka, kun vanukas tulee uunista. Samaan hengenvetoon toivotan kaikille lukijoille hyvät vaput!
 
Suklaavanukas uunissa

3 dl mantelimaitoa
75 g tummaa luomusuklaata
½ tl aitovaniljaa
1½ dl palmusokeria
3/4 dl kookosöljyä kiinteänä
2,5 dl spelttijauhoja (tai muita jauhoja)
½ tl leivinjauhetta
2 rkl (raaka)kaakaojauhetta

Soosi:
3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
½ dl palmusokeria
3 dl kuumaa vettä

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen. Kuumenna mantelimaito, paloittele sekaan suklaa. Jäähdytä ja lisää vanilja. Vatkaa kookosöljy ja sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi öljy-sokeri -seokseen. Lisää suklaamaito, vatkaa tasaiseksi. Kaada kookosöljyllä öljyttyyn uunivuokaan. 
Tee soosi sekoittamalla kaakaojauhe ja sokeri keskenään. Lisää puolet kuumasta vedestä ja sekoittele tasaiseksi. Lisää loput vedet ja vispilöi sekaisin. Kaada vanukasvuokaan taikinan päälle, älä kuitenkaan sekoita! Uunita 30 minuuttia, anna vetäytyä noin viisi minuuttia ennen tarjoilua.
 

Valkosuklaamousse

0,8 dl kaakaovoita
½ dl palmusokeria
1/8 tl laatusuolaa
½ rkl agavea tai hunajaa
60 ml mantelimaitoa
½ tl aitovaniljaa
1 prk vaahtoutuvaa soijakermaa
½ dl mulpereita rouhittuna (ei välttämätön)
½ dl kaakaonibsejä tai tummaa suklaata rouhittuna

Kuumenna maito, lisää hunaja, kaakaovoi ja lopuksi sokeri. Sekoittele tasaiseksi ja anna jäähtyä hieman.
Vatkaa soijakerma kuohkeaksi vaahdoksi, lisää suola ja vanilja. Kääntele sekaan maitoseos. Pyöräytä joukkoon mulperit ja kaakaonibsit/suklaarouhe, siirrä kylmään jähmettymään noin tunniksi. 

Nautiskele tuhdin tumman suklaan sekä keveän valkoisen moussen liitosta!
 

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Juustolevite raakaan makuun


Erilaiset levitteet ja kastikkeet ovat raakaruuan helmiä. En koskaan ole ollut erityisemmin lehmäjuuston ystävä, mutta itse tehty pähkinäjuusto maistuu. Alunperin juusto-ohje on bongattu kivasta Pata sydän Kattila -blogista, mutta varioin reseptiä hieman. Voit itse säädellä koostumusta mielesi mukaan lisäämällä vettä, minä tein tuollaista levitteeksi sopivaa. Levitteen ohella juustoke toimii myös salaatin lisukkeena tai vaikkapa papupihvien seuralaisena. Alunperinhän minun piti postata myös pihviohje, mutta sepä ei tänään toiminutkaan samalla tavoin kuin aiemmin, vaan mureni ihan tuhannen palasiksi. Viimeksi olivat niin koossapysyviä ja kiinteitä! En tiedä mikä meni vikaan, mutta testailu jatkuu. Hyviä ne olivat joka tapauksessa! 

Pahuksen pihvit!

Pähkinäjuusto (pienehkö annos)

½ dl cashew-pähkinöitä
½ dl auringonkukansiemeniä (voit käyttää myös pelkästään pähkinöitä)
1 rkl seesaminsiemeniä
1 dl hapankaalta
1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
1 rkl ravintohiivahiutaleita
½ tl herbamarea tai ihan vain laadukasta suolaa 
tiraus (maun mukaan) vettä

Liota pähkinöitä ja siemeniä muutama tunti, jonka jälkeen huuhtele huolellisesti. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kippoon ja surauttele tasaiseksi, sattumia saa toki jäädä. Lisää vettä jos haluat juoksevampaa.

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Green pow(d)er bars

Patukkapajasta taas päivää! Aiempi ohjeeni raaoille proteiinipatukoille on ollut varsin pidetty ja teen patukoita säännöllisesti edelleenkin. Vaihtelu tekee välillä hyvää, joten jotain uutta oli keksittävä. Teollisista raakapatukoista lempparini oli ennen Vega-merkin viherjauheilla terästetty proteiinibiitti. Sen valmistus kuitenkin lopetettiin hetkeksi reseptiuusinnan vuoksi, jonka jälkeen aines- tai ravintosisältö ei enää houkuttanut niin paljoa. En kaipaa patukoihini lisättyä makeutta, jos ne jo muutenkin sisältävät kuivattuja hedelmiä, joten ei auttanut kuin tehdä oma viherpitko. Muistin Vega-patukoiden ensimmäisiksi aineksiksi tattarin idut ja taatelit, joten siltä suunnalta lähdin omaa reseptiäni hiomaan. Aika hyviä tuli, kunhan ei säikähdä vienoa vihreää väriä! Jos viherjauheet ei huvita, ne voi jättää toki poiskin. Jos haluaa oikein kunnon namupatukoita, joilla hillitä herkkuhammasta, voi nämäkin toki kuorruttaa vaikkapa raakasuklaalla ;)


Green pow(d)er bars 
(noin kuusi patukkaa)

2 dl idätettyä tattaria
2 dl taateleita pilkottuna
5 kuivattua viikunaa
1 dl proteiinijauhetta (suosittelen hamppuproteiinia tai Sun Warrior blendiä)
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl chian siemeniä
2 rkl hampunsiemeniä
reilu tl spirulinaa
½ - 1 rkl ohranorasta, nokkosjauhetta tai muuta viherjauhetta
ripaus suolaa
kardemummaa, kanelia
1-2 rkl vettä

Jauha ensiksi siemenet blenderissä tai monitoimikoneessa. Lisää pienissä erissä tattarit, taatelit ja pilkotut viikunat. Tässä vaiheessa voi olla helpointa jatkaa jakamalla taikina pienempiin eriin ja lisäilemällä loput ainekset vähitellen. Mikäli blenderi/monitoimikone ei suostu yhteistyöhön massan kanssa, uskoisin homman onnistuvan raa'alla käsivoimalla, kunhan jaksaa veivata rannetta ;) Lisää lopuksi vettä niin, että massasta tulee ihan himpun verran kosteampaa. Laita taikina kelmulla/leivinpaperilla/foliolla vuorattuun vuokaan ja painele tiiviisti reunoja myöten. Minä käytin leipävuokaa. Laita vuoka jääkaappiin useammaksi tunniksi, vaikkapa yön yli. Leikkaa levy patukoiksi ja nappaa evääksi. Patukat säilyvät jääkaapissa parisen viikkoa, mutteivät säikähdä pakastustakaan


Ravintosisältö hamppuprodella/Sun Warriorilla per patukka
kcal: 213 / 207
prode: 11 / 12 g
hiilari: 32 / 31 g
rasva: 4 / 4 g

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Pullahiiren huijaus


Onko se leipä? Ei. Onko se pullapitko? Ei sitäkään. Kääretorttu? Nope. 


Operaatio leivän leipominen jatkuu. Varovaisesti etenen kohti haastavampaa tehtävää: pullataikinaa. Sitä ennen oli tehtävä hämäysliike - jotain pullaa muistuttavaa, joka on kuitenkin leipää. Täh? Pyörää ei voi keksiä uudelleen, mutta leipävariaatiot ovat loppumattomat. Yhdistin pullan makumaailman leipätaikinaan, jolloin syntyi varsin miellyttävä lopputulos. Keho on viisas, mutta herkkuhammas ei. Tällä voi kokeilla viilata herkkuhammasta linssiin ja tunnustella, josko se lakkaisi hiukomasta ilman ylenmääräistä sokerin ja rasvan määrää. 


Tämä leipä on jotain korvapuustin ja täytetyn leipärullan väliltä. Taikinaa maustaa ripaus kardemummaa ja sisältä paljastuu taateleista valmistettu kanelisiirappi. Leipä sopii erinomaisesti arkisemmaksi kahvileiväksi tai teekupin kylkiäiseksi. Voit kokeilla voidella leipäviipaleen vaikkapa maapähkinävoilla tai kookosöljyllä, paahdettunakin tämä voisi olla aika maukasta. Puhumattakaan köyhistä ritareista! Huomaathan, että täytteen taatelit tulee liottaa useamman tunnin ajan ennen työstämistä!

Kanelinen puustileipä

2,5 dl kasvimaitoa tai vettä
½ pkt hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl agavea tai hunajaa
1½ dl kaurahiutaleita
noin 5 dl spelttijauhoja
1 rkl öljyä (käytin kookosöljyä)
1 tl kardemummaa

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja sekoittele joukkoon hiiva. Lisää kaurahiutaleet, suola ja agave, hämmennä sekaisin. Lisää joukkoon pikkuhiljaa jauhot koko ajan sekoittaen. Vaivaa kunnolla, kunnes saat kimmoisan ja pehmeän taikinan. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin tunti. Tee sillä aikaa täyte:

Kanelisiirappi

1 dl taateleita 
1 dl vettä
2 tl ceylon kanelia

Liota taateleita vedessä useampi tunti, vaikkapa yön yli. Älä kaada vettä pois. Lisää kaneli ja soseuta taatelit liotusvesineen sauvasekoittimella sileäksi.

Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kumoa kohonnut
leipätaikina jauhotetulle pöydälle ja kauli suorakaiteeksi. Huomioi leipävuoan koko: lyhyempi sivu tulisi olla noin suunnilleen vuoan mittainen. Levitä taatelisiirappi taikinalevylle ja rullaa kiinni. Aseta leivinpaperilla vuorattuun tai öljyttyyn leipävuokaan saumapuoli alaspäin ja anna kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpenee. Paista noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.


P.S. Cocovin puolelta löytyy raaka aamupuurovariaatio.

torstai 4. huhtikuuta 2013

Raa'at porkkanapyörykät


Upeaa huhtikuuta toverit! Niin se vain kesä lähenee, kuluneella viikolla on jo saatu paistatella auringossa, vaikka yöpakkaset jarruttavatkin hankien häviötä. Kevät näkyy kyllä lautasellakin, sillä tuoreus ja raakuus ovat kovaa huutoa. Tein taas pitkästä aikaa raakoja pyöryköitä. Idätetty tattari on viime aikoina ollut kovassa käytössä keittiössä, ja monipuolisuudessaan se sopii muuhunkin kuin puuroon tai sellaisenaan lisäkkeeksi. Idean näihin pyöryköihin sain Elman porkkanafalafeleista, joskin muuttelin ohjetta aika vapaalla kädellä. Oikein täyttävää ja hyvää ruokaa, jonka kyytipoikana riittää ihan hyvin vihreä salaattikin.

Porkkanapyörykät (noin 12 pyörykkää)

2 porkkanaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl tattaria (idätä)
2 rkl ravintohiivahiutaleita
½ dl seesaminsiemeniä
2 rkl tahinia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
½ tl inkivääriä ja kurkumaa
ripaus cayennea, mustapippuria
½ tl suolaa

Aloita idättämällä tattari: huuhtele jyvät ja liota noin 20 minuuttia. Huuhtele jyvät huolellisesti ja laita keraamiseen astiaan, esimerkiksi uunivuokaan. Aseta päälle lautanen siten, että reunalle jää pieni rako, josta ilma vaihtuu. Anna itää noin vuorokausi. Huuhtele auringonkukan- ja seesaminsiemenet ja liota vähintään neljä tuntia. Valuta, huuhtele ja jätä siivilään aktivoitumaan muutamaksi tunniksi. 
Raasta porkkanat. Sekoita kaikki ainekset esimerkiksi leivontakulhossa ja surauta joitain kertoja sauvasekoittimella, että saat rouhean taikinamassan. Pyörittele tarvittaessa kostutetuin kämmenin palleroiksi. Halutessasi voit kuivattaa pyöryköitä noin 50-asteisessa uunissa luukku raollaan joitain tunteja.