torstai 27. kesäkuuta 2013

Haasteita ja kesäkuuta kuvina

Olen ollut aika laiska vastaamaan haasteisiin viime aikoina, ja Wormgirlinkin jo toukokuussa heittämä haaste meinasi unohtua tyystin. Nappaan nyt sitten kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja vastaan toiseenkin saamaani haasteeseen. Jälkimmäiseen haasteeseen kuuluisi myös 11 tunnustusta, mutta niitä olen luetellut jo useampaan otteeseen, joten jätän tällä kertaa välistä. Aiemmat haasteet ja tunnustukset löytyvät linkin takaa. Väriä kysymystulvan keskelle tuo satunnaiset kesäkuussa otetut kuvat. 


Wormgilrin kysymykset: 

1. Lempiruokasi / -ruoka-aineesi?
Niitä on paljon ja ne vaihtelevat kausittain. Tällä hetkellä tomaatit, mansikat, basilika, kurkku (+kaikki muu tuore ja raikas!) ja inkivääritofu.

2. Kamalin ravintolakokemuksesi?
Näitä ei kyllä juurikaan ole! En ole hirmuisen ahkera ulkonasyöjä, joten kovin karmeita tapauksia ei eteen ole sattunut. Pisimmän korren taitaa vetää nyt eräs ravintola Italiassa, jonka nimeä en muista. Tilasin pasta-annoksen tomaattikastikkeessa, joka osoittautui vetiseksi ja härskiintyneen öljyn makuiseksi mössöksi, kasvikset olivat jopa kuvottavia. Ystäväni tilasi pitsan ja sai mikrokäntyn.

3. Kenen pitämälle kokkikurssille haluaisit osallistua?
No vaikkapa Outin tai Marian :) 

4. Lempivärisi?
Mikä niistä? :) Ainakin punainen, vihreä, oranssi ja ruskea. 

5. Lempparivillivihanneksesi?
Tässä voisin kysyä samaa kuin edellisessä! Vastataan nokkonen (sitä käytän eniten), vadelman- ja viinimarjanlehdet. Ja mesiangervo.

6. Mitä pikaruokavinkkiä suosittelisit kiireisen arjen keskelle?
Minulla se taitaa olla kaurapuuro, jonka päälle heitetään paaaaljon siemeniä ja kaakaonibsejä, lisäksi keskelle tahinisilmä. Kuulostaa oudolta, mutta toimii! ;) Ruokaisat smoothiet ovat myös pikaruokaa parhaimmillaan. Jos ihan ruokaruokaa halutaan, niin kikhernekäs valmistuu nopeasti, kuten myös salaatit, joihin heitetään reippaalla kädellä papuja tai tofua.

7. Mottosi keittiössä?
Ei kyllä ole mitään erityistä mottoa, mutta periaatteita kuitenkin. Ruokahävikin minimoiminen, puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet, joitain mainitakseni. Tässä on kyllä moton ainesta: "If You love animals called pets, Why do You eat animals called dinner?"

8. Minkä maan / maanosan / kaupungin ruokakulttuuriin haluaisit päästä tutustumaan lähemmin?
Intian, Japanin ja Italian.

Yuki Sushi @ Oulu.
9. Onko kesäsuunnitelmissasi erityisiä juhlia?
Alkukesästä oli serkun ylioppilasjuhlat ja loppukesästä niin siipan kuin minunkin synttärit.

10. Jos sinun olisi käytettävä pääraaka-aineina inkivääriä, kaakaota ja mantelimaitoa, ja niiden lisäksi voisit käyttää kaikenlaisia perusraaka-aineita (tämän termin määritelköön kukin itse), minkälaisen reseptin loihtisit tältä seisomalta / istumalta?
Inkiväärillä maustettu kaakao ei mahtaisi oikein maistua näillä helteillä, mutta ehkäpä jäätelöksi jäädytettynä nuo pääraaka-aineet toimisivat! Helpoimmillaan pakastettua banaania, inkivääriä ja kaakaota, mantelimaitoa tilkkanen, jotta seos pyörii, mutta pysyy kohmeisena. Tai sitten sama banaanipohja, mutta puolet maustaa inkiväärillä ja puolet kaakaolla.

Siskokset kuin ilvekset
11. Mikä on sinulle tämän hetken tärkein ruokareseptikirja?


Heidin kysymykset:

1. Elokuvat vai musiikki?
No mikä se tällainen kysymys on?! :D Molemmat! Jos on ihan pakko valita vain toinen, niin musiikki.

2. Kylmä vai kuuma?
The hotter the better!

3. Miten maailmanloppu mielestäsi tulisi?
Umh. Ehkä A.W. Yrjänä auttaa: "Tulessa haluan katsoa maailman palavan/ Luojan lempilasten nähdä ikeen alle kaatuvan/ tahdon tuskan tahdon vaivan, sairauksien armeijan/ jotta edes hetken voisi kurjuutensa unohtaa."

Vuoronperään toinen kantaa toista.
4. Juoksisitko maratonin jonkun sinulle tärkeän asian vuoksi? Jos juoksisit, niin minkä?
Ehdottomasti, jos vain oma fysiikkani kestäisi ja pystyisin treenaamaan siihen kunnolla. Vaikkapa ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja eläinten oikeuksien puolesta. Anytime.


5. Piirre, jota vihaat jossain ihmisessä?
En halua vihata, mutta sanotaan kateus ja kaksinaamaisuus noin niinkuin yleisesti.

6. Asia, jonka haluaisit karsia pois maailmasta?
Misantrooppi minussa kuiskaa, että ihmiset, mutta ei vajota synkkyyteen! Edellisen kysymyksen vastaukset kävisivät tähänkin. Lisätään vielä ahneus ja riisto.

7. Minkä esteen elämässäsi haluaisit voittaa?
Omat henkiset kynnykset ja portaat. Askel eteen, kaksi taakse.

8. Mikä on lempitapahtumasi koko vuotena? (joulu, synttärit, juhannus jne)
Mennyt juhannus oli mukava, mutta niin on yleensä synttärit ja joulukin. Festareita odotan myös innolla.

9. Jos saisit päättää elämäntyösi, kumpi se olisi, josta saisit paljon rahaa, vai se, josta nautit? 
Kyllä elämäntyöstä täytyy voida nauttia. 

10. Mihin paikkaan haluaisit matkustaa mieluiten?
Onhan noita kiehtovia kohteita, esimerkiksi Egypti, Kreikka, Italia, Keski-Euroopan maat, Englanti...

11. Mitä asiaa rakastat?
Perhettä, luontoa, läheisiä, hyvää ruokaa, kauniita hetkiä ja kahvikupposta kiireettömänä päivänä. Monia asioita.

perjantai 21. kesäkuuta 2013

Ruusuinen raparperikakku (raw)


Aloitin jo kirjoittamaan siitä, miten mielikuvituksetonta kokkailuni koko kesäkuun ajan on ollut, mutta lopulta teksti ei millään olisi sopinut tämänkertaiseen aiheeseen. Eikä tietenkään päivän - tai paremminkin viikonlopun - teemaan. Vaikka keittiössä onkin nyt nähty lähinnä lainareseptejä ja vanhoja hyviksi havaittuja ohjeita, sain pinnistettyä jotain hyvää juhannukseksi. No myönnettäköön, että sekin on vanhan reseptin uusintaversio, mutta mitä sitä hyvää hylkäämään. Tuon vanhan postauksen ohjeet toimivat edelleen erinomaisesti, mutta kaakusta halusin varioida vähän isomman ja kakkumaisemman. Hyvällä menestyksellä. Juhannusreseptiksi tämä tulee vähän viime tingassa, mutta voihan tätä tehdä ihan milloin vain, kunhan raparperia on saatavilla. :) Enjoy!



Ruusu-raparperikakku (20 cm:n irtopohjavuokaan)

Pohja:
3 dl mantelijauhoja ja ½ dl seesaminsiemeniä
3 rkl kaakaonibsejä
3 rkl raakakaakaojauhetta
2 dl rusinoita tai pilkottuja taateleita
ripaus suolaa

Täyte: 
3-4 isohkoa raparperin vartta
1 rkl ceylon kanelia
1 tl vaniljaa
½ dl agavea/hunajaa

3 dl cashew-pähkinöitä
2 dl irish moss -geeliä TAI tymäkkää chia-hyytelöä*
kourallinen tai pari ruusun terälehtiä
½ dl kookosöljyä
½ dl kaakaovoita
½ dl lucumaa ja/tai tocotrienolsia
½ dl agavea/hunajaa
maun mukaan steviaa tai lisää agavea/hunajaa

* Irish moss: Huuhtele levä huolellisesti ja laita isoon kulhoon, jonka täytät vedellä. Liota jääkaapissa yön yli. Kaada sitten vesi pois ja huuhtele levä kertaalleen. Laita blenderiin ja lisää vettä, blendaa geeliksi.
Chia-hyytelö: Sekoita noin ½ dl chia-siemeniä ja 1½ dl vettä. Hyydytä vähintään muutama tunti. 

Aloita kuorimalla ja pilkkomalla raparperit astiaan, lisää mausteet ja agave/hunaja. Laita jääkaappiin maustumaan yöksi. Laita myös cashew-pähkinät likoamaan yön ajaksi. Huuhtele pähkinät huolellisesti liottamisen jälkeen.

Sekoita keskenään pohjan ainekset ja blendaa ne tehosekoittimessa tai blenderissä muruiseksi taikinaksi. Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele taikina pohjalle. Sulata täytteen rasvat. Blendaa täytteeseen tulevat pähkinät muruksi, lisää raparperiseos ja muut ainekset, paitsi rasvat. Blendaa mahdollisimman sileäksi. Täyte voi olla helpompi työstettävä kahdessa erässä ja tarvittaessa voit lisätä tilkkasen vettä, jotta seos pyörisi hyvin. Maista makeus, lisää sitten rasvat ja pyöritä sekaisin. Kaada pohjan päälle. Vie kakku jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön ajaksi. Koristele ruusun terälehdillä, kaakaonibseillä tai mulperimarjoilla.


Kaunista ja rauhallista juhannusta kaikille!

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Quinoa-pestopata


En ehkä koskaan kyllästy hehkuttamaan quinoan mahtavuutta. Quinoa eli kvinoa on ihan huippuaines arkilautasella, sillä proteiinipitoisuutensa vuoksi se pitää nälkää loitolla ja maultaan se on kivasti miedon pähkinäinen. Se sopii moneen paikkaan, valmistuu nopeaa ja toimii sellaisenaankin riisin tilalta. Tässä keittiössä kvinoaa idätetään aika usein, mutta salaattien lisäksi toinen käyttökohde on erilaiset pataruoat. Tällä kertaa kvinoa yhdistyi pestoon ja aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Varsin maistuva yhdistelmä! Pestoonhan voi vallan mainiosti hyödyntää myös kotipihan rikkakasvit, ja nokkonen taittuu sekaan oikein hyvin. Halutessasi voit murentaa kvinoa-pestopadan sekaan vielä puoli pakettia maustamatonta tai yrttimarinoitua tofua.

Kvinoa-pestopata

1 dl kvinoaa
2 dl vettä
1 sipuli
6 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyyn säilöttyjä)
3 reilua rkl pestoa
musta- ja valkopippuria
1 rkl kookosöljyä
(tofua)

Huuhtele kvinoa huolellisesti lävikössä. Silppua sipuli ja sulata kattilan pohjalla kookosöljy. Pilko aurinkokuivatut tomaatit. Kuullota sipulia hetki, lisää sitten kvinoa ja kuullota miedolla lämmöllä minuutti pari. Nosta kattila liedeltä, lisää vesi ja laita kattila takaisin liedelle. Keitä kvinoaa noin 5 minuuttia ja lisää sitten ak-tomaatit, keitä vielä kymmenisen minuuttia. Lisää vettä tarpeen mukaan. Nosta kattila liedeltä (, murenna sekaan tofu) ja lisää pesto sekä mausteet. Maista suola, lisää maun mukaan. Tarjoa pääruokana tai lisukkeena.

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Raparperipiiras


Hyvää kesäkuuta toverit! Helteet ovat hemmoitelleet Suomea jo hyvän tovin - minun puolestani tällaisena saisi jatkua seuraavat pari kuukautta :) Kerkesin viettää toukokuussa minilomaa, mutta nyt suuntaan kesäkuuksi töihin, joten postaustahti saattaa hyytyä entisestään. 


Raparperihan on selkeä kesän merkki, siitä ei ole epäilystä. Luonnollisesti se taittuu herkulliseksi piiraaksi, jota maiskutella auringonpaisteessa nurmikolle levitetyllä viltillä nautiskellen. Täytteen raparperisoseeseen tulee eksoottista aromia tähtianiksesta, joka sopii makumaailmaan täydellisesti. Enjoy!


Raparperipiiras (halkaisijaltaan 25 cm vuokaan)

Pohja:
125 g rasvaa (kookosöljy käy hyvin)
1½ dl muscovadosokeria
2 dl kaurahiutaleita
4 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl soijajugurttia

Täyte:
0,75 l raparperia pilkottuna
1 dl vettä
2 tähtianista
1 kanelitanko
1 dl muscovadosokeria
½ dl perunajauhoja

Aloita täytteen tekemisellä. Laita kuoritut ja pilkotut raparperit kattilaan ja lisää 1 dl vettä. Laita sekaan tähtianikset ja kanelitanko, keitä hiljalleen kymmenisen minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet soseiseksi. Poista anikset ja kanelit seoksesta ennen muiden ainesten lisäämistä.

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Tee pohja vatkaamalla rasva ja sokeri sekaisin. Vatkaa sekaan kaurahiutaleet ja kaikki loput ainekset järjestyksessä. Painele öljyttyyn piirasvuokaan ja reunoille. Käsien kostuttaminen voi helpottaa työstämistä.
Lisää hieman jäähtyneeseen raparperitäytteeseen sokeri ja perunajauhot huolellisesti sekoittaen. Kaada pohjan päälle. Tee päälle kauramuru:

50 g kookosöljyä
1½ dl kaurahiutaleita
½ dl muscovadosokeria

Sulata rasva, sekoita kaura ja sokeri sekaan. Ripottele piiraan päälle. 
Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes pinta ja reunat ovat kauniin ruskeat. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.