maanantai 23. syyskuuta 2013

Gluteeniton kurpitsapiiras


Kokeiltuani viime syksynä kurpitsaa ensimmäisen kerra, taisin hurahtaa tyystin. Enkä syyttä, onhan tuo upean oranssin värinen kasvis nyt vallan maukas kaveri. Tulin testanneeksi myös kurpitsapiirakkaa, jonka ohjeen sovelsin noin vuosi sitten Kissoja ja kasvisruokaa -blogin Liisalta. En tosin löytänyt alkuperäistä reseptiä, joka innosti tähän versioon, mutta kiitosta joka tapauksessa sinne suuntaan! 


Tämä piiras ei ole vehnähutulla, sokerilla ja rasvalla täytetty, joten voisipa sitä mainostaa oivana tee- tai kahvikupposen seuralaisena. Olo piiraspalan jälkeen on raikas, mutta kylläinen, saattaa se tyydyttää herkkuhampaankin. 


Kurpitsapiiras

Pohja:
4 dl manteli- ja kookosjauhoja (myös kaurajauho käy)
½ tl suolaa
hiukan alle 1 dl kookosöljyä sulana
2 rkl agavea tai hunajaa
1 tl psyllium-jauhetta
½ tl vaniljaa
1-2 dl vettä

Täyte:
5 dl kurpitsasosetta
1 pkt pehmeää tofua
2 rkl perunajauhoa
1 tl kanelia, neilikkaa, inkivääriä, kardemummaa ja vaniljaa
maun mukaan steviaa tai agavea/hunajaa

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää sitten nestemäiset ainekset. Sekoita ja lisää vettä niin, että taikinasta tulee hieman muotoiltavampaa ja painele sitten 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
Soseuta täytteen ainekset sauvasekoittimella sileäksi ja levitä pohjan päälle. Paista noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, jotta täyte hyytyy kunnolla.

Aiempia kurpitsaohjeitani:

tiistai 17. syyskuuta 2013

Uusi kasvisruokasivusto ja ruusunmarjapuuro

 Aikoinaan, kun innostuin kokkaamisesta, oli ruokasivustot ja reseptipankit kovassa käytössä. Tämä oli siis ennen tämän päivän valtavaa blogitarjontaa. Yksi lempisivustoistani oli kotikokki.net. Kasvissyöjäksi ryhtyessäni vastaavanlaisia suomalaisia reseptipankkeja ei oikein ollut, ja vähässäpä nuo ovat vieläkin (blogeja lukuunottamatta). Eläinoikeusfoorumi, Vegaaniliiton ja Animalian sivut pelastivat paljon. Hiljattain on perustettu aivan uusi, täysin kasvisruokaan keskittyvä sivusto, jonka mainosbannerin on joku saattanut sivupalkista jo huomatakin. Kasvisruokaa-sivusto on vielä alkutekijöissään, mutta ideana ehdottomasti tukemisen arvoinen! Kuka tahansa voi rekisteröityä sivuston käyttäjäksi, jolloin pääsee lisäilemään sivustolle omia reseptejään. Ainoa vaatimus on lihattomuus. Tällaista sivustoa olisin kaivannut juurikin tuolloin kasvissyöntini alkuaikoina. Aika monella lukijallani lienee oma bloginsa, johon reseptejä kirjoittaa, mutta toivoisin, että mahdollisimman moni liittyisi myös Kasvisruokaa-sivustolle - olitpa sitten pöytälaatikkokokkailija, harrastaja, aivan aloittelija, inspiraationnälkäinen tai ihan vain kasvisruuasta kiinnostunut. Kuka tahansa voi kantaa pienoisen kortensa kekoon. Sivustosta voi myös tykätä fabossa! Eikö olisi hienoa saada ajantasainen, toimiva ja kattava kasvisruoan reseptipankki?


Sitten aamiaispöytään. Ruusunmarja-aika on aika kriittisillä vaiheillaan, joten kannattaa olla nopea ja käydä vielä poimimassa pakkaseen noita terveyspommeja, ennen kuin halla (tai toukat) ne korjaa. Jos ruusunmarjaa ei lähettyviltä saa, voi toki käyttää tilalla vaikkapa mansikoita tai hippusen enemmän puolukoita, mutta jälkimmäisten kanssa kannattaa olla varuillaan, ettei tule tehneeksi kovin hapanta puuroa. Vaikka ekstramakeudellahan sekin talttuu! :)


Ruusunmarjapuuro (raw)

1 dl idätettyä tattaria
1 rkl pellavansiemeniä
3 taatelia
noin 1 dl perkattuja ruusunmarjoja
1 dl puolukoita
banaani tai 2 rkl agavea/hunajaa
pätkä tuoretta inkivääriä
½ tl ceylon kanelia ja kardemummaa
vettä (käytin jäähtynyttä rooibos-teetä)

halutessasi lisäksi: 1 rkl macaa, 2 rkl proteiinijauhetta, kourallinen nokkosta

Laita edellisenä päivänä tattarit itämään ja pellavansiemenet sekä taatelit likoamaan tilkkaan vettä. Seuraavana aamuna blendaa vain kaikki ainekset keskenään samettiseksi.

tiistai 10. syyskuuta 2013

Hapatettu pähkinäjugurtti


Kuluneen kolmen kuukauden aikana olen joutunut syömään kaksi melkoisen vahvaa antibioottikuuria, joista jälkimmäinen oli kestoltaan lähes kaksiviikkoinen. Voi siis vain kuvitella, millaisessa myllerryksessä suolistoni ja sitä kautta koko kroppani on ollut. Maitohappobakteerit, hapankaali ja jugurtit ovat olleet ahkerassa käytössä viime aikoina. Kesällä kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä hapatettua jugurttia itse. Satsi onnistui hyvin ja oli niin helppotekoinen, että siitähän vasta innostuinkin. Hapatteet hellivät vatsaa, ja toivottavasti auttavat palauttamaan tasapainon omaan kehooni.


Jugurttia tehdessä on syytä kiinnittää huomiota hygieniaan. Tarvitset litran vetoisen lasipurkin (kookosöljypurkit ovat tähän täydellisiä!), joka on hyvä kiehauttaa epäilyttävien bakteerien eliminoimiseksi. Lisäksi pähkinät liotetaan puhtaassa astiassa ja jugurttiin käytettävä vesi tulee olla kiehautettua sekä jäähdytettyä. Voi kuulostaa hankalalta, mutta sitä se ei todellakaan ole! Pienen pientä hienosäätöä vain. Valmis jugurtti tuoksuu vienon happamalle. Itse yllätyin alkuun siitä, miten jugurttimainen maku siihen tulikin, mutta sehän oli tarkoituskin. :)


Pähkinäjugurtti

noin 6 dl kiehautettua vettä
2½ dl cashew-pähkinöitä ja/tai manteleita (käytin molempia)
½ tl vaniljaa
1 maitohappobakteerikapselin sisältö
(2 rkl kookosjauhoa, ei välttämätön)

Kiehauta iso lasipurkki ja kaada purkkiin kiehautettua vettä noin kuutisen desiä, laita kansi päälle ja jätä jäähtymään. Liota pähkinöitä yön yli tai vähintään kuutisen tuntia. Huuhtele pähkinät huolellisesti. Laita blenderin kannuun pähkinät, vesi ja vanilja. Blendaa tasaiseksi. Lisää maitohappobakteerikapselin sisältö ja jos haluat, kookosjauhot (suurustavat seosta hieman, mutta ilmankin pärjää!). Kaada seos purkkiin ja laita kevyesti kansi päälle. Laita purkki lämpimään, valolta suojattuun paikkaan, kuten uuniin, ja anna hapantua noin vuorokausi.
Syö sellaisenaan, mieleisten lisukkeiden kanssa, smoothien pohjana tai käytä vaikkapa leivontaan. Jugurtti säilyy jääkaapissa pari kolme vuorokautta.


sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Nokkoksinen kesäkurpitsasosekeitto

Kesäkurpitsa kuuluu kesään. Myös nokkonen kuuluu kesään. Ja aurinko. En vieläkään osaa mieltää tätä hetkeä syksyksi. Ainakin ilmojen puolesta voisi luulla kesän jatkuvan, vaikka aamut viileitä ovatkin. Ehkä tämä sairaslomakin jarruttaa syysmelankolianfiiliksen tuloa, kun normaalisti näihin aikoihin olisi jo täysi opiskelutohina päällä. Keittoruoat alkavat taas tuntua hyvältä, joten päädyin tuhoamaan kaikkia kesän aineksia kattilaan. Tuntuu kuin olisin edellisen kerran laittanut itse ruokaa ikuisuus sitten. Syy lienee siinä, että olen aika paljon päässyt viime aikoina valmiiseen pöytään (kiitos äippä!) ja jos itse olen ruokaa tehnyt, olen mennyt aidan matalimmasta päästä, toisin sanoen syönyt salaattia ja leipää jollain proteiinin lähteellä. Jospa sitä hiljalleen saisi taas kunnon kokkailumoodin päälle! Sitä odotellessa syönen lisää keittoa ja salaattia. ;)

Kuvasta olisi tietty saanut 10 x houkuttavamman, jos olisi ollut edes muutama siemen tai pähkinä pinnalle ripoteltavaksi.

Kesäkurpitsakeitto

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 rkl kookosöljyä
kourallinen nokkosta/pinaattia
1 pkt tofua (käytin pehmeää, mutta kovakin käy)
1 dl kaura- tai soijaruokakermaa
ripaus currya
musta- ja valkopippuria
suolaa

Kuori ja silppua sipulit. Pese ja kuutioi kesäkurpitsa. Sulata kookosöljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää kurpitsa ja curry, kääntele sekaisin. Lisää vettä niin, että vihannekset peittyvät noin puoleen väliin ja keitä parikymmentä minuuttia, tai kunnes kesäkurpitsa on pehmennyt. Lisää loput ainekset ja soseuta sileäksi.