lauantai 26. lokakuuta 2013

Kurpitsaiset maapähkinä-suklaakupit

Viime viikot ovat olleet sellaista pyöritystä, että säikympi olisi tipahtanut kyydistä jo ajat sitten. Kolmen viikon aikana on tullut istuttua erinäisten kulkuvälineiden kyydissä lähes 2000 kilometrin verran - ihan vain tämän kotimaan rajojen sisässä. Muhos-Joensuu-Muhos-Joensuu-Tampere-Joensuu ja ensi viikolla jälleen Joensuu-Muhos, josta taas viikonlopun jälkeen pitänee päästä takaisin lähtöpaikkaankin. :D Sen jälkeen kun sain tavarani taas Joensuun asuntoon, ei ole hirveästi tarvinnut paikoilleen pysähtyä. Siinä sivussa on tullut syötyä ulkona enemmän kuin varmaan ikinä ennen ja kämpillä syödessä taas ollaan pitäydytty niin köyhistelylinjalla, ettei tänne blogin puolelle ole juurikaan viitsinyt raportoida. No, nyt ollaan taas pikkuhiljaa arjessa kiinni ja hetkeksi asettautumassa aloilleen. Kurpitsajuhla kurkistelee nurkan takana, joten teeman mukana mennään. :)


Mihinkään suurempiin kokkailuihin en itseäni piiskannut, mutta nämä pienet suklaakupit sujahtavat täydellisesti kiireenkin keskelle. Suklainen pinta kätkee sisälleen maapähkinäisen täytteen, jota säväyttää kurpitsainen vivahde. Tein kupit silikonisiin muffinivuokiin ja niitä tuli kuutisen kappaletta. Täytettä jäänee yli, mutta se tuskin ketään haittaa... Maistuu nimittäin aika hyvältä sellaisenaankin. Sopisi varmaankin myös puuron tai soijajugurtin sekaan!


Kurpitsaiset maapähkinä-suklaakupit

Suklaa:
1½ dl kaakaovoita rouheena
1 rkl kookosöljyä
2 rkl agavea / hunajaa / palmusokeria
1 dl raakakaakaojauhetta
ripaus laatusuolaa
1 tl vaniljaa
0,5 dl lucumaa

Kurpitsa-maapähkinätäyte:
2 reilua rkl maapähkinävoita huoneenlämpöisenä
2 reilua rkl kurpitsasosetta
1 rkl agavea / hunajaa
½ tl ceylon kanelia

Tee ensiksi suklaa sulattamalla rasvat vesihauteessa ja sekoitellen sitten kaikki ainekset yksi kerrallaan sekaan. Kaada ruokalusikallinen sulaa suklaata silikonisten muffinikuppien pohjalle ja vie pakastimeen jähmettymään. 
Tee sillä välin täyte sekoittamalla haarukalla kaikki ainekset tasaiseksi. Ota jähmettyneet muotit pakkasesta ja laita noin teelusikallinen jokaiseen muottiin, levitä hieman tasaisemmaksi, mutta jätä reunoihin tilaa. Kaada sitten loput suklaat muotteihin niin, että kurpitsatäyte peittyy kokonaan. Laita vielä hetkeksi pakkaseen jähmettymään. Säilytä jääkaapissa. 

 

Kurkkaa myös aiempien vuosien halloween-ohjeisiini:

torstai 10. lokakuuta 2013

Salaatti paahdetusta kurpitsasta + salaatinkastike

Voi tavaton. 

En ole aiemmin jaksanut ryhtyä paahtamaan kurpitsaa, mutta nyt kun sen kerran tein, en enää ymmärrä, miksi en aiemmin sitä tehnyt. Ensinnäkin, se ei vaadi juuri lainkaan aktiivista työstämistä. Toisekseen, kuoret irtoavat paljon helpommin uunin jälkeen. Kolmanneksi, lopputulos on taivaallinen. Taisin juuri myydä sieluni uunissa paahdetulle kurpitsalle. Ja siitä tehdylle salaatille. Ja salaattia säväyttävälle kastikkeelle.


Kurpitsan paahtaminen:

Tarvitset yhden myskikurpitsan. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet, laita ne talteen sivuun, niillekin on roolinsa. Lorota leikkuupinnalle hyvää oliiviöljyä, rouhi pinnalle reippaasti mustapippuria ja hyppysellinen hyvää suolaa. Aseta kurpitsanpuolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle leikkauspinta alaspäin ja paahda uunissa noin 50 minuuttia. Tee sillä välin kastike:

Tofuinen kastike

2/3 pkt pehmeää tofua
1 dl kypsiä kikherneitä
1 valkosipulin kynsi
1 tuore taateli tai kuivattu liotettuna
2 rkl ravintohiivahiutaleita
2 rkl omenaviinietikkaa
puristus sitruunamehua
½ tl suolaa
mustapippuria
reeeilu loraus oliiviöljyä

Laita kaikki ainekset oliiviöljyä lukuunottamatta blenderin tai sauvasekoittimen kannuun. Surruuttele sileäksi, lisää tarvittaessa tilkka vettä, lisää oliiviöljy ja surauta sekaisin. 

Mausteiset kurpitsansiemenet

kurpitsan siemenet
ravintohiivahiutaleita
mustapippuria
juustokuminaa
kurkumaa
jauhettua valkosipulia
chiliä
suolaa

Sekoittele mausteet siemeniin. Levitä leivinpaperille. Kun otat kurpitsat uunista, laita tilalle siemenet ja paahda viitisen minuuttia, kääntele siemeniä, sammuta uunista virta ja anna siementen kuivua vielä ainakin viitisen minuuttia. 

Salaattia varten tarvitset: tammenlehväsalaattia, avokadoa, paprikaa, kurkkua.
Asettele salaatti lautaselle. Viipaloi kurpitsat ja poista kuori. Lohko salaattipedille, lisää kastiketta ja viimeistele kurpitsansiemenillä.

perjantai 4. lokakuuta 2013

64. Eläinten viikko ja kissatietoa

Tänään alkoi Suomen eläinsuojeluyhdistyksen eläinten viikko, jota vietetään joka vuosi 4.-10. lokakuuta. Teemana on tällä kertaa kissa, joka on Suomen yleisin seuraeläin. Eläinten viikon tavoitteena on purkaa yleisiä harhakäsityksiä kissoista ja jakaa tietoa siitä, miten kisua hoidetaan hyvin. SEy:n sivuilta paljastuu, että joka vuosi hylätään tai lopetetaan 20 000 kissaa ei-toivottuna. Aika karmaiseva luku. 

Teeman tiimoilta on avattu myös kissatieto-sivusto, josta löytyy jos jonkinlaista tietoa kissoista. Ymmärrätkö vaikkapa kissan ääni- ja elekieltä? Tiesitkö, että silmien siristys on kissan hymy? Vaikka usein luullaankin toisin, myös kissa oppii asioita aivan kuten koirakin. Kisu ei ehkä reagoi kehuihin ja nuhteisiin samanlaisella vilpittömyydellä, mutta tämä ei tarkoita, etteikö oppimista tapahtuisi. Kehut, palkkiot ja toisto ovat oppimisen kolme kärkitekijää. Entäpä kisun ruokavalio? Kaikki kissanheimoisiin kuuluvat karvaturrit ovat lihansyöjiä. Kissan luonnolliseen ruokavalioon kuuluu hiilihydraatteja vain niukasti, jos ollenkaan. Kissojen valmisruuissa kalliimpia raaka-aineita - proteiineja ja rasvoja - korvataan usein hiilihydraateilla ja täyteaineilla. Eikä tämä ole edes ainoa ongelma valmisruuissa. Jokaisen kissanomistajan tai kissaa lemmikiksi harkitsevan tulisi perehtyä oikeaan ruokintaan huolella. Kissatieto-sivusto on kattava ja selkeä tietopankki, kannattaa ehdottomasti tutustua!

Tänä vuonna en jaa eläinten viikon reseptiä, mutta tutustu ihmeessä aiempien vuosien keksiohjeisiin. :)

Kissamaista menoa näyttää myös Aik-koirani, joka toisinaan leikkii pallolla kuin kissanpentu lankakerällä. :) Lisää Aik-kuvia löytyy pikkusiskoni tontilta - tsek it out. 

tiistai 1. lokakuuta 2013

Tofukukkoset

Kun olin pieni, äitillä oli tapana käydä Oulun reissuilla kauppahallissa ostamassa lohikukkosia. Ne olivat (ovat edelleen) paksuun ruiskuoreen leivottuja pieniä piiraita runsaalla lohitäytteellä. Pienempänä en lämmenyt niille kovin innokkaasti, mutta jokin niissä silti aina veti puoleensa. Nyt vähän isompana olen havainnut haaveilevani noista kukkosista vähän väliä. Joten tein niitä itse - kasvisversiona, tietenkin. 


Tarkoitukseni oli tosin tehdä näistä kukkosistani yhtä paksukuorisia kuin niistä kauppahallin vastaavista, mutta jotenkin sellainen karjalanpiirakkakuoren pulikointivimma iski päälle ja päädyin pulikoimaan kuorista ohuempia. Hyviä toki näinkin tuli, mutta ehkä ensi kerralla teen taikinaa suuremman satsin ja kuorista ainakin tuplasti paksummat.


Tofukukkoset (12 kpl)

Ruiskuori:
1½ dl vettä
3 dl ruisjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 rkl öljyä
3/4 tl suolaa

Täyte:
1½ pkt marinoitua tai kylmäsavustettua tofua
6 rkl soijajugurttia
2 rkl soija- tai kikhernejauhoa
musta- ja valkopippuria

Voiteluun noin desi maustamatonta kasvimaitoa ja 2 rkl öljyä

Muussaa täytteen tofu haarukalla muruksi. Lisää muutama rkl soijajugurttia, mausteet ja jauhot, sekoita tasaiseksi, lisää loput soijajugurtit ja sekoita.
Tee kuoritaikina sekoittamalla kaikki ainekset keskenään tasaiseksi, lisäten jauhot pikkuhiljaa sekaan. Jaa taikina kahteen osaan ja jaa puolikas kuuteen nöttöseen. Pyörittele nöttöset palloiksi ja kauli ruisjauhojen avulla pulikalla pyöryläiseksi, pinoa lätyt päällekäin. Valmista kukkoset yksi kerrallaan, levittämällä noin kaksi rkl täytettä lätyn päälle ja rypyttämällä reunat.
Paista kukkosia 250 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Uunista otettaessa voitele kukkoset öljy-maito -seoksella.

 

Pst! Cocovin puolella pientä herkkupohdintaa ja arkisuklaata. :) Mikä on sinun arkiherkkusi, vai kuuluvatko herkut lainkaan arkeesi?