sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Vuonna 2013

Kuluneen parin viikon aikana olen keskittynyt nauttimaan joulun ajasta ja lomasta, vaikka toki opiskelijana loma tarkoittaa vain vapautta aikatauluista. Ensimmäistä kertaa tämän blogin historiassa ajattelin koota katsauksen menneeseen vuoteen. Tuleepa samalla itsekin kerrattua, mitä kaikkea vuodessa on tullut kokanneeksi. :)


Alkuvuodesta 2013 pääsin virallisesti osaksi CocoVin keittiötiimiä ja siitä lähtien kasvoni ovat pönöttäneet kyseisillä sivuilla toinen toistaan hienompien kokkien vierellä. Lisäksi tulin tehneeksi elämäni ensimmäiset gluteenittomat sämpylät, joista muodostui yksi tämän blogin hittiresepteistä. Lisäksi ylläpidin rakkauttani palsternakkaan tuunaamalla paimenen piiraan seuraavalle tasolle. Vuoden ympäri lueskelin teepussiaforismeja ja pohdiskelin elämän tarkoitusta.


Helmikuussa kohottelin jälleen hiivataikinoita kaura-spelttileivällä, kahvittelin uudenkarheassa Krudassa ja maistelin raakoja ruuneperin torttuja. Hieman muistelin myös menneitä erityisesti syömisen näkökulmasta - se kun käy minulta luontevimmin.


Kuten vuonna 2012 tänäkin vuonna pusuttelin Aikia, tosin hieman hillitymmässä univormussa.

Maaliskuussa herkuteltiin mahtavilla suklaataateleilla ja pääsiäisen hengessä raakamämmillä. Lisäksi keksin käyttää maapähkinävoita ruuanlaitossa, kun tähän asti olin tyydyttänyt pähkinävoihimoani lähinnä "lusikalla purkista suuhun"-metodilla. Hyvä metodi tuo on edelleenkin, mutta kuten joku joskus on sanonut: vaihtelu virkistää. 


"Huhtikuu on kuukausista julmin kai, niin ainakin sanotaan jossain kirjassa". Tai niin ainakin lauletaan eräässä biisissä. Kevättä kohti mennään kovaa vauhtia. Sovelsin pullanhimoissani spelttitaikinasta kanelitäytteisen kierreleivän ja kehittelin välipalapatukoita. Lisäksi juhlittiin blogin kaksivuotista taivalta. Lisäksi kahvittelin ahkerasti Joensuun parhaassa kahvilassa soijalattella ja luovuin myös irokeesitukastani kaivatakseni sitä jälleen takaisin.


Vapun vietin rauhallisesti Joensuussa ja hypistelin Outin uutukaista kirjaa, jonka kohdalla ei voitane puhua uunituoreesta. Söin paljon mössösalaattia ja herkuttelin ystävän kanssa Snickers-patukoilla. Herkuttelu ei toki jäänyt vain niihin, alla todistusaineistoa tuolta jo aiemmin mainitusta kahvilasta. Lisäksi pohdiskelin fyysistä hyvinvointia jalkaterän pienten lihasten kautta ja sain lievän jännetuppitulehduksen virkatessani turhan innokkaasti tennaritossuja äitille ja itselleni.


 
Alkukesä meni pitkälti kesätöissä Oulussa, mutta ennen työrupeamaa juhlistettiin serkun ylppäreitä ja minisiskon alakoulun päättäjäisiä. Heti kesän aluksi tein raikkaan raparperipiiraan ja juhannuksena leivoin raaempaa raparperikakkua. Kesätyöpaikalla kävimme retkellä Hailuodossa ja näin myös emuja. Hurjia lintuja!


Heinäkuussa jaoin vinkkejä työssäkäyvän lounasboksiin, brunsseilin Oulussa ja herättelin piiiitkän tauon jälkeen rakkauttani Tampereeseen - erityisesti vegaanin näkökulmasta. Tein myös ihan vastustamattoman herkullista mansikkakakkua. Voi hitsit, noita kuvia katsellessa tulee niin ikävä kesää! Reissasin myös takaisin Joensuuhun Ilosaarirockiin talkoohommiin. Leffassa tuli myös käytyä ahkerasti. Enää en tosin muista, mitä teattereissa edes kesällä pyöri.


Loppukesä oli yhtä hullunmyllyä ja kävi henkisesti raskaammaksi kuin naismuistiin, mutta näemmä reseptien osalta on ollut pelkkää täsmäosumaa. Ainakin omat suosikkini taitavat osua juuri tuolle kuukaudelle. Juhlittiin siipan synttäreitä ja vaikka oman syntymäpäivän vietinkin sairaalassa luu murtuneena, tehtiin kakku loppuun jälkijunassa. Välistä syötiin kvinoasalaattia, mutta sitten taas herkuteltiin omppupaistoksella. Ennen loukkaantumista vietin jälleen aikaa Tampereella.
Droooooooling..... :P~~~~~~


 
Kesäloma loppui vaihtuakseen kuukauden sairaslomaan koulusta, jonka vietin kotikotona äitin helmoissa - jalka kipsissä kun on aika avuton esimerkiksi koiran ulkoiluttamisen suhteen. Vammasta huolimatta tuli sitä muutakin tehtyä kuin istuskeltua takamuksellaan. Kävin mm. lapsenlikkana minisiskon ja serkkujen kanssa Reckless Loven keikalla. Saatiin ihan nimmarit. :D Lemppareitani tuolta kuukaudelta ovat pähkinäjuge ja gluteeniton kurpitsapiiras. Lanseerattiinpa myös uusi kasvisruokasivusto.


Kuun alusta vapauduin kipsivankeudesta ja pääsin aloittelemaan taas opintoja Joensuussa. Keittiössä puuhastelin tofukukkosia ja järkyttävän hyviä kurpitsalla kevennettyjä maapähkinävoikuppeja. Paluu opiskelukaupunkiin tarkoitti tietysti taas kahviloissa norkoilua kavereiden kanssa ja taisipa tuollekin kuukaudelle osua reissu Tampereelle.


Toiseksi viimeisen kuukauden piti olla täynnä opintoja, mutta jotenkin se katosi ennen kuin huomasinkaan. Söin kaalilaatikkoa, testasin FSF:n tuotteita ja leivoin herkun banaanileivän. Aloitin myös hyvissä ajoin joululahjojen tekemisen, kuten alla olevat Totoro-lapaset.

Ai miten niin koira muistuttaa omistajiaan? Vai omistajat koiriaan..
Ja pikkuhiljaa lähennytään tätä hetkeä. Reseptien osalta mainitsemisen arvoisia olivat lähinnä piparkakut ja suklaa. Joulupöydästä löytyi perinteisten laatikoiden lisäksi samaa mitä viime vuonna, mantelitofua. Kävin Tampereella ottamassa lisää mustetta ihoon ja matkasimme siipan kanssa kotikonnuille joulun viettoon. Leffateatterin tuolia on taas kulutettu mm. Thorin, Adelen elämän ja Hobitin merkeissä.


Tämän kuvapläjäyksen jälkeen ihmettelen, onkohan kukaan jaksanut rullata sivua loppuun saakka. :D Kaiken kaikkiaan monenlaista on tullut tehtyä, lukuisia kertoja kahviteltua ja vähän ympäri Suomen kierreltyä. Tämän postauksen myötä toivotan jokaiselle oikein hyvää loppuvuotta ja parhainta tulevaa vuotta! Tavataan taas tammikuussa 2014! :)

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Gluteenittomat piparkakut


Vihdoin sain aikaiseksi käännettyä aivonystyräni joulumoodiin ja tehtyä jotain oikein perinteisen jouluista: piparkakkuja. :) No, ihan sieltä perinteisimmästä päästä ei menty, sillä kokeilin tehdä taikinan ajan hengen mukaisesti gluteenittomana. Keksitaikina on siitä helpohko muokata gluteenittomaksi, ettei siihen tarvita sitkoa. Ihan himpun verran murenevaisempi tämä taikina on ainakin kylmänä, mutta toisaalta kaulintavaiheessa en jauhottanut pöytää juuri ollenkaan, eikä levy tarttunut siltikään kiinni. Kaiken kaikkiaan sain aikaiseksi todella helposti työstettävän, muovailuvahamaisen taikinan. Mausta tinkimättä. :) En laskenut, montako piparkakkua taikinasta tuli, mutta veikkaisin, että lähemmäs 30 niitä oli.



Gluteenittomat piparkakut

noin 1 dl kookosöljyä tai muuta rasvaa
1 dl kaurakermaa
1 1/4 dl kookossokeria
2 rkl hunajaa tai agave-siirappia
2 tl kanelia
1 ½ tl pomeranssinkuorta
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä ja neilikkaa
ripaus suolaa

Kuumenna ainekset kattilassa ja anna seoksen hieman jäähtyä. Lisää sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet:

3 dl gluteenittomia jauhoja (käytin tummaa riisijauhoa)
2 dl tattarijauhoja
1 tl soodaa.

Sekoita jauhot rasva-mauste -seokseen huolellisesti. Anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä kauli (kahdessa osassa) levyksi ja painele muoteilla kekseiksi. Kun kylmää taikinaa vaivaa hetken käsissä, sen pitäisi notkistua ja tulla helposti käsiteltäväksi. Paista 200 asteessa n. 7 minuuttia. 

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Piparkakkusuklaa


Hyvää sunnuntaita ja joulukuutakin! Jotenkin tämä loppuvuosi on taas ollut sellaista hullunmyllyä, että viikot ja viikonloput menee hulinalla. Kolmen kodin välillä reissaaminen ja opinnot etenevät tuttuun malliin, mutta vapaa-ajanohjelmaakin on nyt siunaantunut kiitettävästi. En kuitenkaan valita. Vai miltä kuulostaa esimerkiksi vohvelikestit? :) Kaiken ryminän keskellä itse kokatut ateriat ovat sitten sen verran aneemisia, ettei niistä parane edes mainita. Aneemisesta puheen ollen - jotain on kuitenkin tehty oikeinkin, sillä kävin luovuttamassa verta menneellä viikolla ja hemoglobiinini huiteli minulle hyvinkin korkeissa lukemissa! 140 näytti mittaus, joten ainakaan minua ei voi kuvata sanalla aneeminen. Ja jos joku vielä kehtaa sanoa, ettei kasvisruuasta saa riittävästi rautaa - pötypuhetta, sanokaa minun sanoneen! ;)


Mentäisiinkö vihdoin asiaan? Jouluhan on jo ihan nurkan takana. Tonttuilun suhteen olen ollut aikaisessa ja tehnyt ties mitä salaisuuksia, mutta toistaiseksi en ole tehnyt yhtäkään piparkakkutaikinaa. Jotain korvaavaa tuolle aukolle oli kuitenkin tehtävä. Idea on lainattu erään jokaisen suomalaisen huulilla olevan makeislafkan joulusuklaasta ja niinpä syntyikin raaka piparimurusuklaa. Hyvää on! Päihittääkö innoittajansa? Jos minulta kysytään, kyllä.


Piparkakkusuklaa

Piparimuru:
1 dl manteleita
½ dl mulpereita tai rusinoita
½ dl pilkottuja taateleita
TAI 1½ dl trailmixiä ja ½ dl rusinoita/taateleita
mausteet: 1 tl ceylon kanelia, ½ tl kardemummaa, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssia
ripaus suolaa

Suklaa:
1½ dl kaakaovoita rouhittuna
2 rkl kookosöljyä
3 rkl agavea / hunajaa / palmusokeria
ripaus laatusuolaa
1 tl vaniljaa
1 dl raakakaakaojauhetta
½ dl lucumaa
2 rkl tocotrienolsia
1 rkl macaa
1 tl lesitiiniä

Laita rasvat sulamaan vesihauteeseen ja tee sillä välin piparimuru. Jauha monitoimikoneessa tai blenderissä kaikki muruainekset muruiseksi seokseksi, siirrä erilliseen kuppiin odottamaan. Kun rasvat on sulaneet, sekoita huolellisesti kaikki suklaan ainekset sekaisin tasaiseksi seokseksi. Maistele maku ja lisää makeutta tarpeen mukaan. Sekoita muruseos suklaaseen ja kaada massa muotteihin. Jäähdytä jääkaapissa tai pakasteessa.

Lisää jouluun sopivia suklaaherkkuja:
Suklaataatelit
Joulusuklaat 1 ja 2
Appelsiinisuklaa

Käykääpä kurkkaamassa, miten valloittavia joulukuvia minisiskoni sai räpsittyä noista meidän perheen koiruuksista! :) Tässä pieni sneak peek: