sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Mustapapuspagettia ja #soosi

Vuosi sitten kauppojen hyllyt tyhjenivät avokadoista, kun taas heti tämän vuoden alusta tyhjennettiin tomaattimurskahyllyt. Avokadopastan makumaailmaa olen mukaillut ihan muissa merkeissä. Päätin nyt hypätä tähänkin joukkopsykoosiin ja kokeilla tuota Henri Alénin twiittaamaa hittisoosiakin. Ainakin suurin piirtein. Yhden hengen absolutistitalouteen en viiniä ostanut ja mausteitakin heittelin aika huolettomalla kädellä, mutta noudattelin ohjettakin välillä. Joku on saattanut huomata, että päivät ovat jo pidentyneet - mahtavaa! Päivänsäde viimeinen ehti kuitenkin lähteä jo ennen päivällisaikaa, joten tympeällä keinovalaistuksella mennään.


Mustapapupastan sain testiin Greenroomilta, paketin muuhun sisältöön palaan myöhemmin. Mustapavusta valmistettu spagetti on jännän tummaa väriltään, mietoa maultaan ja tuo mukavasti proteiiniakin annokseen: sataa grammaa kohden spagetissa on protskua 45 grammaa! Toimi erityisen hyvin tämän somesoosin kanssa. Kiitos Greenroom! :)
 

Mustapapuspagettia ja #soosi

1 purkki hyvää tomaattimurskaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,6 dl oliiviöljyä
½ tl (kookos)sokeria
2 tl balsamicoa
mausteita: basilikaa, oreganoa, pippureita, chiliä

Lisukkeeksi mustapapuspagettia tai muuta mieleistäsi pastaa

1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä. Vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä. Rakennat makeuden. Älä ruskista!
2. Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 minuuttia. Makeutuu...lisää loppu murska ja vettä 2dl. Hauduta sekoittaen.
3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 minuuttia. Lisää mahd. punaviini/balsamico. Eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita koko ajan.
4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, 2 palaa appelsiinin kuorta. Mausta rohkeasti.
5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5dl parasta neitsytoliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin. Sekoita al denteksi keitettyyn spagettiin.


Tomaattikastike on aina tomaattikastiketta, enkä odottanutkaan, että #soosi olisi ollut millään tapaa tajunnanräjäyttävää. Juju onkin siinä, että yksinkertaisillakin raaka-aineilla saa kelpo ruokaa aikaiseksi, kunhan panostaa laatuun. En käyttänyt Mutti-tomaattimurskaa, kuten Alén suosittelee, vaan Pirkan tetrapakkauksessa olevaa luomumurskaa. Minusta se on hyvää. Oliiviöljyyn kannattaa ehdottomasti panostaa - mielestäni siinä on erittäin suuria makueroja merkkien (ja hinnan) välillä. Hyvää perusruokaa tämä oli ja taipuu penninvenyttäjänkin budjettiin.

11 kommenttia:

  1. Onpa musta spagetti tyylikkään näköistä;D Lähiseudun jättimarketin hyllyille on myös ilmestynyt samantapaisia,erilaisia papuspagetteja jotka ovat luomulaatua.Tuo soosi on aika sama mitä olen tehnyt jo vuosia;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikös? :D Aika dramaattinen väriyhdistelmä tuo musta ja punainen. Mutta hyvää oli tuo spagetti! Jep, ihan perussoosi tuo onkin ja yllättikin siksi se valtava mediahypetys. Ainoa ero oikeastaan omiin aiempiin tekemisiini on tuo pitkä haudutusaika.

      Poista
  2. Mä laitan aina kanelia tomaattikastikkeeseen, suosittelen! Tuo tosi hyvän tomaatin makua esille. Tuo kookossokeri on varmasti kanssa hyvä maun korostaja.

    Ihanaa mustapapupastaa, tuo onkin vielä kokeilematta! Itse olen blogissakin välillä aina keitellyt mustariisipastareseptejä, mutta tuo papuversio on vielä kokeilematta. Ihanintahan näissä ehdottomasti on tuo niiiin ylellinen väri!

    VastaaPoista
  3. Minäkin valitsen mieluummin Pirkan luomu-tomaattimurskan! Pasta tomaattikastikkeella on just niitä vanhoja simppeleitä, mutta ihan hyviä perusruokia,mitä itsekin yksinasujana harrastin. Ja maistuu kyllä vieläkin. Mahtavaa tuo mustapapupasta! Ja kätevää kun tuo samalla proteiinit mukanaan. Terveiset Greenroomille. Voisin minäkin tuota testata ;)

    VastaaPoista
  4. Pipsa: Joo kanelia! Oon ihan unohtanut, miten se sopii tomaatin kanssa. Kiitos siis muistutuksesta. :) Mulla on kaikki pastahommat ollu tauolla ties miten pitkään, kesällä taisin viimeksi kesäkurpitsapastaa tehdä, mutta kaikki tuollainen kypsennettävä on ihan jäänyt. Mut mukava kokeilu pitkästä aikaa, taisi tulla papupastasta vakioelementti mun ruokakaappiin.

    Paula, jep, mielummin käytän tetrapakkauksia kuin säilykkeitä. Ihan totta, hyvää ja helppoa :) Todella kätevää minustakin, jo pelkästään tuo spagetti on niin ravintoa täynnä, että sitähän söisi sellaisenaankin vain hieman maustettuna :D

    VastaaPoista
  5. Vitsit, papupastasta en vielä kuullutkaan. Täytyypi lähteä tutkimaan taas ekokauppojen hyllyjä, tuota ei varmaan ihan perusmarketista taida kuitenkaan vielä löytyä...
    Itse olen käyttänyt ties kuinka kauan omenaviinietikkaa tomaattikastikkeessa, mutta taidanpa ensi kerralla minäkin hurahtaa ja vaihtaa sen balsamicoon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselin itsekin mielenkiinnosta peruskauppojen valikoimaa ja papupastaa en havainnut. Asiaan voi tietysti vaikuttaa myös tämä Suomen periferia-alueella asuminen.. Ekokaupoista kuitenkin pitäisi löytyä.
      Omenaviinietikka toimisi hyvin, ja olisin varmaan itsekin sitä käyttänyt, jos sitä olisi ollut. Balsamico osoittautui nappivalinnaksi tähän. :)

      Poista
  6. En ole vielä raaskinut investoida papupastaan, kun sitä menisi neljän hengen suursyömäritaloudessa vähän isompi satsi... Mutta kun tyypit lähtee hiihtolomalle, niin tää on ehdottomasti listalla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se hintansa puolesta on aika spesiaalitilanteiden raaka-aine, mutta hyvin juonittu suunnitelma vaikuttaisi sulla olevan valmiina! ;)

      Poista
  7. Nam, ihan vesi nousee kielelle. :) Miun on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla mustapapuja kokkailuissani, mutten oo saanu aikaiseksi ostaa niitä vielä, ja papupastasta en oo koskaan kuullukaan.

    P.S. Heitin sulle haasteen blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja haasteesta! :) Saman tapaisen haasteen olen tehnyt useampaankin otteeseen (löytyy tuon "haasteet ja tunnustukset" -tägin alta, mutta kysymyksiin vastaan ainakin. Mustapapuihin kannattaa ehdottomasti tutustua, ne taipuvat moneen muotoon ja ruuanlaiton lisäksi myös leivontaan!

      Poista