lauantai 1. helmikuuta 2014

Gluteenittomat Runebergin tortut

Otsikoin tämän tekstin "Alternative Runeberg's tortes", mutta jonkin itsesensuurin vallassa päädyin lopulta perinteisempään, tylsempään kuvaavampaan otsikkoon. Vaihtoehtoruunarit ovat kuitenkin postauksen pointtina - gluteenittomana ja eläimettömänä. Tulin tehneeksi ehkä parhaimmat runebergin tortut, mitä olen ikinä maistanut. Liputan kyllä vahvasti edellisvuoden raakaversioille, mutta kypsennetyistä nämä ovat olleet maistuvimmat. Kaiken lisäksi nämä ovat todella helppotekoiset. Kuvausversion kreemi ei ole esteettisin mahdollinen, sillä kokeilin laiskan kokin kreemiä sekoittamalla kookosjauhoa, vaniljaproteiinijauhetta, sitruunamehua ja vettä. Ihan ok, mutta suosittelen käyttämään esimerkiksi pähkinäkreemiä tai vatkattua kookoskermaa. Taikina on pienehkö ja siitä tulee kuusi silikoniseen muffinivuokaan tehtyä torttua. Jos käytät runebergintorttuvuokaa, kannattanee annos tuplata.


Gluteenittomat Runebergin tortut 
(6 muffinin kokoista leivosta)


1 dl öljyä
1 dl kookossokeria
1 dl soijajugurttia TAI chia-hyytelöä*
1 dl mantelijauhetta
1 dl tattari- tai riisijauhoa
½ dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
½ tl kardemummaa ja kanelia
½ tl suolaa
muutama tippa karvasmanteliöljyä

Kostutukseen vahvaa kahvia tai laimennettua punssia

Mittaa öljy, kookossokeri, soijajogurtti tai chia-hyytelö, psyllium, mausteet ja karvasmanteliöljy kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan. Lisää loput ainekset ja vatkaa taas voimakkaasti pari minuuttia. Jaa taikina esimerkiksi silikonisiin muffinivuokiin ja paista 190-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Jäähdytä, kostuta ja tee keskelle pieni kolo hilloa varten. Täytä sokerittomalla hillolla tai tee hillo itse vadelmista, mustaherukoista, taateleista ja chia-siemenistä. 
Koristele kreemillä, suosittelen cashew-kreemiä. Sekä hilloon että kreemiin löytyvät tarkemmat ohjeet alla olevista ohjeista.

*Chia-hyytelön voi tehdä paria tuntia aikaisemmin vispaamalla sekaisin 1 dl vettä ja 2 tl chian siemeniä.

Aiemmat ruuneperit:

9 kommenttia:

  1. Hei, onpas aika yksinkertaisista aineksista kasatut ruunebärit. Mä tykkään! Ei tarvis muuta kuin mantelijauhetta noutaa kaupasta ja pääsis jo leipomaan. Pitääkin toteuttaa :)

    VastaaPoista
  2. Mmm,sekä kuulostavat että näyttävät ihanilta!

    VastaaPoista
  3. Elma, aivan! :) Hieman yllätyin itsekin, että tuollaisilla melko perusaineksilla tuli näin todella maistuvia torttuja, mutta toisaalta useinhan juurikin se yksinkertaisin on parasta. ;)

    Kiitos Jael!

    VastaaPoista
  4. Menee kokeiluun kun kotona on vielä muna-maito-allergikkokin, ja nää käy myös hänelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, toivottavasti maistuvat! Nää sopii tosiaan melkeinpä mihin ruokavalioon tahansa. :)

      Poista
  5. Nyt ajattelin kokeilla, olen allerginen munalle ja viljoille, että oli hyvä löytää tämmöinen ohje...kivaa. Voin kertoa sitten miten onnistui, minulla ei ole noita silikonivuokia kylläkään jos kävis ihan paperiset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiva kuulla, miten onnistui! :) Paperivuoatkin käy, mutta niitä kannattaa laittaa ainakin kaksi päällekäin, kun ne eivät pysy silikonivuokien tapaan kasassa.

      Poista
  6. Löysin tänään siun blogin ja ai että on kiva :)

    VastaaPoista