lauantai 8. helmikuuta 2014

Hapankaalipiirakka


Olipa kerran valtava hapankaalipurkki. Neiti A. oli sen kaupasta tuonut edellisen purnukan loputtua, kun suurena hapankaalifanina tämä tulee kuluttaneeksi noin saavillisen viikossa. Neiti A. avasi hapankaalipurkin ja söi siitä joitain kertoja, kunnes lähti monen päivän ajaksi Tampereelle, jättäen tuon purkin jääkaappiin odottamaan. Palatessaan matkoilta, ateriaa odottaessaan, upottaessaan haarukan hapankaalin pehmeän mehukkaisiin suikaleisiin ja kauhoessaan niitä intohimolla suuhunsa, neiti huomasi maussa jotain outoa. Vienoa hapokkuutta, mutta hapankaalille epätyypillisellä tavalla. Pieni epäilys hiipi neidin mieleen ja totesi, että asialle oli jotain tehtävä.


Näin siis pääsi käymään, hapankaaliin oli tullut mieto käyneen maku, mutta ei niin häiritsevä, etteikö sitä ruuanlaittoon olisi uskaltanut käyttää. Korostetaan vielä, että minulla ei koskaan ole hapankaali päässyt pilaantumaan, sen verran nopeasti purkit tyhjenevät! Olinkin hieman yllättynyt tästä keissistä. Ei muuta kuin kädet jauhopussiin ja piirakkaa tekemään. Tämä ohje on muodostunut perinteiseksi isänpäiväpiiraaksi - isäni kun ei makeaa syö, mutta hapankaalta senkin edestä. Taisinkin aikoinaan isältä oppia tuon mielipiteitä jakavan kaaliruoan arvostamisen. Piiras on helppo tehdä ja makoisa suolapala heille, jotka eivät nokkaansa hapankaalille nyrpistä. :)

Piiras päivänvalossa vs. keinovalossa
Hapankaalipiiras

Pohja:
1½ dl kaurahiutaleita
3 dl spelttijauhoja
1½ dl soijajugurttia + 1 dl vettä
½ dl hyvää öljyä
noin 1/3 pkt hiivaa
ripaus suolaa

Täyte:
400g hapankaalia
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 rkl (kookos)öljyä
2 rkl hunajaa tai siirappia
2 dl soijajugurttia + tiraus vettä
mausteita: mustapippuria, chiliä

Tee ensiksi pohja. Sekoita soijajugurtti ja vesi, lämmitä ne kattilassa kädenlämpöiseksi. Liota hiiva sekaan. Lisää kaikki loput ainekset ja jätä kohoamaan liinan alle siksi aikaa, kun teet täytteen. 
Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä öljyssä pannulla muutama minuutti, lisää sitten hapankaali ja kuullota viitisen minuuttia. Lisää hunaja ja mausteet, hauduta toiset viisi minuuttia. Maista, että makeus, suolaisuus ja muut mausteet ovat tasapainossa. 
Painele pohjataikina öljyttyyn piirasvuokaan. Kippaa haudutettu hapankaali-sipuliseos pohjalle ja asettele tasaisesti ympäri vuokaa. Notkista soijajugurttia tilkalla vettä ja kaada hapankaaliseoksen päälle. 
Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna hyytyä hetki ennen tarjoilua.

8 kommenttia:

  1. Minäkin olen taas pitkästä aikaa alkanut hapankaalia ostelemaan ja haaveillut samalla piirakan teosta. Vaikka taitaisi se jäädä itselleni syötäväksi, kun muut eivät tajua hapankaalia arvostaa. Kummallisia tyyppejä :D

    VastaaPoista
  2. Kiva piirakka:) Tykkään hapankaalista tahinilla terästettynä ,mutta tällaista piirakkaakin olisi kiva joskus kokeilla!

    VastaaPoista
  3. Paula, kumma juttu kyllä, ettei muille maistu! ;) Mutta kannatan ehdottomasti ihan vain itseä varten leipomistakin. Jos näyttää, ettei koko piirasta jaksa syödä niin ainakin tämä kestää pakastamisen varsin hyvin. :)

    Jael, enpä ole koskaan tullut yhdistäneeksi hapankaalta ja tahinia! Kuulostaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  4. Wau, minulle ihan uusi hapankaalinkäyttötapa. Cool! Olen syönyt vain semmoisenaan. Ja hiukkkasen terävältä tuntuu maku, Piiraana vois olla perfect:)
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
  5. Olen suuri hapankaalifani itsekin, mutta kypsää piirakkaan en olekaan siitä tehnyt. Raw-version kyllä. Tämä lähtee kyllä jossain muodossa kokeiluun :)

    VastaaPoista
  6. Helena, pannulla haudutettuna ja uunissa käytettynä sekä hunaja- tai siirappilorauksella se terävyys talttuu melko lempeäksi. Voisin kuvitella, että tällaisessa muodossa hapankaali olisi helpommin lähestyttävissä, mutta kuten sanottua, toiset ei vain voi sietää koko hapankaalia. :)

    Outi, onkohan tuota raw-versiota jossain luettavissa? En muista nähneeni blogissasi, mutta kiinnostaisi todella paljon!

    VastaaPoista
  7. Minä varmaan rakastaisin tätä, olen hulluna hapankaaliin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sittenhän meitä onkin useampia! ;) Kokeilemaan vain!

      Poista