maanantai 24. helmikuuta 2014

Marja-talkkunahyve

 Lapsuudenkodissani syötiin usein - ja tänäkin päivänä toisinaan - talkkunaa. Ihan suurimoista puuroksi keitettynä ja isolla voisilmällä, talkkunajauhoja en tiennyt edes olevan. Muistan pienempänä ihmetelleeni, kun talkkuna oli monille ikätovereilleni täysin vieras ruoka. Aikuisiällä puolestaan olen ihmetellyt, miten monen inhokkiruoka se tuntuu olevan. 


Alunperinhän talkkuna tehdään joko ohrasta tai kaurasta. Käytettävä vilja ja jauhatusaste vaihtelee alueittain. Noin vuosi sitten olin talkoolaisena erään hihhulifestarin hyvinvointitapahtuman joukoissa ja päädyin lähes koko päiväksi tuuraamaan Sunspeltin ständille. Tuolloin tulin ensimmäistä kertaa törmänneeksi spelttitalkkunaan, vaikka speltti noin muuten hyvin tuttu aines olikin. Tuurauskeikan päätteeksi itse toimitusjohtaja antoi minun valita ständin tuotteista mitä vain kiitokseksi, enkä epäillyt tarttua talkkunajauhoihin ja lakuihin. Sitä olen ripotellut sitten puuron sekaan ja leivontaan, kunnes vasta hetki sitten muistin, että siitähän voisi tehdä yhtä perinneherkkua, talkkunahyvettä.

Alkujaanhan hyve on käytännössä kermarahkaa marjoilla ja talkkunajauhoilla, mutta maidottomassa keittiössä on onneksi vaihtoehtoja. Talkkuna tekee lopputuloksesta ruokaisamman ja antaa makuun mukavan paahteisen vivahteen.

Marja-talkkunahyve

1 prk vaahtoutuvaa soijavispiä
1 pkt pehmeää tofua
3 dl marjoja (käytin puolukoita ja hieman mustikoita)
maun mukaan (kookos)sokeria
1 tl vaniljaa

Vatkaa vispi sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tofu ja vatkaa sekaisin. Riko hieman marjojen rakennetta ja vispaa kaikki loput ainekset sekaan.

6 kommenttia:

  1. Ihanan väristä hyvettä.:) Minulle talkkuna on lapsuudesta saakka tuttua. Varsinkin kesäaikaan talkkunaa aina syötiin, ja useimmiten talkkunajauhoja vain sekoitettiin maitoon tai piimään, itse pidin enemmän maidosta, ja joukkoon vielä ripaus sokeria. Myöhemmin talkkunajauhoista alettiin tekemään myös välillä noita erilaisia marjahyveitä. Edelleenkin talkkunaa tulee syötyä silloin tällöin, ja kyllähän kaapista nytkin talkkunaa löytyy.:)

    VastaaPoista
  2. Katja, kiva kuulla! Ei ole käynyt mielessäkään kokeilla (kasvi)maitoon sekoitettuna tai vaikkapa soijajugurttiin. Täytyykin kokeilla. :)

    Maisa, no niinpä! <3

    VastaaPoista
  3. Muistan että mummoni aina söi talkkkunaa,mutta itse en sitä silloin suostunut maistamaan.Ehkä nyt kelpaisi;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, se on jännä miten makumieltymykset saattaa muuttua jan myötä. Ei sitä tiedä, vaikka nyt pitäisitkin! :)

      Poista
  4. Puolukkasurvosta ja talkkunaa, "liemeksi" piimää.. Mansikka-aikaan ensimmäiset samoin talkunan kanssa!

    VastaaPoista